Aile Ve Gençlik Fonu Kanun Teklifi TBMM Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonunda Kabul Edildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aile Ve Gençlik Fonu Kanun Teklifi TBMM Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonunda Kabul Edildi
Abone ol
Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda kabul edildi.

Komisyon, AK Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin başkanlığında toplandı.

Komisyonun ilk toplantısında Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifinin ele alınacağını belirten Bilgin, ayrıca gündeme gelecek her konuyu komisyonda şekillendirme ve sonuçlandırmanın görevleri olduğunu söyledi.

Milletvekili olarak esas görevlerinin komisyona katkıda bulunmak olduğunu kaydeden Bilgin, "Farklı görüşler içerisinde birlikte kamusal ihtiyaçlara cevap verecek bir çalışma yapmak esas amacımız." dedi.

Ekonomik gelişme sürecinde olan ülkelerde toplumsal dayanışmanın önemine işaret eden Bilgin, toplumsal dayanışmayı örgütsel olarak destekleyecek yapılara da ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Teklifle, yeni yuva kuran gençlere destek olmak, aile ve gençlik sorunlarına ilişkin araştırma yapmak veya bu konuda yapılacak faaliyetleri desteklemek üzere kamu kaynaklarından bir pay ayrıldığını anlatan Bilgin, "Ekonomiden elde edilen bir fedakarlıkla sosyal dayanışmayı güçlendirecek yapısal bir düzenleme yapmak istiyoruz." diye konuştu.

Bilgin, daha sonra teklifin ilk imza sahibi AK Parti Gençlik Kolları Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan ile milletvekillerine söz verdi.

Teklifin ilk imza sahibi olan İnan, "Güçlü bir ülke, huzurlu bir toplum istiyorsak öncelikli olarak güçlü bir aile yapısına sahip olmalıyız." diye konuştu.

Devletin her anlamda ve her konuda hem maddi hem manevi olarak gençleri desteklediğini ve yapılması gereken ne varsa yaptığını söyleyen İnan, "Türkiye'nin yeni yüzyılını omuzlarında yükseltecek gençliğimiz; ilhamını şanlı mazisinden almaktadır. Bu gençlik için hükümetimizin atamayacağı hiçbir adım yoktur. İşte bu adımları attıktan sonra Türkiye'nin geleceğe dair hayallerini, Türkiye'nin geleceğe dair iddialarını daha öz güvenli, daha dinamik ve o gençlere yakışır bir şekilde gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

- "Fonu en güçlü şekilde takdim etmeye çalıştık"

İnan, gençlere geleceklerini güçlü temeller üzerinde inşa etmelerinde yardımcı olunması, gençlerin gelişim ve girişimlerine destek verilip, sosyal risklere karşı korunmaları amacıyla fonu en güçlü şekilde takdim etmeye çalıştıklarını söyledi.

Sakarya Gaz Sahası projesinde ilk fazda günlük 10 milyon metreküp gaz üretildiğini aktaran İnan, "Proje tam kapasiteye ulaştığında günlük 40 milyon metreküp üretim yapılacak. Bu da ülkemizin doğal gaz ihtiyacının yüzde 25-30'una tekabül ediyor. Türkiye Petrolleri yüzde 100'ü hazineye ait bir kamu iktisadi teşekkülü. Haliyle buradan elde edilecek gelir direkt hazineye, oradan da Aile ve Gençlik Fonu'na aktarılacak." bilgisini verdi.

Milli Enerji ve Maden Politikası'nın hedefleriyle uyumlu olarak petrol arama faaliyetlerinin hız kazandığını anlatan İnan, burada doğu illerinin terörden arındırılmasının da önemli bir rol oynadığını söyledi.

Gabar'da Şehit Esma Çevik ve Şehit Aybüke Yalçın sahalarındaki son keşiflerden önce günlük petrol üretiminin 80 bin varil civarında olduğunu, son keşiflerle birlikte günlük petrol üretimini 200 bin varile çıkarmayı hedeflediklerini belirten İnan, "Bu da petrol ihtiyacımızın yüzde 20'sini karşılayacağız demek oluyor. Yine buradan elde ettiğimiz gelir de Aile ve Gençlik Fonu'na aktarılacak." dedi.

