Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, NASA'nın İnsanlı Keşif Aracı Yarışması'na kabul edilen ilk Türk takımı “İTÜ Bellatrix"le buluştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, NASA'nın İnsanlı Keşif Aracı Yarışması'na kabul edilen ilk Türk takımı “İTÜ Bellatrix"le buluştu
Abone ol
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, NASA'nın İnsanlı Keşif Aracı Yarışması'na kabul edilen ilk Türk takımı “İTÜ Bellatrix"le buluştu

 

Özvar: “Öğrenciyken bu tür çalışmalara katılmak önemli deneyimler ve kazanımlar sağlayacak"

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, NASA'nın düzenlediği uluslararası İnsanlı Keşif Aracı Yarışması'na (Human Exploration Rover Challenge) kabul edilen ilk Türk takımı olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinin oluşturduğu Bellatrix Uzay Takımıyla buluştu.

18-20 Nisan 2024'te NASA'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek yarışmada, öğrencilerden insan gücüyle çalışan bir araç tasarlayıp üretmesi bekleniyor. Aracı kullanacak iki pilot, Ay ve Mars simülasyonları üzerinde belirlenmiş parkurda 10 engeli aşarak verilen 5 görevi tamamlamaya çalışacak. 

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, İTÜ Rektörü İsmail Koyuncu ile birlikte NASA'nın 30 yıldır düzenlediği yarışmaya kabul edilen ilk Türk takımını oluşturan öğrencilerle İTÜ'de bir araya gelerek sohbet etti. Öğrencileri tebrik ederek başarılar dileyen Özvar, “Bu tür çalışmaların sürekliliği önem taşıyor. İşin burada kalmaması lazım. Sadece bir etkinlik veya bir müsabaka faaliyetine katılmak yeterli değil. Daha uzun vadeli sonuçları olacak şekilde işleri yönlendirmek çok önemli. Sizlerden beklentimiz yüksek" diye konuştu.

Öğrenciyken bu tür çalışmalara katılmanın önemli deneyimler ve kazanımlar sağlayacağına işaret eden Özvar, çalışmalar sırasında aşılacak zorlukların da elde edilecek başarının değerini artıracağını vurguladı. Girişimciliğin önemini anlatan Özvar, öğrencilerden mezun olduktan sonra da üniversite ile temaslarını devam ettirmelerini istedi.

Öğrenciler gururlu: “Alper Gezeravcı önümüzü aydınlattı"

Yarışmada birinci olmayı hedefleyen Bellatrix Uzay Takımı kaptanlarından Muhammed Şükrü Açıkbaş takım olarak bu yarışmaya kabul edilmenin gururunu yaşadıklarını belirterek “Uzaya giden ilk Türk astronot Alper Gezeravcı önümüzü aydınlattı." dedi.

NASA'nın kapsamlı bir uzay ekosisteminin nasıl inşa edileceğini araştırdığını ifade eden Açıkbaş, “Biz tüm yaz dönemini bu işe ayırarak yoğun bir çalışma yaptık ve kabul almayı başaran ilk Türk takımı olduk." dedi.

-Deprem bölgesindeki çocuklara eğitim verecekler-

Takımın diğer kaptanı Sadig Safarov, NASA'nın yarışma kuralları gereği 250 kişiye eğitim verilmesini istediğini belirterek, bu kapsamda sosyal sorumluluk projesi olarak deprem bölgesindeki çocuklara eğitim vereceklerini söyledi.

Takım üyelerinden Hatice Bilgin pedal sistemi ile çalışan araç tasarladıklarını belirterek, “Şu anda tasarım aşamasının sonuna geldik, üretim aşamasına geçeceğiz. Yarışmaya yaklaşık 2 ay süremiz kaldı, üretimi de 1 ay içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullanırken, Abdullah Kılıç “Bir uzay ekosistemi kurmayı hedefliyoruz. Genel olarak bu uzay ekosisteminde ülkemizin gençlerine eğitim verme hedefimiz var.", Beyza Nur Çakmak “Hem ilk olmanın ayrı bir güzelliği var hem de İTÜ öğrencisi olarak ilklerin başındaki bir okulda okuyoruz. İlk olmanın getirisi hem okulumuz açısından hem de bir İTÜ öğrencisi olarak çok önemli.", Naz Özkan ise “Bu tarz hayalleri olan insanlar kesinlikle hayallerinin peşinden gitsinler." sözleriyle duygularını dile getirdi. ​

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TÜBİTAK Fen Lisesi’nden Hem ISS’e Hem de Antarktika’ya Seslendiler!Önceki Haber

TÜBİTAK Fen Lisesi’nden Hem ISS’e Hem de...

Deneyap Teknoloji Atölyeleri için Başvurular Başlıyor!Sonraki Haber

Deneyap Teknoloji Atölyeleri için Başvur...

Yorum Yazın

EBA'da kitap okumak şimdi daha keyifli!
*Yapay Zekâ ile Eğitimin Geleceği* Öğretimde Yapay Zekâ İstemleri:Etkili Prompt Oluşturmanın Püf Noktaları
İşte 1 Mayısta Türkiye Kamu Sen'in Talepleri
İşte 1 Mayısta Memur Sen'in Talepleri
Öğretmenimizin öğrencisi tarafından yapılan bıçaklı saldırıda yaralanmasının üzüntüsünü yaşıyorum
Çağ Değişiyor, Eğitim Dönüşüyor
YKS Hazırlık Sayfası
Anket, Her Nesil Öğretmenlik Eğitimi Başvurusu
Akıllı Mama Kabı Projesi
Teftişin Kalemi E-Dergisi 3. Sayısı Yayımlandı
Mayıs Ayı E-Bültenimiz Yayında
Laik Ve Bilimsel Eğitime Sahip Çıkmak İçin Hep Birlikte Harekete Geçelim
Ucube Mülakat Uygulaması Kaldırılmalı Eğitimde Adalet Sağlanmalıdır
"BİLSEM'ler Arası Eğitsel Dijital Oyun Geliştirme Yarışması"na Başvuru Süresi Uzatıldı
İşte kendinizi geliştirmeniz için online eğitimler
Teknofest Çeşitli Kategorilerdeki Yarışma Sonuçları Açıklandı!
İşte haftanın yalan haberleri
"IDEAGENÇ'24 Senin Merkezin, Senin Hayalin” Ideathon yarışması başvuru sonuçları açıklandı! 
Türk-İş Nisan 2024 Açlık Ve Yoksulluk Sınırı
Okul Sporları Duyuruları