Yeni Kazanım Yok Tekrar Var Şeffaflık Yok Aldatmaca Var!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeni Kazanım Yok Tekrar Var Şeffaflık Yok Aldatmaca Var!
Abone ol
Yeni Kazanım Yok Tekrar Var Şeffaflık Yok Aldatmaca Var!

YENİ KAZANIM YOK TEKRAR VAR ŞEFFAFLIK YOK ALDATMACA VAR!

Emek körü siyasal iktidar ve büyümesini ona borçlu olan sarı sendikaların yürütmekte olduğu kamu çalışanlarına yönelik toplu sözleşme süreci, her iki yılda bir aynı senaryo ile ilerlemektedir.

Önceki yıllardaki toplu sözleşme görüşmelerinin benzeri 7.dönem için yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde de sergilenmiştir.

İktidar, masadaki sarı sendikanın varlığından da güç alarak, memur ve memur emeklisine 2024 yılı için %15 10, 2025 yılı için ise %6 5 zam vermiştir.  Hükümet ilk teklifi ile ikinci teklifi arasında sadece yüzde 2’lik bir oynama yapmıştır.

Toplu sözleşme masasında parasal taleplerinin hiç birini kabul ettiremeyen Memur Sen, iktidarın verdiği yüzde 15’lik zammı yüksek enflasyon kılıfına sararak kamu çalışanlarına ve emeklilerine yüzde 46,81 gibi yutturmaya çalışmaktadır.

Masaya üç ayda bir zam ve üç ayda bir enflasyon farkı talebiyle oturup hiçbir talebini kabul ettiremeyen Memur Sen’in  “övündüğü” yüzde 46,81’lik zammın sadece 15 puanlık kısmı toplu sözleşmeyle alındı. Geri kalan 28 puanlık kısım ise daha ilk iki ayda yüzde 20’ye yaklaşan bu yılın ikinci yarısına ilişkin enflasyon farkından oluşuyor. Yani bu yılın ikinci yarısındaki toplam enflasyonun yüzde 34 olacağı tahminine dayanmaktadır.

Temmuzda enflasyon farkından ayrı olarak kamu çalışanlarına yüzde 6 oranında zam yapıldı. Daha ilk ayda yani temmuz ayında yüzde 9,5 enflasyon yaşandı. Enflasyon ağustosta yüzde 9 oldu. İlk iki ayın toplamı yüzde 20’ye yaklaştı. Çalışanların, yüzde 14’e yakın enflasyon farkı alacağı şuanda oluştu. Bu farkı almak için de ocak ayını bekleyecekler. 

Memur Sen, ücretlilerin en büyük düşmanı olan enflasyonu bir toplu sözleşme kazanımı gibi sunma zavallılığına düşmüştür. Böyle bir sendikal anlayışın kamu çalışanlarının haklarını savunamadığını çok net görüyoruz.

Toplu sözleşme masasına en düşük memur maaşı söz verildiği gibi 22 bin lira değil 20 bin 352 lira oldu diyerek 1.648 liralık farkın ödenmesini isteyerek masaya oturan ve bu isteğini kabul ettiremeyen Memur-Sen şimdi utanmadan en düşük memur maaşı 22 bin liraymış gibi hesap yapmaktadır.

Gerçek enflasyonun kat kat altında, Hazine Bakanlığı’ndan sonra para politikaları konusunda en yetkili merci olan Merkez Bankası’nın resmi enflasyon tahminlerinden bile düşük olan bir zam verilmiştir.  Bu zam da yapısı gereği emekçinin hakkını gözetmeyen ve antidemokratik yapısı ile Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından karara bağlanmıştır.

Toplu Sözleşme sürecinde yaşanan rezaletler bununla da sınırlı değildir. Görüşmeler sürerken sarı sendika başkanının ‘ziyaret’ adı altında hükümet yetkilileriyle ‘özel’ toplantılar yapması, TİS masasındaki konuşulanların tam ve şeffaf biçimde aktarılmaması, hatta uzlaştığı söylenen maddelere ilişkin dahi açık bir bilgilendirme yapılmaması, sürecin hem ne kadar antidemokratik hem de ne kadar usulüne aykırı ilerlediğini göstermiştir.

Basına yansıyan bilgilere göre; TİS konusunda sadece ücretlerde anlaşma sağlanamamış, diğer konularda anlaşma sağlanmıştır.

Memur-Sen Genel Başkanı’nın “Hizmet kollarında 291, kamu görevlilerinin geneline ilişkin de 50 olmak üzere toplam kazanım elde ettik” diyerek kestirip atmasının altında yatan gerçeği deşifre etmek, kamu emekçisinin haklarının gerçek savunucu Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak bizim görevimizdir.

