​​Üniversiteler depremzedeler için kenetlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
​​Üniversiteler depremzedeler için kenetlendi
Abone ol
​​Üniversiteler depremzedeler için kenetlendi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından üniversiteler deprem bölgesini yeniden ayağa kaldırmak için topyekûn seferber oldu

Çukurova Üniversitesinin kurduğu Çocuk İyilik Merkezi’nde 111 çocuğun protez ihtiyacı karşılanırken, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesindeki “100. Yıl Köyü” konutları depremzedelere ücretsiz tahsis edilecek

Bataklık alanı doldurarak konteyner kent kurulmasını sağlayan İskenderun Teknik Üniversitesi, depremden sonra ebeveynlerini kaybeden çocukları kayıt altına alarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına teslim eden Gaziantep Üniversitesi, Turgut Özal Tıp Merkezinin kapasitesini artırarak deprem günü bile büyük ameliyatları kesintisiz gerçekleştiren ve sağlık hizmetlerini aksamadan yürüten İnönü Üniversitesi, AIRBUS-TUSAŞ Havacılık Meslek Yüksekokulu açarak istihdama ve kalkınmaya katkı sağlayacak Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, uzuvlarını kaybedenler için kurulan Protez Merkezinde gönüllü doktorlarla ücretsiz hizmet veren, diyaliz hastalarının tedavilerini sürdüren, “Dayanışma Obası” kurarak depremzedelere ev sahipliği yapan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi depremzedelere umut oldu

6 Şubat 2024

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından el birliğiyle bölgeye yardıma koşan üniversiteler, aradan geçen bir yıllık süreçte yürüttükleri çalışmalarla bölgenin yeniden ayağa kalkmasında önemli rol üstlenmeye devam ediyor.

Depremlerin hemen ardından yardım kampanyaları düzenleyen, arama kurtarma, enkaz kaldırma çalışmalarına katılan; yemek, gıda, barınma, araç gereç, temizlik, kıyafet ve kan ihtiyaçlarının karşılanması, büyük ameliyatlar ve rehabilitasyon çalışmaları, hem depremle ilgili hem de depremzedelere yönelik bilimsel çalışmalar için organize olan üniversiteler, sundukları hizmetlerle ve hazırladıkları birçok projeyle depremzedelere destek olmayı sürdürüyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ)Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi bahçesinde Türk Böbrek Vakfı tarafından yaptırılan Diyaliz Ünitesi depremde yıkılan diyaliz merkezlerinin yerine diyaliz hastalarına hizmet veriyor. 6 Şubat depremlerinde uzuvlarını kaybeden afetzedelerin protez ihtiyacının karşılanması amacıyla Avşar Yerleşkesinde gönüllü doktorların ücretsiz hizmet verdiği Protez Merkezi kuruldu. Avşar Yerleşkesinde AFAD koordinatörlüğünde kurulan ve Kırgız çadırlarından oluşan 30 bin kişilik “Dayanışma Obası” depremzedelere ev sahipliği yapıyor.

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ)Karacasu Kampüsüne kurulan 1350 konteynerde binlerce depremzede misafir ediliyor.

Bölgenin yeniden ayağa kalkması için KİÜ bünyesinde AIRBUS-TUSAŞ Havacılık Meslek Yüksekokulu kurulmasına yönelik çalışma yapılıyor. TUSAŞ tarafından bölgede kurulacak fabrikada meslek yüksekokulu öğrencileri staj yapacak ve havacılık sektörüne hizmet verecek.

Hatay Mustafa Kemal ÜniversitesikampüsündeJandarma Asayiş Vakfı ve Gülmek İyileştirir Derneği ile iş birliğiyle, sanatçıların, iş insanlarının ve gönüllülerin katkısıyla depremzedeler için tüm sosyal imkanların bulunduğu yaşam alanı inşa ediliyor. Konutlar depremzedelere 3 yıllığına ücretsiz tahsis edilecek. 3 yıllık sürenin ardından kiralanmaya başlanacak konutlardan elde edilecek gelirler, depremden etkilenen jandarma personeli çocukları ile depremzede üniversite öğrencilerine burs olarak verilecek.