- "4,5-5 milyar liralık bir kaynağın oluşturulabileceğini öngörmekteyiz"

AK Parti İzmir Milletvekili İnan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Doğal gaz ve petrol keşiflerimiz ve tabii kaynaklar alanlarındaki çalışmalarımızla yer altı kaynaklarımızı ekonomiye kazandıracağız. Bu kazanç da Aile ve Gençlik Fonu yoluyla vatandaşımıza, gençlerimize ulaşmış olacak. Fonun büyüklüğü ile ilgili projeksiyonlar yapıldı. Şu anda mevcut doğal gaz, petrol ve maden kaynaklarında yüzde 20'lik bir bölümün aktarılmasıyla en az 4,5-5 milyar liralık bir kaynağın oluşturulabileceğini öngörmekteyiz."

Fonu, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı ve bakanlık yetkililerinin kolaylaştırıcılığında çalışacak kamu tüzel kişiliği olarak tasarladıklarını anlatan İnan, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısından oluşan fon yönetim kurulu oluşturulacağını dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığının sekretarya hizmetlerini yürüteceğini açıklayan İnan, "Bu fondan yararlanacak genç sayımızı en yüksekte tutmak için kanunumuzda bir yaş sınırı belirtmedik. Bir sınır koymuyoruz. Yaş sınırları proje kapsamında ilin ve bölgenin özelliğine göre, oradaki gençlerin durumlarına göre değerlendirilecek, ona göre esnetilecektir. Hedefimiz bir an önce 81 ildeki gençlerimizin hepsine ulaşmaktır." ifadelerini kullandı.

- "Kredi en azından 250 bin lira olmalı"

HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "150 bin liraya evlenilebilir mi?" diye sorarak, verilmesi planlanan kredinin en azından 250 bin lira olması gerektiğini söyledi.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen, Aile ve Gençlik Fonu'nu desteklediklerini ancak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının oluşturacağı program ve projelere bütçe sağlayarak aslında fon ile yapılması planlanan çalışmaları hayata geçirebilecekken neden böyle bir fona ihtiyaç duyulduğunun cevaplanmasını istedi.

Gençlere iş kurmaları için ne tür desteklerin sağlanacağının ayrıntılarıyla belirtilmesi gerektiğini ifade eden Esen, "Devlet bankaları aracılığıyla devletin sübvansesi ile bu kredi sağlanabilir. Niçin böyle bir fonla kısıtlı kaldı, çok fazla sayıda gence ulaştırılabilirdi." yorumunu yaptı.

Yetkililerin son dönemde "Aile ve Gençlik Bankası" şeklinde açıklamaları olduğunu söyleyen Esen, bu nedenle "banka mı, fon mu" muğlaklığı oluştuğunu iddia etti.

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Orta Vadeli Program'da mevcut fonların gözden geçirilmesine ilişkin bir hedef konmuşken, yeni bir fonun oluşturulmasını çekinceyle karşıladıklarını söyledi.

Kamu bütçesinden aktarılacak kaynaklarla oluşturulacak bir fonun 5 bakanlığın eş güdümüyle kamu kurum ve kuruluşlarının aracılığıyla vatandaşa ulaştırılacağını dile getiren Pala, kamu yönetimini bir dikey örgütle kesmek yerine, bakanlıkların bütçesine aktarılarak gençlerin desteklenmesinin daha doğru olacağını ifade etti.

Pala, fonların denetimlerinde sorunlar yaşanma ihtimali olduğunu savundu.

Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda kabul edildi.

Teklife göre, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı kamu tüzel kişiliğini haiz Aile ve Gençlik Fonu kurulacak.

Fonun yönetim kurulu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısından olmak üzere beş kişiden oluşacak. Kurul kararları oy çokluğu ile alınacak. Bakan yardımcıları ilgili bakanlar tarafından görevlendirilecek.

Aile ve Gençlik Fonu, yönetim kurulu tarafından yönetilecek. Yönetim kurulu, fondan kaynak aktarımı yapılacak projeleri, aktarılacak kaynak tutarını, harcama programlarını belirlemeye yetkili olacak.

Aile ve Gençlik Fonu'nun sekretarya hizmetleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak.