Sözleşmeli personele yiyecek yardımı, KİT’lerde konut tahsis edilenlerden kira birim bedelinin yüzde 85’inin alınması gibi birçok madde önceki dönem sözleşmesinden aynen geçirilmiştir. Birilerinin ‘kazandık’ dediği 50 maddeden, 44’ü tamamen geçmiş dönemlerin yadigarıdır. Ülke ve ekonomi geriye gitmiş ancak kamu emekçisinin hak ve ücretleri ileri gitmemiştir; bu hakikati kapatmak için eski kazanımları yeni gibi makyajlamak da bu tablonun baş sorumluları arasında olan sarı sendikalara düşmüştür.

50 madde içinde yeni olanlar ise sadece şunlardır:

  • Teknik personele 375 sayılı KHK kapsamında yapılan ek ödemeler 20, 10 ve 5 puan artırılıyor.
  • Teknik personele Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında ödenen zam ve tazminatların oranı artırılıyor.
  • Avukatlara 375 sayılı KHK kapsamında yapılan ek ödemenin oranına 10 puan ekleniyor.
  • Müdürler ve bazı idarecilere Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında yapılan tazminat ödemelerinin oranları bölge ve il müdür yardımcıları, defterdar yardımcıları, ilçe müdürleri, mal müdürleri, şube müdürleri, daire başkanları vb. kadrodakiler için 20 puan, müdür yardımcısı, başkan yardımcısı, sayman yardımcısı vb. kadrolarda bulunanlar için de 15 puan artırılıyor.
  • Yurt içinde sürekli görevle başka yere atananlara, ev eşyasını yeni görev yerine taşıyıp taşımadığına bakılmaksızın yer değiştirme masrafı ödenmesi sağlanıyor.
  • Sözleşmeye eklenen yeni bir maddeyle, Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu güncel koşullarda gözden geçirilmesi için bir çalışma yapılması öngörülüyor.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak masadakilere sesleniyoruz:

Masada konuşulan her şeyi, karara bağlananlar ve bağlanmayanlar dahil, kamu emekçisiyle ve kamuoyuyla paylaşmak zorundasınız. Bu sizin lütfunuz değil görevinizdir. Öte yandan eski kazanımları yeniymiş gibi makyajlayarak süreci ‘oldubitti’ye getireceğinizi, kamu emekçilerinin mesleki haklarından ve insanlık onuruna yaraşır bir ücret talebinden vazgeçeceğini düşünüyorsanız ağır bir şekilde yanılacaksınız!

Kamu emekçisinin hakları var, azmi var, direnci var!

Kimsesiz sanılmasın; Birleşik Kamu-İş var!

BİRLEŞİK KAMU-İŞ

MERKEZ YÖNETİM KURULU

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yusuf Tekin, Van'da Öğretmenler Odası Buluşmaları'nda öğretmenlerle bir araya geldiÖnceki Haber

Yusuf Tekin, Van'da Öğretmenler Odası Bu...

Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kursu" düzenlendiSonraki Haber

Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojileri...

Yorum Yazın

19 Mayıs Pazar önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (18 Mayıs 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
BİLSEM'lerden Büyük Başarı!
81 ilimizde yarın Gençlik ve Spor Festivalleri düzenlenecek
Harezmi Eğitim Modeli Sempozyumu
2024 Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayınlandı
Öğretmenler, Yaz Dönemi Mesleki Çalışma Programına İstedikleri İllerde Katılabilecek
İradesini Ve İmzasını İnkâr Eden Bürokratlar O Gün Hepiniz Oradaydınız
Kamuda Tasarruf Ve Verimlilik Paketi Gözden Geçirilmelidir
Beceri Temelli Kitaplar
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları
OGM Materyal Yabancı Dil İçerikleri
Beceri ve Hayallerini Keşfetmen İçin "Zanaat Atölyeleri" Seni Bekliyor 
Öğretmenlerin Ekonomik Durumu Anketi Sonuçlandı
Okul Sporları Duyuruları
 Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim gören özel yetenekli öğrencilere yönelik "Resfebe Yarışması" başvuruları başladı.
Çocuk Kitapları ve Okuma Alışkanlığı Kursu
Millî Eğitim Bakanlığı Kurumsal Yönetişim Anketi
Emek Ve Alınterine Yapılan Ödemeler İsraf Değildir
20 Bin Sözleşmeli Öğretmen Atama Başvuru Duyurusu Yayımlandı