TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı.

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı.
Abone ol
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı.

Meclis Başkanvekili Adan, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, defaatle dikkat çekmeye çalıştıkları Siirt'in sorunlarına iktidarın kayıtsız kaldığını öne sürdü.

Sarıtaş, Siirt'in ulaşımdan işsizliğe, hizmetten sağlığa kadar birçok sorununun çözüm beklediğini savundu.

AK Parti Kütahya Milletvekili İsmail Çağlar Bayırcı ise Kütahya'nın kadim bir şehir olduğunu belirterek, vatandaşları, buranın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini görmeye davet etti.

AK Parti Ordu Milletvekili İbrahim Ufuk Kaynak da dünyada en aktif 5 ordudan birine sahip olan Türkiye'nin, medeniyetini korumak için çok büyük bir savunma hamlesine giriştiğini söyledi.

Tarihte ilk defa bir Türk vatandaşının uzaya gönderildiğine dikkati çeken Kaynak, "Hepimiz bu işe çok sevinmeliyiz. Bir kısım, bu uzay yolculuğuyla alay etmeye kalktı. Jeremy Rifkin'i internete bağlayıp konuşturup, milyonlarca dolar ödeyen insanlar anlayamazlar, gerçekten kavrayamazlar. Türkiye'nin uzay yolculuğunun ne kadar önemli olduğunu anlamak çok zordur onlar için. Türk Silahlı Kuvvetlerinin son yaptığı gelişmeleri anlamak, çok zordur onlar için." diye konuştu.

Türkiye'nin kendi sınırlarını korumak zorunda olduğunu ifade eden Kaynak, "Biz kendi medeniyetimizi değil dünya insanlığını temsil ediyoruz. Türkiye'nin içerisinde olmadığı bir dünya dönemez." dedi.

Kaynak'ın konuşmasının ardından yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, uzaya gitmenin önemli bir gelişme olduğunu, daha önce söylediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği Bölümü mezunu Okan Bayram, üniversitenin kampüsünde bulunan inşaat halindeki bir binadan atlayarak intihar etti. Geçinebilmek için kampüsteki bir kahve satış yerinde çalışmak zorundaydı. Uzay Mühendisliği mezunu bir çocuk evine ekmek götürebilmek için bir kahvecide çalışmak zorunda kalıyor. Gelin burada gerçekleri konuşun. Doğu Akdeniz bizimdi, adalar bizimdi. Eğer orada irtifa kaybetmişse bu ülke, AKP iktidarı yüzündendir. Bu konuları altı dakikada anlatabilecek bir kapasiteniz var mı bilmiyorum ama gelin bir oturum açalım, dört saat burada konuşalım."

AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu da AK Parti'li Kaynak'ın, engin birikimi, değerli altyapısı ve herkesin de kendisinden istifade edeceği ölçekte değerli biri olduğuna işaret ederek, "Konuşmacının burada bahsettiği genel ölçekli bir politikadır. Ne sarayla alakası vardır ne birine yaranma gayreti vardır. Kendisine yaptığı konuşmadan dolayı teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

- Genel Kurulda "Kürdistan" tartışması

Genel Kurul'da yerinden söz alan AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan, Genel Kurul kürsüsünde zaman zaman "Kürdistan" ifadelerinin kullanıldığına dikkati çekerek, "Kürdistan için 'coğrafi bir bölge' diyenler var. Hadi fikir hürriyeti diyelim. Yalnız demek başka yapmaya çalışmak başka. Yapmaya çalışanların sonu Kürdistan değil kabristan oldu, oluyor, olacak. Unutmayalım." değerlendirmesinde bulundu.

Sataşma gerekçesiyle söz alan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Baykan'a tepki gösterdi. Koçyiğit, "Biz bu kürsüde nasıl 'Trakya' dediğimizde sorun olmuyorsa 'Kürdistan' da diyoruz, diyeceğiz. Kürdistan bir hakikattir. 'Kürdistan' derken idari bir bölgeden bahsetmediğimizi de çok iyi biliyorsunuz ama burada algılar yaratıyorsunuz." sözlerini sarf etti.

Meclis Başkanvekili Celal Adan, "Kürdistan" ifadesini kullanan Koçyiğit'i uyararak, "İçtüzüğün 161. maddesinin 3. fıkrasında Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü esasında Anayasada düzenlenen idari yapısına aykırı tanımlamalar yapmak yasaklanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti 7 coğrafi bölge, 81 ilden müteşekkirdir. Türkiye sınırları içerisinde 'Kürdistan' diye bir yer yoktur." diye konuştu.