Depremden etkilenen Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, bir yandan depremzedelere destek olurken, diğer yandan eğitim öğretim ve bilimsel çalışmalarını da sürdürdü. Üniversite 2023 yılında Q1 seviyesinde 61, Q2 seviyesinde 89 yayını literatüre kazandırdı. Üniversitenin, yürürlükte ve sözleşme aşamasında bulunan 18 TÜBİTAK projesi, 82 BAP Projesi ve 2 AB Projesi’nin yanı sıra 4 adet patenti tescillendi.

Adıyaman Üniversitesifakültelerdeki bilgisayar laboratuvarlarını, 2023-2024 eğitim öğretim yılında uzaktan öğretim yöntemiyle eğitim alacak olan ve şehirde ikamet eden tüm üniversite öğrencilerine açtı.

Depremde ağır hasar alan Adıyaman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi, ADYÜ Merkez Yerleşkesi Semt Polikliniği’ne taşınarak yeniden hizmet vermeye başladı.

İskenderun Teknik Üniversitesinin(İSTE) 2 yıl önce bataklık alan doldurularak oluşturulan bölgede kurulan konteyner kentte, 3 bin 200 depremzede aile barınıyor. İSTE Merkez Kampüsünde kurulan Eczacılar Birliğine ait mobil eczane 7/24 depremzedelere hizmet verdi.

İnönü Üniversitesi depremin hemen ardından Turgut Özal Tıp Merkezinin kapasitesi artırılarak deprem günü bile büyük ameliyatlar kesintisiz gerçekleştirildi ve sağlık hizmetleri aksamadan yürütüldü. Bölgeye önemli bir sağlık hizmeti sunuldu. Merkezde tüm kapasiteyle büyük cerrahi operasyonlar, ampütasyon ameliyatları ve organ nakilleri gerçekleştiriliyor.

Peyzaj Mimarlığı öğretim üyeleri de şehirde “Depreme Dirençli Ekolojik Mahalle” kurulması çalışmalarını yürütüyor.

Ayrıca sponsor iş birliğiyle Ekolojik Yerleşke Projesi hayata geçirildi. Devlet Demiryollarından alınan vagonlar 38 metrekarelik 1+1 eve dönüştürüldü ve vagon evler, çoğunluğu tıp alanında olmak üzere üniversite çalışanlarına tahsis edildi.

Çukurova Üniversitesiulusal ve uluslararası bağışçıların desteğiyle Çocuk İyilik Merkezi kurdu. Depremlerde göçük altında kaldığı için veya tedavi sürecinde tedavinin bir parçası olarak uzuv/uzuvlarını kaybeden çocukların protez ihtiyaçları burada karşılanıyor. Şu ana dek 111 çocuğa işlem yapıldı. Çukurova Üniversitesi, Uluslararası Destekli Çocuk Rehabilitasyon Merkezi kurmak için de çalışmalara başladı.

Öte yandan afet anında destek için Ankara Üniversitesini “kardeş üniversite” seçen Çukurova Üniversitesi, yılda en az bir kez deprem tatbikatı yapılmasını kararlaştırdı.

Dicle Üniversitesi"Pazarcık ve Elbistan Depremlerinin Etkilediği Bazı Tarihi Yapıların Hasar Tespiti", "Şanlıurfa'daki Kırsal Yerleşim Bölgelerinde Yer Alan Geleneksel Yapıların Pazarcık ve Maraş Depremleri Sonrası Hasar Durumlarının Belgelenmesi" ve "Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen sonrası gıda güvenliğinin temininde karşılaşılan zorluklar: Malatya ve Adıyaman İli Çadır Kent Örneği" konularında bilimsel çalışmalar yürütüyor.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN)deprem sonrası üniversite böbrek yaralanmasından gelecek hastalar için dahili yoğun bakım ve servisler oluşturuldu. Hastanede deprem sürecinde 170’in üzerinde ağır ameliyat yapıldı. Laboratuvarlar ve Radyoloji Ünitesi 7/24 hizmet sundu.

