Sendika üyelerine toplu sözleşme ikramiyesi veya toplu sözleşme desteği ne kadar ödenecek?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sendika üyelerine toplu sözleşme ikramiyesi veya toplu sözleşme desteği ne kadar ödenecek?
Abone ol
Hangi sendika üyelerine toplu sözleşme ikramiyesi, Hangi sendika üyelerine toplu sözleşme desteği ne kadar ödenecek?

Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 11. ve 12. maddeleri ile sendikalara toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmesi için %2 baraj şartı getirilmiştir.

%2 Sendika Barajı Nedir, %2'lik Sendika Barajı Nasıl Uygulanıyor?

Türkiye'de kamu görevlilerinin sendikalara üye olmasının teşvik edilmesi amacıyla, toplu sözleşmeler ile sendika tazminatı ödenmektedir. Bu tazminat, 2022 yılında yapılan düzenleme ile üye sayıları %2'yi geçen sendikalara daha yüksek bir oranda, %2'nin altında kalan sendikalara ise daha düşük bir oranda ödenmeye başlamıştır. %2'lik sendika barajı oranı, hizmet kolları içerisinde hesaplanmaktadır.

%2'lik sendika barajı, bir hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin en az %2'sinin o sendikaya üye olması şartıdır.

Bu şartı sağlayan sendikalara, toplu sözleşme tazminatı daha yüksek bir oranda ödenmektedir.

%2'lik sendika barajı, hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin toplam sayısının %2'sini ifade etmektedir. Bu oran, açıklanan resmi üye sayıları üzerinden hesaplanmaktadır.

Bir sendika, %2'lik sendika barajını aşacak ise, hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin en az %2'sinin o sendikaya üye olması gerekmektedir.

Örneğin, bir hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin toplam sayısı 100.000 ise, %2'lik sendika barajını aşan bir sendikanın o hizmet kolunda en az 2.000 üyesi olması gerekmektedir.

Eğitim Öğretim İş Kolunda %2 barajını geçen sendikalar şunlardır.

TÜRK EĞİTİM SEN
EĞİTİM BİR SEN
EĞİTİM İŞ
EĞİTİM SEN

04 Temmuz 2023 Tarihli ve 32238 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Gereğince Kamu Görevlileri Sendikaları ile Konfederasyonların Üye Sayılarına İlişkin 2023 Temmuz İstatistikleri Hakkında Tebliğinde tüm sendikalar ve üye sayıları yer almaktadır..

İş kolundaki çalışan sayısına göre sendikaların üye sayıları kıyaslanarak  %2 barajını geçen ve geçemeyen sendikaların üyelerine 3 ayda bir devlet tarafından ödenen toplu sözleşme ikramiyesi artık 15 Ocak itibariyle aylık olarak  ödenecektir.

Ocak ayında gelecek zam ile birlikte 15 Ocak’tan itibaren sendika üyesi olanlara;

%2 barajını geçen sendikalara üye olanlara Toplu Sözleşme İkramiyesi 707 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu 533,85 TLaylık olarak ödenecektir.

%2 barajını geçemeyen sendikalara üye olanlara Toplu Sözleşme Desteği 250 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu 188,77 TL aylık olarak ödenecektir.

İşte o maddeler;

375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname

Ek Madde 4-(Ek: 21/3/2006-5473/1 md.) (Değişik:22/12/2022-7429/11 md.) 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte 750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme desteği yapılır.

Kamu görevlileri sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde ikisini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri sendikalarına üye olup aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte toplu sözleşmeyle belirlenen tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenir. Toplu sözleşme ikramiyesi ödenen kamu görevlilerine ayrıca toplu sözleşme desteği yapılmaz.

Bu madde uyarınca yapılan ödemeler, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye payı, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun benzer ödemelerin hesabında dikkate alınmaz.

İkinci fıkraya göre üye sayılarının tespitinde ödeme tarihi itibarıyla 4688 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi gereğince Resmî Gazete’de yayımlanan en son tebliğ esas alınır.

Yukarıdaki Hanun hükümlerinde 03 Eylül 2023 Tarihli ve 32298 Sayılı Resmî Gazete yayımlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun 31/8/2023 Tarihli ve 2023/1 Sayılı Kararı ile değişiklik yapılmıştır.

İşte o karar;

"Toplu sözleşme ikramiyesi

MADDE 22- (1) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinin;

a) Birinci fıkrasında yer alan “ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte 750 gösterge” ibaresi “aylık veya ücretleriyle birlikte aylık 250 gösterge” şeklinde,

b) İkinci fıkrasında yer alan “ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık” ibaresi “aylık” şeklinde, uygulanır.

(2) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinde öngörülen toplu sözleşme ikramiyesi 707 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödenir."

Bu hüküm artık uygulanacaktır.




 

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
"Filistinliler uydurulmuş bir topluluktur, Filistin halkı fikri 1960'larda icat edildi." iddiası doğru değildir.Önceki Haber

"Filistinliler uydurulmuş bir topluluktu...

6 Ocak Cumartesi önemli gündem başlıklarıSonraki Haber

6 Ocak Cumartesi önemli gündem başlıklar...

Yorum Yazın

Alan/Bölüm, Atölye ve Laboratuvar Şeflerine, Planlama ve Bakım-Onarım Görevi Ek Ders Ücreti Nasıl Dağıtılır?
Kamu Görevlilerinin Sosyal Medya Kullanımında Gözetmesi Gereken Etik İlkeler Nelerdir?
Biliyor musunuz; yüzbinlerce öğretmenimizin feda edebilecekleri bir kariyeri yok!
Kadın için Teknoloji Projesi Teknoloji Okuryazarlığı Eğitimi 
Shakespeare’in eserleri podcast serisi
Google Araçları Eğitimi
Uluslararası Caribou İngilizce Matematik Yarışması Dünya Birincisi İmam Hatipten
Sürü İHA Yarışması Ön Değerlendirme Sunumu Sonuçları Açıklandı!
Türkiye Yüzyılında Kadın Emeği Çalıştayı/Paneli yapıalcak
Tüketici Fiyat Endeksi Nisan 2024
Öğretmenler Odası Buluşmalarının 10'uncusu Diyarbakır'da Gerçekleşti
Mülakat Ya Kalkacak Ya Kalkacak!
Bosna Hersek’e gitmeye hak kazananlar açıklandı
Kamp Liderliği Başvuru Sonuçları açıklandı
Üniversite daire başkanlarına makam tazminatı ödenmelidir
‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ yeni müfredat taslağı değerlendirmemizi tamamladık
Öğretici: Memur Ve Emekliler Enflasyona Yenik Düştü
Temmuzda memurlara yüzde kaç zam bekliyorsunuz?
Fahiş Fiyat Ve Stokçuluk Cezalarının Artırılmasını Da İçeren Kanun Teklifi TBMM’de
Öğretmenlerin Deprem Öncesinde Görev Yaptıkları İllere İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Başvurusu Açıldı