TBMM Genel Kurulunda, grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, TÜİK tarafından 2023 yılının tüketici enflasyonunun yüzde 64,7 olarak açıklandığını ancak hissedilen enflasyonun yüzde 129,4 gibi fahiş bir oran olduğunu söyledi.

Açıklanan ve hissedilen enflasyon arasındaki farka dikkati çeken Şahin, "Bu kış elbette geçecek, bugünler de geçecek. Hep umutla yarınlara bakıyoruz. Kış geçer ancak kurt da yediği ayazı unutmaz." dedi.

Kurumların işleyişiyle ilgili sorunlar yaşandığını, devleti ayakta tutan kurumların ciddi bir reforma ihtiyaç olduğunu ifade eden Şahin, bütün kurumların işleyişinden, özünden koptuğunu savundu. Şahin, "Türkiye'de yeni bir tanzimata ihtiyaç olduğu gerçeğinin altını çiziyorum." diye konuştu.

Şahin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının can yakmaya devam ettiğini vurgulayarak, "En acı tarafı da Filistin konusunun ilk günlerde olduğu gibi gündemimizde olmaması. Bu hepimizin, tüm dünyanın ayıbıdır. İsrail, Filistin'de, tüm dünyanın gözü önünde büyük bir soykırım yapıyor. Dünyada da birkaç sesten başka ses çıkmıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Şahin, Türkiye Futbol Federasyonunun, İsrail'e yemek desteği veren bir firmayla sponsorluk anlaşmasının 2026'ya kadar uzatılmasına da tepki gösterdi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, ABD Kongresi üyelerine mektup yazarak Türkiye'ye 20 milyar dolarlık F-16 uçağı ve modernizasyon kiti satışının onaylanması çağrısında bulunduğunu aktardı. Dervişoğlu, "Şimdi biz, İsveç'in NATO üyeliğine onay veren siyasi partilere soruyoruz; Türkiye'ye F-16 uçaklarının verilmesine dair süreç akamete uğrarsa ne olacak?" diye sordu.

ABD'deki Epstein davası dosyasına 1999'daki Marmara Depreminin ardından Türkiye'den bazı çocukların kaçırılarak ABD'deki çetenin eline düşürülmesinin yansıdığını anlatan Dervişoğlu, "Ortaya çıkan bu iğrenç ifşalardan sonra bir haftadır zihnimizi meşgul eden ve bizi endişelendiren soru şudur; Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremi sonrası kaybolan çocuklarımız var mıdır, varsa sayısı kaçtır? En önemlisi çocuklarımız nerededir?" diye konuştu.

Dervişoğlu, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü Gazze'ye yönelik saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 23 bini aştığının altını çizerek, "Bilinsin ki dünya sussa da zalimin karşısında, mazlumun yanında duran büyük Türk milleti asla susmayacaktır." dedi.

- "Adaletin tez elden tecelli etmesi tüm insanlığın ortak beklentisidir"

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, Güney Afrika Cumhuriyetinin İsrail'e karşı, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açtığı soykırım davasının Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere kamuoyunca yakından takip edildiğini söyledi.

Adaletin tecelli etmesi adına her türlü hukuki belgenin, İsrail'in soykırım suçunun kanıtı niteliğindeki delillerin Türkiye tarafından mahkeme heyetiyle paylaşıldığını aktaran Bülbül, UAD'nin İsrail aleyhine ihtiyati tedbir kararı verilmesini temenni etti.

Bülbül, "Adaletin tez elden tecelli etmesi tüm insanlığın ortak beklentisidir. Uluslararası Adalet Divanı tarafından yarın açıklanacak olan karar, insanlık tarihi için de önemli bir adım olacaktır. İnancımız odur ki yarın olmasa da bir gün muhakkak işgalci ve terör devleti İsrail, işlediği insanlık ve soykırım suçlarının hesabını bütün dünyaya verecektir." dedi.

- "Mersin'in, Adana'nın, Çukurova'nın suçu nedir?"

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) 2023 yılı istatistiklerine göre Türkiye'den yapılan başvuruların mahkemedeki toplam davaların yüzde 34'ünü oluşturduğunu belirtti.

Koçyiğit, bu yüksek oranın Türkiye'nin demokrasi karnesini ortaya koyması bakımından oldukça çarpıcı olduğunu kaydetti.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 45'e yükselttiğini anımsatarak, "Bu ekonomi böyle gittiği sürece faizin daha çok artacağını maalesef ki görüyoruz." dedi.

