Ana okulu ücretleri artık alınmayacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ana okulu ücretleri artık alınmayacak
Abone ol
Tüm Türkiye'de okul öncesi eğitimle ilgili valilikler tarafından komisyonlar marifetiyle belirlenen ücretler vardı. 2023-2024 eğitim öğretim yılında bu ücretlerin tamamını kaldırıyoruz.

 Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 67'inci maddesi gereği okul öncesi eğitim kurumlarında alınan ücretler artık alınmayacak.
 Mahmut Özer; ''Tüm Türkiye'de okul öncesi eğitimle ilgili valilikler tarafından komisyonlar marifetiyle belirlenen ücretler vardı. 2023-2024 eğitim öğretim yılında bu ücretlerin tamamını kaldırıyoruz.'' Açıklamasında bulundu

Okul öncesi eğitimin önemine vurgu yapan Bakana Özer, "Okul öncesi eğitim aslında endüstri devrimiyle, sanayi devrimiyle ortaya çıkan, kadının istihdama katılmasıyla, aslında bir eğitim türü değil başlangıçtaki dizaynı, sadece çocukların kaldığı, barınama imkânın sağlandığı mekânlar olarak dizayn ediliyor. Sonra okul öncesi eğitimle ilgili çalışmalar yapıldığı zaman şu görünüyor; okul öncesi eğitime devam eden çocuklar yaşamlarında okul öncesi eğitime devam etmeyen çocuklara göre daha fazla uzun süre eğitimde kalıyorlar, daha uzun süre istihdamda kalıyorlar. Yani okul öncesi eğitim yaygınlaştırıldığı zaman bir ülke beşeri sermayesini çok daha nitelikli hale getirebilme kapasitesine sahip oluyor. Burada da 2000'li yıllardaki durumumuz yüzde 11. Ben göreve geldiğim zaman 6 Ağustos 2021 tarihinde Türkiye'deki beş yaştaki okullaşma oranları yüzde 65 idi. Türkiye'deki anaokulu sayısı 2 bin 782 idi." dedi.

Okul öncesinde sessiz devrim

Eğitimde fırsat eşitsizliğinin kaynağının lise değil okul öncesinde yattığına işaret eden Özer, "Okul öncesi eğitimi yaygınlaştıramazsanız okullar arası başarı farkını ortadan kaldırmamız mümkün değil. Onun için Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesinde Türkiye'de 3 bin yeni anaokulu yapmak için yola çıktık. Bir yılda üç bin tane anaokulu yapmak gerçekten çok meydan okuyucu bir şey. İstanbul'da devlet anaokulu sadece 147 taneydi. İstanbul'daki beş yaşındaki okullaşma oranı yüzde 44 idi. Türkiye ortalamasının bile altındaydı. Öyle yoğun çalıştık ki 3 bin tane değil, 6 bin 700 anaokulu kapasitesi ürettik bir yıl içinde. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde okul öncesi eğitimdeki sessiz bir devrimdir bu. Zorunlu olmamasına rağmen yüzde 65 olan okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranını bir yıl gibi kısa sürede yüzde 99.9'a çıkardık. Şu anda okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranı zorunlu eğitimdeki okullaşma oranlarını bile geçti. Çünkü ilkokulda yüzde 99.54, ortaokulda yüzde 99.17, lisede yüzde 99.12." 

Yatırımların sadece fiziki yatırımlar olmadığının altını çizen Özer, 6 Şubat'ta ikinci dönem itibarıyla Türkiye'deki okul öncesi eğitimin tamamında hiçbir ayrım yapılmadan ücretsiz yemek verilmeye başlandığını belirtti.

Özer, okullaşma oranlarıyla ilgili şu detayları paylaştı: "Ordu'da 6 Ağustos 2021'de 5 yaştaki okullaşma oranı yüzde 56 imiş, bugün yüzde 99. Ankara'da 5 yaştaki okullaşma oranı bir sene önce yüzde 42, şu anda yüzde 98. İzmir yüzde 55, şu anda yüzde 99. İstanbul yüzde 46, şu anda yüzde 98. Erzurum yüzde 38, şu anda yüzde 99. Yani ilk kez Türkiye Cumhuriyeti tarihinde eğitimde fırsat eşitliği bir, ikincisi daha nitelikli bir şekilde insan kaynağını yetiştirmek için çok önemli bir bariyeri de aşmış olduk."

