Meclis, Uyarlama Maddeler İle Değil, Onarma Maddeler İle Meşgul Olmalıdır

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Meclis, Uyarlama Maddeler İle Değil, Onarma Maddeler İle Meşgul Olmalıdır
Abone ol
Meclis, Uyarlama Maddeler İle Değil, Onarma Maddeler İle Meşgul Olmalıdır

 

MECLİS, UYARLAMA MADDELER İLE DEĞİL, ONARMA MADDELER İLE MEŞGUL OLMALIDIR.

Kamu görevlilerimiz TBMM’nin, sosyal taraflara danışmadan toplumsal maliyet üretecek uyarlama Kanun Teklifleriyle değil;  

Kamu görevlilerimizin asıl talebi olan 1. Dereceye 3600 ek gösterge,  

Zorunlu emekliliğin kaldırılması,  

Mühendislik Meslek Kanunu,  

Deprem bölgesindeki kamu görevlilerine ilave haklar sağlanması,

Kamu görevlilerine yapılan 8.077 ₺ ilave ödemenin emekli aylıklarına yansıtılması hususları ile meşgul olmasını bekliyor.

Özellikle yılsonuna yaklaşırken kamu görevlileri; gelirlerini artıracak, giderlerini azaltacak hatta emekli aylıklarını yükseltecek düzenlemelerin Meclise gelmesini umut ediyor(du). Fakat Kanun Teklifi, tümüyle bu beklentilerin göz ardı edildiği, kamu görevlilerinin çözüm bekleyen konularının yok sayıldığı bir gündemi içeriyor. İçerisinde vergi, harç, yapılandırma gibi çeşitli düzenlemeleri barındıran “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye devam ediyor.

Kanun teklifi aynı zamanda, sözleşmeli personelin sigortalılık statüsü, üst düzey yöneticilerin atanacakları kadro ve pozisyonlar, yeni idari uzman kadrosunun tahsisine ilişkin özgü düzenlemeler gibi kamu personelini ilgilendiren fakat mali, sosyal ve özlük hakları artırılmazken zaten yüksek maaş alanların Huzur Hakkının ödenmesinde %300 artış sağlayan düzenlemeleri de içerisinde barındırıyor. Deprem bölgesinin inşası ve ihyası, bölgedeki kamu görevlilerimizin sorunları, 1. Dereceye 3600 Ek Gösterge’nin hayata geçirilmesi gibi yoğun beklentilerin olduğu günümüzde; mali haklarda artış ya da azalış sağlayıp sağlamayacağı belirtilmeyen sözleşmeli personelin sigortalılık statüsüne ilişkin değişikliklerin yapılmasının gerekliliği ve zaruriyeti tartışmalıdır.

2008 sonrası göreve başlayan kadrolu kamu görevlilerinin tüm gelirlerinin prime esastan sayılmaması emekli aylığı boyutuyla mağduriyet oluştururken, sözleşmeli personelin bazıları 5510 sayılı Kanun’un 4/c maddesi kapsamında ve emsal kadrolu kamu görevlisinin emekli keseğine tabii olarak, bazıları ise işçi gibi 5510 sayılı Kanun’un 4/a maddesine tabi olarak sözleşme ücreti üzerinden emekli keseneğine tabi tutuluyor. Bu düzenleme, kimi kurum ve kuruluşlarda hizmet süresine bağlı olarak 4. derecenin üzerine yükselmesi halinde emsal kamu görevlilerinin elde ettiği haklardan yararlanamamasına da ayrıca neden oluyor.