Türk lirasının değer kaybetmeye devam ettiğini dile getiren Başarır, "Paramızın, ekonomimizin itibarı ortada. Faiz oranları düşecekti, vatandaş faiz ödeyemeyecekti. Ticari kredi faizi yüzde 55'in üzerinde, ihtiyaç kredisi yüzde 63'ün üzerinde, konut kredisi yüzde 50'ye doğru gidiyor. İnsanların ihtiyaç ve konut kredisi çekebilmesi hayal, çekse de ödeyemez zaten" değerlendirmesinde bulundu.

Başarır, 13 yıl önce Çukurova Havaalanı'nın ihalesinin yapıldığını ancak 6 kez temel atma ve açılış törenleri yapılmasına rağmen havaalanının faaliyete geçmediğini belirterek, "Çukurova Havaalanı'ndan çok sonra temelleri atılan havaalanları bitti. Mersin'in, Adana'nın, Çukurova'nın suçu nedir? Neden yapılmıyor? Çünkü yapılan tüm ihalelerde bir yolsuzluk, bir usulsüzlük, bir hesapsızlık var." dedi.

- "Uyuşturucuyla mücadeleye çok yönlü bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz"

AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu da İsrail'in Filistin'e yönelik saldırını lanetleyerek, 100 günden fazladır devam eden bu zülüm karşısında sessiz kalan herkesin bu insanlık suçuna ortak olduğunu ifade etti.

Türk savunma sanayinin 3 bin 500'ü aşkın firma ve 80 bini aşkın çalışanıyla ekonomiye en yüksek katkıyı veren sektörlerden biri haline geldiğini vurgulayan Yenişehirlioğlu, "2023 yılında 185 ülkeye 230 çeşit savunma sanayi ürünü satarak 5,5 milyar dolarlık ihracat tutarı yakaladık. İHA ve SİHA üretiminde dünyanın dört ülkesinden biriyiz. Türkiye Yüzyılı yerli ve milli savunma sanayimizin gücüyle yükselmektedir. Savunma sanayimizin bugün geldiği nokta devletimiz için bir gurur nişanesidir. Yerli ve milli yükselişimiz her alanda kararlılıkla devam edecektir." dedi.

Narkotik suçlarla mücadelenin amansız bir şekilde devam ettiğini, yurt genelindeki operasyonlarla binlerce zehir tacirinin yakalandığını, tonlarca uyuşturucu maddenin ele geçirildiğini vurgulayan Yenişehirlioğlu, şunları kaydetti:

"Dün gerçekleştirilen Narkogüç-45 Operasyonu kapsamında 109 kilogram kokain ele geçirilmiştir. Bizim teröre de uyuşturucu baronlarına da kaptıracağımız tek bir evladımız dahi yoktur. Uyuşturucuyla mücadeleye çok yönlü bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Bir taraftan arzla mücadele ediyor, bir taraftan tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarını yürütüyor, bir taraftan da önleme faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Uyuşturucu sebebiyle evlatları bir karanlığa saplanan annelerin gözyaşını, babaların feryadını dindirmek için kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz."

Genel Kurul'da Saadet Partisi'nin "İstanbul'da kentsel dönüşüm", İYİ Parti'nin "Geçim sıkıntısı", DEM Parti'nin "Mesleki Eğitim Merkezleri" ve CHP'nin "Faili meçhul cinayetler" ile ilgili grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, partisinin grup önerisi üzerine söz alarak, muhtemel İstanbul depreminde bu şehrin yıkılması durumunda Türkiye'nin yıkılacağını söyledi.

Depremin siyaset üstü bir konu olarak ele alınması gerektiğini dile getiren Şahin, "İstanbul'u bütüncül bir şekilde ele almadan kentsel dönüşüm çalışmasını yürütemeyiz, İstanbul'u depreme hazırlıklı hale getiremeyiz. İstanbul'a özel bir yasa çıkarmak zorundayız. Herkesin İstanbul için elini taşın altına koyması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Alan, İstanbul depreminin siyaset üstü bir zeminde, polemiklerden uzak, milletin menfaati ve can güvenliği açısından değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

İstanbul’a 2012'den bugüne kentsel dönüşüm kapsamında 127 milyar 926 milyon liralık yatırım yaptıklarını aktaran Alan, "Kentsel dönüşüm kapsamında 815 bin 973 bağımsız bölümün dönüşüm süreci tamamlanmıştır. 67 bin bağımsız bölümün dönüşümü de devam etmektedir." dedi.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk de partisinin grup önerisi üzerine yaptığı konuşmada, TÜİK verilerine göre 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 17’nin üzerinde olduğunu belirterek, bu orana öğrencilerin dahil edilmesi halinde gençlerin neredeyse yarıya yakınının işsiz olduğunu söyledi.