Burada bir kritik nokta daha bulunduğunu işaret eden Bakan Özer, "Kadınları ilgilendiren... Okul öncesi eğitime erişimi artırmak, kadın istihdamını artıracak. Önümüzdeki günlerde göreceksiniz. Niye? Çünkü özellikle büyük şehirlerde, kadın istihdama başladığı zaman, o istihdamdan alacağı ücretle, çocuğunu kreşe verdiği zaman oraya vereceği ücret karşılaştırılabilir düzeyde ise yani on beş bin lira maaş alacak, beş-altı bin lira kreşe verecek. Kadınlar istihdamdan geri çekiliyordu. Şimdi çok rahat bir şekilde istihdama da katılacak." dedi. Özer, böylece çocukların nitelikli eğitim alacağını ve çok daha başarılı bir şekilde müreffeh bir Türkiye'nin inşasında önemli bir bariyerin ortadan kalkmış olacağını kaydetti.

Bakan Özer, okul öncesi eğitim ücretlerinin kaldırıldığı müjdesini verdi

Konuşmasının sonunda bir müjdeyi daha paylaşmak istediğini ifade eden Bakan Özer, "Tüm Türkiye'de okul öncesi eğitim ile ilgili valilikler tarafından komisyonlar marifetiyle belirlenen ücretler vardı. 2023-2024 eğitim öğretim yılında bu ücretlerin tamamını kaldırıyoruz." dedi.

Bakan Özer, "Türkiye'de okul öncesi eğitimle ilgili valilik tarafından komisyonlar marifetiyle belirlenen ücretler var. 50 TL 100 TL tam gün eğitim yapan kreşlerde 400 TL 500 TL ve Millî Eğitim Bakanlığı yönetmeliğine dayalı olarak bu ücretler tahakkuk ettiriliyordu. 2023-2024 eğitim öğretim yılıyla birlikte bu ücretlerin tamamını kaldırıyoruz. Türkiye'nin hiçbir noktasında, Ordu'da, Hatay'da, Malatya'da, Cizre'de, Silopi'de, Kars'ta Türkiye'nin neresinde olursa olsun, ister tam gün eğitim yapsın isterse yarım gün eğitim yapsın hiçbir ad altında okul öncesi eğitimlerden kesinlikle ücret alınmayacaktır. Böylece bizler evlatlarımıza ilgili çok önemli bir işi de okul öncesi eğitimle ilgili devrim gibi yapılan gelişmeleri de çok sağlam bir zeminde sürdürebilirliğini sağlamış olacağız." diye konuştu.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
105 yaşındaki Fatma nine depremin ayırdığı kızıyla kavuştuÖnceki Haber

105 yaşındaki Fatma nine depremin ayırdı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan En düşük memur maaşı 22 bin lira olacakSonraki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan En düşük memur maa...

Yorum Yazın

30 Nisan Salı önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (29 Nisan 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
Grafiklerle Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 
Öğretmenler Odası toplantımız, bu hafta Diyarbakır’da!
OGM Materyal Soru Bankası
Öğrenci Liderliği Burs Programı
Eğitim Çalışanları Arasında Oluşan Ücret Farkları, Gün Geçtikçe Kangren Haline Geliyor
2024 YÖK Üstün Başarı Ödülleri için başvurular başladı
Okul Sporları Duyuruları
Yurt Dışında Görevlendirilecek Okutman ve Öğretmenlerin 2024 Yılında Yapılan Mesleki Yeterlilik Sınav Sonuç Bilgileri
Türk Eğitim-Sen Geçici Personel Olarak Çalışılan Sürelerin Kazanılmış Hak Aylığında Değerlendirilmesi İçin Dava Açtı
Deprem Nedeniyle Bölgeden Ayrılan Öğretmenlere Süre Şartı Aranmadan Geri Dönme Hakkı
Rehber Öğretmenlere Artırımlı Ek Ders Ücreti İle İlgili Verilen Olumlu Karar Kesinleşti
Türk Eğitim-Sen İdari Personelin Yer Değişikliği İçin Topladığı İmzaları YÖK’e İletti
“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” Yeni Müfredat Taslağı Hakkında Öğretmen ve Akademisyen Görüşleri Araştırması
"Teknoloji Bağımlılığı" İle "Siber Zorbalık" Konuları Yeni Müfredatta
Bakan Tekin, Ülke Tv'de Eğitim Gündemini Değerlendirdi
Yakın zamanda öğretmen atama rakamları açıklanacak
Öğretmenlere becayiş geliyor
“Sorumluluklarını yerine getirmeyen hak talep edemez.”