Diğer taraftan Kanun Teklifiyle kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan yöneticilerin görevden alınmaları veya görev sürelerinin sona ermesi halinde atıl bir idari uzman kadrosu ihdas edilerek görevlendirilmeleri, bugüne kadar elde etmiş olduğu bilgi, birikim ve müktesebatlarını kullan(a)mamalarına ve bilakis mali, sosyal ve özlük haklarında önemli oranda düşüşe neden olacaktır. Halbuki önemli görevleri icra etmiş ve bu görevlerde en az 3 yıl süre ile çalışmış yöneticilerin, kamu hizmetini daha verimli hale getirebilecek, bilgi ve birikimlerini mevcut kadroda da kullanabilecek unvanlara atamasının yapılması gerekmektedir. Örneğin, kariyer uzmanlıklardan iç denetçilik kadrolarına atanmaları halinde hem kurumun iş ve işlemlerinin düzenlenmesine ve geliştirilmesine katkı sunacak hem de tecrübe/birikimlerini aktarabileceklerdir.

Tüm bu hususlara ilave olarak, heyet, komisyon, denetim, yönetim kurulu ve benzeri kurullara üye yöneticilere ödenen Huzur Hakkı uygulaması, ilave bir gelir sağlamasına rağmen bu gelirler yalnızca damga vergisine tabii tutulmuş ve gelir vergisinden muaf sayılmıştır. Hatta bu kurul üyelerine en düşük devlet memuru maaşı olan 22 Bin₺’nin yaklaşık %30 üzerinde 28 Bin₺ Huzur Hakkı verilmesine karşılık bu tutardan gelir vergisi kesilmesi öngörülmemiştir.

Devletimize bütçe denkleştirmeleri için gelir gerekirken ve kamu görevlilerimizin önemli bir kısmı %27’lik dilime girerek vergi öderken huzur hakkı uygulamasından gelir vergisi kesilmemesi önemli tartışmalara kapı aralamaktadır. Beklentimiz, kamu görevlilerinin kalıplaşmış sorunlarını çözümsüzlük sürecine sevk etmeyerek; amacına ulaşır şekilde çalışma yapılması, 3600 ek gösterge, mühendislerin durumu, kamu görevlilerinin ve emeklilerinin mali ve sosyal haklarında iyileştirme yapacak teklif ve kararların alınmasıdır.

HACI BAYRAM TONBUL 

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Talip Geylan'dan Önemli AçıklamalarÖnceki Haber

Talip Geylan'dan Önemli Açıklamalar

Zengibar Yürüyüş Yolu turizme kazandırıldıSonraki Haber

Zengibar Yürüyüş Yolu turizme kazandırıl...

Yorum Yazın

7 Mayıs Salı önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (06 Mayıs 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
Öğretmen Ataması İçin İstikşafi Görüşmeler Devam Ediyor
YKS Kampı videoları ve soru bankası OGM Materyal'de
”Hayatın İçinde Kadın” konulu uzaktan hizmet içi eğitim
Sorular ve Cevaplarla Strateji Geliştirme Başkanlığı
Oku-Yorum,  Yazı-Yorum projesi değerlendirme sonuçları
Epale - 2024 Halk Eğitimi Merkezleri Kısa Film Yarışması
Dikey İnişli Roket Yarışması Kritik Tasarım Raporu Sonuçları Açıklanmıştır!
Açık Öğretim Okulları 3. Dönem Sınavları İçin E-Sınav Randevu Alma İşlemleri Başladı
Ortaöğretimde Geliştirme Ve İzleme Sistemi (OGİS) Kapsamında Araştırma Gerçekleştirilecek
2024-EKPSS Kura İçin Başvurular Başladı
e-YDS 2024/7 (Almanca/Fransızca) Başvuruları Başladı
Kefilsiz İkraz Başvuruları E-Devlet Üzerinden Alınmaya Başlanmıştır
Yurt Dışında Görevlendirilecek Okutman Ve Öğretmenlerin 13 - 21 Mayıs 2024 Tarihleri Arasında Yapılacak Temsil Yeteneği Sınavı Bilgileri
Okul Sporları Duyuruları
İşte haftanın yalan haberleri
Proje Okullarına Yönetici Ve Öğretmen Atama Da, Özel Protokoller Uygulanmayacak
Tasarım Odaklı Düşünme Farkındalık Eğitimi
İşte kendinizi geliştirmeniz için online eğitimler