- Fonun kaynakları

Fonun kaynakları, Türk Petrol Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hissesinin ve Maden Kanunu çerçevesinde tahsil edilen devlet hakkının yüzde 20'sinden, kanun ve kararnamelerle kurulu bulunan ve kurulacak olan fonların gelirlerinden Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 10'una kadar aktarılacak tutarlardan, geri ödeme öngörülen projeler kapsamında geri ödemelerden oluşan tutarlardan, yurt içi ve yurt dışı kaynaklı her nevi nakdi bağış, yardım ve hibelerden, diğer gelirlerden oluşacak.

Türk Petrol Kanunu çerçevesinde tahsil edilen devlet hissesinin ve Maden Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hakkının oranını sıfıra kadar indirmeye veya bu oranı iki katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Fonun giderlerini ise yönetim kurulu tarafından onaylanan projeler kapsamındaki teşvik, hibe, destek, kredi ile teminatlar için ilgili kurum ve kuruluşlara aktarılan tutarlar, bunlardan kaynaklı hizmet bedeli ücret ve komisyonlar, fonun kaynaklarının yönetimi ve yönetim kurulu tarafından onaylanan projeler kapsamındaki giderler ile diğer operasyonel giderler oluşturacak.

- Kaynak aktarımları

Yönetim kurulu tarafından onaylanan projeler için harcama programı çerçevesinde ödenmek üzere fondan, yönetim kurulu kararı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına kaynak aktarılacak.

Aktarılan tutarlar, genel bütçe kapsamındaki idareler için genel bütçeye, diğer idareler için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının bütçesine gelir kaydedilecek.

Geri ödeme öngörülen projelerde aktarılan tutarlar, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına geri ödenecek. İlgili kurum ve kuruluşlara geri ödenen tutarları genel bütçe kapsamındaki idareler için genel bütçeye, diğer idareler için ilgili kurum ve kuruluşların bütçesine gelir ve ödenek kaydetmeye ilgili idareler yetkili olacak. Gelir ve ödenek kaydedilen tutarlar bir sonraki ayın en geç 10'uncu iş günü içerisinde ilgili kurum ve kuruluşlarca bütçeye gider kaydıyla fona aktarılacak.

Yönetim kurulu tarafından onaylanan projelerin süreli olması ve harcama programı kapsamında ödenen tutarların ilgili kurum ve kuruluşlarca harcanmaması durumunda, harcanmayan tutarlar ilgili projenin bitişini müteakip en geç 10'uncu iş günü içerisinde ilgili kurum ve kuruluşlarca bütçeye gider kaydıyla fona aktarılacak.

İlgili kurum ve kuruluşlara aktarılan kaynakların yararlanıcılara aktarılabilmesi ve doğabilecek geri ödemelerin alınabilmesi için bahse konu kurum ve kuruluşlar Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında faaliyet gösteren ödeme hizmeti sağlayıcılar, Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında faaliyet gösteren finansman şirketleri ile kredi garanti kurumlarıyla protokol yapabilecek.

- Mali veriler kamuoyu ile paylaşılacak

Fon tarafından veri ve bilgi talep edilmesi halinde, ilgili kurum ve kuruluşlar ve protokol imzalanan kuruluşlar, yönetim kuruluna sunulan projelere ilişkin talep edilen her türlü veri ve bilgiyi fonun belirleyeceği şekil ve süreler içerisinde vermekle yükümlü olacak.

Fona ilişkin mali veriler en geç 6'şar aylık dönemler itibarıyla kamuoyu ile paylaşılacak.

Fon, kurumlar vergisinden muaf tutulacak. Fonun görevleriyle ilgili faaliyetlerinden elde ettiği gelirleri dolayısıyla iktisadi işletme oluşmuş sayılmayacak. Bu muafiyet, fonun kazanç ve iratları üzerinden Gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılacak vergi kesintilerini de kapsayacak.

Ayrıca fon damga vergisi ve harçlardan muaf olacak. Fona yapılan bağış ve yardımlar veraset ve intikal vergisinden, fonun kaynaklarından yararlanıcılara aktarılan tutarlar dolayısıyla bankalar ve finansman şirketleri tarafından tahsil edilen faiz tutarları ile kar payları banka ve sigorta muameleleri vergisinden ve kaynak kullanımını destekleme fonuna yapılacak kesintilerden müstesna olacak.