Öztürk, ülkenin geleceği gençlerin sorunlarının iktidar tarafından göz ardı edildiğini öne sürdü.

DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, partisinin grup önerisi üzerine söz alarak, iktidarın politikaları nedeniyle çocukların sosyal yaşamdan uzaklaştığını savundu.

Mesleki okulların yaygınlaştırılmasının çocukların ucuz işgücü olarak kullanılmasının önünün açıldığını iddia eden Sayyiğit, Milli Eğitim Bakanlığının çocukların işçi olarak çalışmasını özendiren faaliyetlerden vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

- CHP ile HÜDAPAR arasında tartışma

CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan da faili meçhul cinayetlere değinerek "Gelin Türkiye'yi bu ayıptan kurtaralım. TBMM'nin en büyük görevleri faili meçhul cinayetleri aydınlatmaktır. Türkiye bu ayıplarla yaşayamaz, gelişemez. Faili meçhul cinayetlerin arkasındaki güçleri ortaya çıkaramadığımız sürece memleketimizi aydınlığa kavuşturamayız." diye konuştu.

Akdoğan'ın, AK Partiye yönelik olarak "Sizler, Gaffar Okkan'ın katillerini, domuz bağcılarını bu kutsal çatı altına alanlarsınız" eleştirisini üzerine HÜDAPAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, yerinden söz aldı. Demir, "CHP Türkiye'nin bütün sorunların bir tarafa bırakıp HÜDAPAR'ı hedef alarak siyasetini bunun üzerinden yapıyor. HÜDAPAR, 2012 yılında kurulan bir partidir. Çok önceden meydana gelen olayları HÜDAPAR'a mal ediyorsunuz. O zaman biz de CHP'nin tek parti döneminde işlenen cinayetleri, katliamları sizden sorumlu tutarız, size 'katil, canisiniz' diyeceğiz." dedi.

Demir'e cevap veren CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da terör örgütü Hizbullah'ın Gaffar Okkan cinayetini işlediğini, bu yönde hiçbir tartışma olmadığını kaydetti.

HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun Hizbullah'ı terör örgütü olarak görmediklerine ilişkin açıklamasını hatırlatan Başarır, "Sizin Genel Başkanınız 'Türkiye'de özerkliği tartışabiliriz' dedi. Benim kızgınlığım AK Parti'nin sizi Parlamento'ya taşımasıdır. Sizin ne işiniz var bu Parlamento'da? Ben rahatsızım, siz bu ülkede özerkliği tartışamazsınız. Siz Cumhuriyetten bugüne kadar bizim partimizi tartışabilecek en son parti ve milletvekilisiniz." diye konuştu.

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, faili meçhul cinayetlerin yoğun olarak yaşandığı dönemde SHP'nin iktidar olduğunu hatırlattı.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamalarda CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisinin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Daha sonra çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmelerine geçildi.

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İletişim Başkanı Altun, “BİK Analitik” yazılımının tescillendiğini açıkladıÖnceki Haber

İletişim Başkanı Altun, “BİK Analitik” y...

2024 yılında yapılacak olan Seviye Tespit, İlmi Hüviyet Tespiti, Alan ve Derece Tespiti Sınavı takvimiSonraki Haber

2024 yılında yapılacak olan Seviye Tespi...

Yorum Yazın

19 Mayıs Pazar önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (18 Mayıs 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
BİLSEM'lerden Büyük Başarı!
81 ilimizde yarın Gençlik ve Spor Festivalleri düzenlenecek
Harezmi Eğitim Modeli Sempozyumu
2024 Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayınlandı
Öğretmenler, Yaz Dönemi Mesleki Çalışma Programına İstedikleri İllerde Katılabilecek
İradesini Ve İmzasını İnkâr Eden Bürokratlar O Gün Hepiniz Oradaydınız
Kamuda Tasarruf Ve Verimlilik Paketi Gözden Geçirilmelidir
Beceri Temelli Kitaplar
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları
OGM Materyal Yabancı Dil İçerikleri
Beceri ve Hayallerini Keşfetmen İçin "Zanaat Atölyeleri" Seni Bekliyor 
Öğretmenlerin Ekonomik Durumu Anketi Sonuçlandı
Okul Sporları Duyuruları
 Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim gören özel yetenekli öğrencilere yönelik "Resfebe Yarışması" başvuruları başladı.
Çocuk Kitapları ve Okuma Alışkanlığı Kursu
Millî Eğitim Bakanlığı Kurumsal Yönetişim Anketi
Emek Ve Alınterine Yapılan Ödemeler İsraf Değildir
20 Bin Sözleşmeli Öğretmen Atama Başvuru Duyurusu Yayımlandı