Savunma sanayiinde elektromanyetik girişime önlem alan proje

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Savunma sanayiinde elektromanyetik girişime önlem alan proje
Abone ol
Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün gerçekleştirdiği ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projeyle tasarlanan kalkan malzeme ile elektronik sistemlerin, cihazların ve araçların elektromanyetik girişimden korunması hedefleniyor.

Günümüzde tüm teknolojik cihazlar elektriksel sinyaller ile çalışıyor ve özellikle kablosuz haberleşmede elektromanyetik dalgalar benzer frekans bantlarında birbirleri ile etkileşiyor. Bu etkileşim, cihaz ya da sistem üzerinde elektromanyetik girişime sebep oluyor. Elektromanyetik girişim ise veri kaybından cihazların ve sistemlerin çökmesine kadar birçok zarara yol açabiliyor. Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Seçmen ve Araştırma Görevlisi Zeynep Ertekin’in gerçekleştirdiği projeyle karbon türevleri tabanlı elektronik kalkanlama malzemesi geliştirildi. Proje çerçevesinde, özellikle savunma sanayi ve uydu haberleşmesi gibi uygulamalarda kullanılan X ve Ku bantlarını kapsayacak şekilde, 8-18 GHz gibi geniş bant frekans aralığında, yansıtma esaslı elektromanyetik kalkanlama özelliği olan yenilikçi ve hafif karbon esaslı malzemeler hazırlandı.

 

Radyo ve mikrodalga frekanslarında çalışan telekomünikasyon, savunma sanayi, havacılık, otomotiv gibi ekipmanların elektromanyetik girişimlerden etkilenme ve zarar görme risklerinin yüksek olduğu, hatta savunma sanayinde İHA ve savaş uçaklarının yüksek güçlü elektromanyetik dalgalar kullanılarak düşürülmesine yönelik elektronik savaş uygulamaları olduğu biliniyor. TÜBİTAK tarafından da desteklenmeye hak kazanan proje, tasarlanan kalkan malzeme ile elektronik sistemlerin, cihazların ve araçların elektromanyetik girişimden korunması hedefliyor.

 

 

Hafif ve yüksek sıcaklığa dayanıklı

 

 

Bilimsel Araştırma Projesi Programı çerçevesinde Yaşar Üniversitesi tarafından desteklenen projenin detaylarından bahseden Araştırma Görevlisi Zeynep Ertekin, Temel olarak elektronik birim kutularında kullanılan kütlece ağır metallere alternatif olarak hafif karbon türevleri tabanlı bir elektromanyetik kalkanlama malzemesi geliştirildi. Frekans seçimlerinde özellikle RF ve mikrodalga frekans spektrumu içerisindeki askeri ve sivil uygulamalara yönelik radar, uydu haberleşmesi gibi yüksek RF iletim güçlerinin basılabildiği ve bu sistemlerde kullanılan cihaz ve sistemlerin elektromanyetik kalkanmaya ihtiyacı olduğu uygulamalar dikkate alındı. Projenin üretilen malzeme tasarımı ve karakterizasyonunda Dokuz Eylül Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünden destek alınmış olup elektromanyetik kalkanlama ve elektriksel/manyetik parametre değerlerine yönelik benzetim ve ölçüm çalışmaları ise Yaşar Üniversitesi Anten ve Mikrodalga ile RF ve Radar laboratuvarlarında bulunan cihazlar ve sistemler ile gerçekleştirildi. Üretilen malzemeler ile belirtilen frekans bant aralığında, 3 milimetre kalınlıkla bile en az 2 bin kat elektromanyetik kalkanlama elde edilmiş olup malzeme kalınlığındaki her 1 milimetre artış, elektromanyetik kalkanlama değerini en az 10 kat daha artırdı. Tasarlanan ve üretilen karbon esaslı polimerik malzemeler, en hafif metallerden biri olan alüminyumun ağırlığının yarısından bile daha hafif olup 250 santigrat gibi çok yüksek sıcaklık derecelerine kadar dayanabiliyor diye konuştu.

 

 

Elektronik birim kutusu

 

 

Geliştirilen malzemelere yönelik elde edilen deneysel ve simülasyon çıktılarının yeni bir araştırma fikrini doğurduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Seçmen, Bu malzemelerin ürüne dönüştürülmesi amacıyla TÜBİTAK 1005 - Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programına yapılan proje başvurusu TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. İlgili TÜBİTAK projesinde, özellikle kablosuz haberleşme ve 5G sistemlerini de kapsayacak şekilde frekans bant aralığını genişletip (2-30 GHz) geliştirilen malzemelerin bir elektronik birim kutusu olarak üretilmesini hedefliyoruz dedi.

 

Savunma sanayiinde elektromanyetik girişime önlem alan proje

 

Kaynak:İHA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
HDP önünde evlat nöbeti devam ediyorÖnceki Haber

HDP önünde evlat nöbeti devam ediyor

Yargıtay’dan araç sahiplerini ilgilendiren emsal kararSonraki Haber

Yargıtay’dan araç sahiplerini ilgilendir...

Yorum Yazın

Grafiklerle Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 
Öğretmenler Odası toplantımız, bu hafta Diyarbakır’da!
OGM Materyal Soru Bankası
Öğrenci Liderliği Burs Programı
Eğitim Çalışanları Arasında Oluşan Ücret Farkları, Gün Geçtikçe Kangren Haline Geliyor
2024 YÖK Üstün Başarı Ödülleri için başvurular başladı
Okul Sporları Duyuruları
Yurt Dışında Görevlendirilecek Okutman ve Öğretmenlerin 2024 Yılında Yapılan Mesleki Yeterlilik Sınav Sonuç Bilgileri
Türk Eğitim-Sen Geçici Personel Olarak Çalışılan Sürelerin Kazanılmış Hak Aylığında Değerlendirilmesi İçin Dava Açtı
Deprem Nedeniyle Bölgeden Ayrılan Öğretmenlere Süre Şartı Aranmadan Geri Dönme Hakkı
Rehber Öğretmenlere Artırımlı Ek Ders Ücreti İle İlgili Verilen Olumlu Karar Kesinleşti
Türk Eğitim-Sen İdari Personelin Yer Değişikliği İçin Topladığı İmzaları YÖK’e İletti
“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” Yeni Müfredat Taslağı Hakkında Öğretmen ve Akademisyen Görüşleri Araştırması
"Teknoloji Bağımlılığı" İle "Siber Zorbalık" Konuları Yeni Müfredatta
Bakan Tekin, Ülke Tv'de Eğitim Gündemini Değerlendirdi
Yakın zamanda öğretmen atama rakamları açıklanacak
Öğretmenlere becayiş geliyor
“Sorumluluklarını yerine getirmeyen hak talep edemez.”
Kariyerime sebep olsa da popülizmden uzak duracağım ve mülakattan vazgeçmeyeceğim
MÜLAKAT KALKACAK! Bunun üzerine yorum yapmak, sayın Cumhurbaşkanının sözünü havada bırakmak demektir.