Fona yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı, Kurumlar Vergisi Kanunu hükümleri çerçevesinde gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde, gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla beyan edilen gelirden veya kurum kazancından indirilebilecek.

- Görüşmelerden

Teklifin görüşmelerinde, AK Parti milletvekilleri ile HEDEP ve CHP milletvekilleri arasında kısa süreli tartışmalar yaşandı.

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, kadına yönelik şiddette "iyi hal indirimlerini" kaldırdıklarını belirtti.

HEDEP Muş Milletvekili Sümeyye Boz'un, 2019-2021 yıllarında verilen iyi hal indirimlerinden örnekler sıralaması üzerine Keşir, "Bu söyledikleriniz iyi niyetli değil. Çünkü biz, iyi hal indirimini 2022'de kaldırdık." diye konuştu.

HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun "18 yaşında kişilik oluşmuyor, özellikle kadınlarda" dediğini aktaran Keşir, "Bunun için sizden tüm kadınlar adına bir özür bekliyorum. Son derece maksadını aşan, kadınları aşağılayan cinsiyetçi bir ifade." dedi.

Gergerlioğlu, "Erkekte de kadında da şahsiyet gelişimi noktasında sıkıntılar var. Kadınları aşağılayan bir söz söylemiyorum. Toplumun gerçekliğini söylüyorum. Erkek egemen bir ülkede kadınların birey olmadan evliliğe yönlendirilmesinin doğru olmadığını söylüyorum." ifadesini kullandı.

AK Parti İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, "Gençlerin sorunlarını gençler anlar; kadınların sorunlarını kadınlar anlar. Bu 9 maddeyi genç vekillerimizle birlikte oldukça steril, oldukça az ve aslında sizlerin eleştirilerini en hafife indirgeyecek şekilde hazırlamaya çalıştık. Gençlerden geri dönüşleri en üst düzeyde dikkate aldık." sözlerini sarf etti.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı ise İnan'a tepki göstererek, "Kamu kurum teşekkülleri ve kaynakları, arkadaşlarımızın maceracı ruhuyla bir deneme tahtası değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Bunun üzerine, Sarı ile AK Parti'li milletvekilleri arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sağlık Bakanlığının 2024 Yılı Bütçesi TBMM Plan Ve Bütçe KomisyonundaÖnceki Haber

Sağlık Bakanlığının 2024 Yılı Bütçesi TB...

Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısında Neler Görüşüldü?Sonraki Haber

Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısı...

Yorum Yazın

İradesini Ve İmzasını İnkâr Eden Bürokratlar O Gün Hepiniz Oradaydınız
Kamuda Tasarruf Ve Verimlilik Paketi Gözden Geçirilmelidir
Beceri Temelli Kitaplar
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları
OGM Materyal Yabancı Dil İçerikleri
Beceri ve Hayallerini Keşfetmen İçin "Zanaat Atölyeleri" Seni Bekliyor 
Öğretmenlerin Ekonomik Durumu Anketi Sonuçlandı
Okul Sporları Duyuruları
 Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim gören özel yetenekli öğrencilere yönelik "Resfebe Yarışması" başvuruları başladı.
Çocuk Kitapları ve Okuma Alışkanlığı Kursu
Millî Eğitim Bakanlığı Kurumsal Yönetişim Anketi
Emek Ve Alınterine Yapılan Ödemeler İsraf Değildir
20 Bin Sözleşmeli Öğretmen Atama Başvuru Duyurusu Yayımlandı
Türk Eğitim-Sen Öğretmenlerin Taleplerini Karşılayan Bir Meslek Kanunu İçin 81 İlden Mektup Gönderdi
Bursluluk Sınavı Sonucu Açıklandı
Öğretmenlik Meslek Kanunu önümüzdeki günlerde TBMM gündemine geliyor.
#ÖMKmeclise Hashtag’i İle Eğitim Çalışanlarının Sesi Olduk.
İşte kalem kalem tasarruf tedbirleri
Öğretmenlik Meslek Kanunu Bu Defa Beklentiyi Karşılamalıdır
Ortaöğretim derslerine yönelik 9, 10, 11 ve 12. sınıflar düzeyinde konu özetleri