Depremlerin ardından GAÜN, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile koordineli olarak sahipsiz çocukları tutanak altına aldı, fotoğraf çekimi yapıp sosyal çalışmacılar eşliğinde teslim etti. Ayrıca kimliksiz ve yakını olmayan hasta kayıtları için bakanlık bünyesinde hastane psikologları ve diğer görevliler koordinasyonunda çalışmalar yapıldı.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, stadyumunu bölgede hava lojistiğine destek olmak üzere kullanıma açtı. Depremzedelere üniversite yerleşkesinde 1,5 ay boyunca üç öğün yemek verildi.

Harran Üniversitesi Hastanesi depremlerin ardından kesintisiz olarak poliklinik, klinik, acil servis ve ameliyathane hizmetlerini sürdürdü.

Şanlıurfa ve çevre illerden gelen depremzedelerin barınma ve iaşelerini karşılayan Harran Üniversitesi, Osmanbey Yerleşkesinde çocuklar için çocuk gelişim uzmanları ve psikologların gözetiminde oyun alanı oluşturdu.

Siirt Üniversitesi afetlerin her aşamasında etkin mücadele etmek için ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla Afet ve Acil Durum Koordinatörlüğü kurdu. Ayrıca bu konuda hazırlanan içerik seçmeli ders olarak üniversitede okutulmaya başlandı.

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ARDEB 1001 Programı Kapsamında “1001-UDAP Ulusal Deprem Araştırmaları Programı Ortak Çağrısı” Başlıklı Özel Çağrı AçıldıÖnceki Haber

ARDEB 1001 Programı Kapsamında “1001-UDA...

Artvin’de olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime bir gün ara verildiSonraki Haber

Artvin’de olumsuz hava koşulları nedeniy...

Yorum Yazın

EBA'da kitap okumak şimdi daha keyifli!
*Yapay Zekâ ile Eğitimin Geleceği* Öğretimde Yapay Zekâ İstemleri:Etkili Prompt Oluşturmanın Püf Noktaları
İşte 1 Mayısta Türkiye Kamu Sen'in Talepleri
İşte 1 Mayısta Memur Sen'in Talepleri
Öğretmenimizin öğrencisi tarafından yapılan bıçaklı saldırıda yaralanmasının üzüntüsünü yaşıyorum
Çağ Değişiyor, Eğitim Dönüşüyor
YKS Hazırlık Sayfası
Anket, Her Nesil Öğretmenlik Eğitimi Başvurusu
Akıllı Mama Kabı Projesi
Teftişin Kalemi E-Dergisi 3. Sayısı Yayımlandı
Mayıs Ayı E-Bültenimiz Yayında
Laik Ve Bilimsel Eğitime Sahip Çıkmak İçin Hep Birlikte Harekete Geçelim
Ucube Mülakat Uygulaması Kaldırılmalı Eğitimde Adalet Sağlanmalıdır
"BİLSEM'ler Arası Eğitsel Dijital Oyun Geliştirme Yarışması"na Başvuru Süresi Uzatıldı
İşte kendinizi geliştirmeniz için online eğitimler
Teknofest Çeşitli Kategorilerdeki Yarışma Sonuçları Açıklandı!
İşte haftanın yalan haberleri
"IDEAGENÇ'24 Senin Merkezin, Senin Hayalin” Ideathon yarışması başvuru sonuçları açıklandı! 
Türk-İş Nisan 2024 Açlık Ve Yoksulluk Sınırı
Okul Sporları Duyuruları