Üniversite Öğrencileri İçin Getirilmek İstenen Disiplin Mevzuatı Demokratik Üniversite Fikrinin Yakınından Dahi Geçmiyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üniversite Öğrencileri İçin Getirilmek İstenen Disiplin Mevzuatı Demokratik Üniversite Fikrinin Yakınından Dahi Geçmiyor!
Abone ol
Anayasa Mahkemesi’nin üniversite öğrencilerine uygulanacak disiplin hükümlerinin yönetmelikle değil, kanunla belirlenmesi gerektiği yönündeki 08.09.2022 tarihli kararı üzerine siyasi iktidar kanun teklifi hazırlayarak konuyu TBMM gündemine getirmiştir.

Söz konusu teklifte üniversite öğrencileri için kınama, yükseköğretim kurumundan bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma, yükseköğretim kurumundan bir yarıyıl için uzaklaştırma, yükseköğretim kurumundan iki yarıyıl uzaklaştırma ve yükseköğretim kurumunda çıkarma cezaları ile bu cezalara neden olan fiiller tanımlanmıştır.

12 Eylül cuntacılarının yaklaşımını sürdüren bir suç ceza ikiliği düzleminde hazırlanan teklifte, demokratik bir üniversite fikrini ortadan kaldıran fiiller suç olarak tarif edilmiştir. Örneğin, düşünce ve ifade özgürlüğünün en cüretkâr biçimde kullanılması gereken üniversitelerde izinsiz olarak bildiri dağıtmak, afiş veya pankart asmak suç sayılmış, hatta üniversite senatosu tarafından belirlenen alanlar dışında sigara içmek dahi kınama cezasını gerektiren fiiller arasında sayılmıştır.

Kurum kanaati diyerek haksız ve hukuksuz ihraç politikası izleyen bir siyasi iktidar, yükseköğretim kurumlarının huzurunu bozmak fiilini suç olarak tarif etmiş ve kurum huzuru gibi içeriği farklı biçimlerde tanımlanabilecek, belirsiz bir kavramı ceza gerektiren fiillerin içerisinde saymıştır.

Aynı şekilde, yemek kartını arkadaşına kullandırmayı dahi engelleyecek şekilde, kendine hak sağlayan bir belgeyi başkasına vererek kullandırmak fiili de yükseköğretim kurumundan bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezasına konu edilmiştir.

Daha da önemlisi, öğrencilerin kolektif hareket edebilmesini engelleyen, demokrasinin en temel ilkelerini yok sayan bir yaklaşımla kuruma ait kapalı veya açık mahallerde yetkililerden izin almadan toplantılar yapmak da uzaklaştırma cezasını gerektiren fiiller arasında sayılmıştır.

Alkollü içki içmek, demirbaş eşya ve benzeri malzemeyi tahrip etmek gibi fiillerin dahi eğitim hakkının kullanımını sınırlandıran eylemler arasında sayılması, siyasi iktidarın her konuyu yasaklar ve cezalar arasında değerlendirdiğini ve üniversiteden ne anladığını göstermektedir.

Eğitim Sen olarak, üniversitelerde öğrenme ikliminin yasaklar, suç, ceza ve disiplin mantığı üzerinden şekillendirilmesini kabul etmiyoruz. Üniversitelerin tüm bileşenlerince oluşturulan “ortak yaşam ilkeleri” ile üniversitenin demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir öğrenme iklimine kavuşmasını istiyoruz. Eğitim hakkının kullanılmasını engelleyen yasakçı, baskıcı ve cezalandırıcı bir yönetim aklının üniversite fikrine yıkıcı bir etki yaptığını tekrar vurguluyor, insan, toplum ve doğa yararına üniversite istiyoruz.

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kocaeli’nde yeni marküteri ustaları yetişiyorÖnceki Haber

Kocaeli’nde yeni marküteri ustaları yeti...

50/d Düzenlemesi Sorunları Görmemekte ve Çözüm Üretmekte Yetersiz Kalmaktadır!Sonraki Haber

50/d Düzenlemesi Sorunları Görmemekte ve...

Yorum Yazın

Dersimiz Futbol Temalı Futbol Gelişim Projesi Tanıtıldı
Talip Geylan'dan Önemli Açıklamalar
Genç Öğretmenlerimizin Mücadelesini Hiç kimse İstismar Edemez!
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" Yeni Müfredat Taslağı, Kamuoyunun Görüşüne Açıldı
Kadın Öğretmene Yumruk Atan Öğrenci Velisi Adalete Teslim Edildi
Bu ülkede hangi mesleğin ücretlisi var?
Eğitimin taşıyıcı kolonu öğretmendir!
Türk Eğitim Sen Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığına Koruma ve Güvenlik Görevlilerinin Ek Ödeme Oranı Alabilmesi İçin Talepte Bulundu
Türk Eğitim Sen Okul ve Kurumlarda Güvenlik Kameralarının Mevzuata Uygun Kullanımı İçin Talepte Bulundu
Bakan Tekin: ”Öğretmene şiddet hadiselerine yönelik idari ve adli süreçlerin takipçisi olacağız”
“Öğretim Programlarının Değerler Yönünden İncelenmesi: Tespit ve Öneriler” raporumuzu kamuoyuyla paylaştık
Dilimizde tüy bitti; Öğretmenle birlikte kaybettiğimiz, toplumun geleceğidir
Öğretmene yapılan bu zorbalığın hesabını soracağız
Müfredatta Ortak Akıl önerilerinizi bekliyoruz
42 farklı ilde, DENEYAP Teknoloji Atölyeleri tarafından düzenlenen Eğitmenlik Başvuru Alım Süreci Başladı!
3 Adım Soru Bankası
Boğazlardan Mostar’a 
Öğretmen Atamaları İhtiyaca Göre Belirlenmeli, Atamalarda Mülakat Uygulamasına Son Verilmelidir!
Memur-Sen, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı Protesto Etti
Öğretici: İyi Öğretmenleri Öğrencileri İle Buluşturmanın Yolu Mülakat Olamaz!