Üniversiteler binlerce sosyal sorumluluk projesiyle topluma hizmet sunuyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üniversiteler binlerce sosyal sorumluluk projesiyle topluma hizmet sunuyor
Abone ol
Üniversiteler binlerce sosyal sorumluluk projesiyle topluma hizmet sunuyor

 

Eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra çevre, eğitim, dezavantajlı gruplar, kültür, sanat, spor ve hayvan hakları gibi birçok konuda toplumsal sorunlara çözüm üretmeyi hedefleyen üniversitelerde toplam 4.668 sosyal sorumluluk projesi yürütülüyor

Üniversitelerin sosyal sorumluluk projeleriyle topluma desteğinin en önemli örneğini Kahramanmaraş’taki 6 Şubat depreminin ardından topyekûn gösterilen dayanışma oldu

Sosyal sorumluluk projeleriyle toplumla bütünleşme hedefleniyor

21 Ocak 2024​

Yükseköğretim Kurulunun verilerine göre üniversitelerde çevre, eğitim, dezavantajlı gruplar, kültür, sanat, spor ve hayvan hakları gibi birçok konuda 4.668 sosyal sorumluluk projesi yürütülüyor. Bu projelerden 3.431’i devlet, 1.237’si vakıf üniversiteleri tarafından uygulanıyor.

Üniversiteler eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra kurumsal olarak ve öğrencilerle birlikte yürüttükleri sosyal sorumluluk projeleriyle de topluma doğrudan hizmet götürüyor.

Sosyal sorumluluk projeleri, üniversitelerin toplumsal sorunlara yönelik çözüm odaklı yaklaşımlarla üniversite-toplum bütünleşmesini sağlamayı amaçlarken, öğrencilerin de eğitim sürecinde teori ve pratiği bir arada öğrenmeleri, toplumsal sorunlara duyarlılık ve çözüm üretme becerilerini geliştirmeleri hedefleniyor.

Çevre, eğitim, dezavantajlı gruplar, kültür sanat, spor ve hayvan hakları gibi farklı birçok alanda sosyal sorumluluk projeleri hazırlayan üniversiteler, akademik ve idari personelin yanı sıra projelere öğrencileri de dahil ederek onların deneyim kazanmalarını teşvik ediyor.

Özellikle engelliler, çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve toplumun farklı kesimlerine yönelik projeleriyle dikkati çeken üniversiteler, ihtiyaçların giderilmesine, dayanışma ve yardımlaşmaya yönelik çalışmalarıyla öne çıkıyor.

Üniversitelerin sosyal sorumluluk projeleriyle toplumla bütünleşmesinin en önemli örneğini Kahramanmaraş’ta geçen yıl 6 Şubat’ta meydana gelen depreminin ardından topyekûn gösterilen dayanışma oldu.

Türkiye genelindeki tüm üniversiteler depremlerin ardından hızla organize olarak bölgeye yardıma koşarken, arama kurtarma, gıda ve giyecek başta olmak üzere depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması için olağanüstü çaba harcadılar. Üniversiteler, bölgenin yeniden ayağa kalkması için hazırladıkları projelerle sosyal sorumluluğun en önemli örneğini ortaya koydular. Deprem bölgesindeki üniversiteler de kampüslerini depremzedelere açarak, barınma, gıda ve diğer ihtiyaçları için seferber oldular.

En çok sosyal sorumluluk projesi olan üniversiteler

Sosyal sorumluluk projesi en fazla olan üniversitelerin başında 843 proje ile Ege Üniversitesi geliyor. Ege Üniversitesini Sabancı Üniversitesi (357), Dokuz Eylül Üniversitesi (332), Selçuk Üniversitesi (328), İstanbul Nişantaşı Üniversitesi (297) izliyor.

En fazla projeye sahip Ege Üniversitesinde bu alandaki çalışmalar Sosyal Sorumluluk Projeleri Koordinatörlüğü tarafından yürütülüyor. Ege Üniversitesinin “Çevre” başlığı altında Çiçekli Kavanoz, Benim Bir Ağacım var, Dünyaya Kaç Ağaç Borcun Var, Ekmek İsrafında Toplumun Bilinçlendirilmesi, Doğayı Hor Gören Geleceği Zor Görür; “Dezavantajlı Gruplar” ile ilgili Dişe Dokunur İşler, Sessiz Sinema, Raflardan Okullara, Depremzedelere Destek; “Hayvan Hakları” konusunda Engelli Hayvanlar İçin Protez Üretimi, Altı Bacaklı Dostlarımız, Sen Doydun Onlar da Doysun; “Kültür ve Sanat” alanında Budak Sergisi, Sağlık Çalışanlarına Nefes, Atıklardan Yarınlara; “Sağlık” ile ilgili Dişlerimi Seviyorum Diş Hekimine Gidiyorum, Maskemi Doğru Şekilde İmha Ediyorum, İleri Yaşlarda Ağız Bakımına Yönelik İpuçları; “Spor” konusunda Sporla Hayatına Renk Kat, Bir Top Bin Umut, Mezunu Unutma Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerini Destekle başlıklı projeleri dikkati çekiyor.

 

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İlk Türk Astronot Uluslararası Uzay İstasyonu'na UlaştıÖnceki Haber

İlk Türk Astronot Uluslararası Uzay İsta...

Marmaris açıklarında 13 düzensiz göçmen kurtarıldıSonraki Haber

Marmaris açıklarında 13 düzensiz göçmen...

Yorum Yazın

Kamu Görevlilerinin Sosyal Medya Kullanımında Gözetmesi Gereken Etik İlkeler Nelerdir?
Biliyor musunuz; yüzbinlerce öğretmenimizin feda edebilecekleri bir kariyeri yok!
Kadın için Teknoloji Projesi Teknoloji Okuryazarlığı Eğitimi 
Shakespeare’in eserleri podcast serisi
Google Araçları Eğitimi
Uluslararası Caribou İngilizce Matematik Yarışması Dünya Birincisi İmam Hatipten
Sürü İHA Yarışması Ön Değerlendirme Sunumu Sonuçları Açıklandı!
Türkiye Yüzyılında Kadın Emeği Çalıştayı/Paneli yapıalcak
Tüketici Fiyat Endeksi Nisan 2024
Öğretmenler Odası Buluşmalarının 10'uncusu Diyarbakır'da Gerçekleşti
Mülakat Ya Kalkacak Ya Kalkacak!
Bosna Hersek’e gitmeye hak kazananlar açıklandı
Kamp Liderliği Başvuru Sonuçları açıklandı
Üniversite daire başkanlarına makam tazminatı ödenmelidir
‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ yeni müfredat taslağı değerlendirmemizi tamamladık
Öğretici: Memur Ve Emekliler Enflasyona Yenik Düştü
Temmuzda memurlara yüzde kaç zam bekliyorsunuz?
Fahiş Fiyat Ve Stokçuluk Cezalarının Artırılmasını Da İçeren Kanun Teklifi TBMM’de
Öğretmenlerin Deprem Öncesinde Görev Yaptıkları İllere İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Başvurusu Açıldı
2018 Yılından İtibaren Sınavsız Ataması Yapılan Tüm Şube Müdürlüğü Atamalarını İptal Ettirdik