TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyonu Çocukları Dinledi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyonu Çocukları Dinledi
Abone ol
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Çocuk Hakları Alt Komisyonu, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Çocuk Meclisi üyelerini dinledi ve sorularını yanıtladı.

Çocuk Hakları Alt Komisyonu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu başkanlığında toplandı.

Katırcıoğlu, yaptığı konuşmada, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 104. yıl dönümünü kutlayarak, Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla andı.

Komisyonun çalışmaları hakkında bilgi veren Katırcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler çocuk haklarının savunulması, evlatlarımızın daha güzel yarınlara kavuşması, üstün yararının sağlanması için çabalarken ne yazık ki yakın coğrafyamızda çocuklarımızın ölümlerini, ırkçılık, katliam ve soykırımını görüyoruz. Bununla ilgili ülke ve toplum olarak büyük bir çaba gösteriyoruz. 21. yüzyıl, dünyanın utanç yüzyılı olarak tarihe geçiyor. İsrail asla başarılı olamayacak. Çünkü sırtını ölüme dayayan bir devlet, devlet değildir. Biz, sırtımızı insana, medeniyetimize, inancımıza dayadık, onlar ise Firavun'a dayadı. İnanıyorum ki bu savaşın kazananı insan, masumiyet ve adalet olacak. Bir dahaki 23 Nisan'da Filistin bir gül bahçesi olacak ve çocukların şenliklerini bütün dünya duyacak."

ABB Çocuk Meclisi 28. Dönem Başkanı Togay Osman Gedik de TBMM'nin ve milletvekillerinin, çocukların zarar görmemesi için çalıştığına inandıklarını ancak yaşadıkları sorunların bitmediğini dile getirdi.

Gedik, "Ailelerimizle birlikte her gün olumsuz haberler karşısında endişe duyuyoruz. Savaşlar, ekonomik krizler, çevre sorunları devam ediyor. Eşitsizlik, her tür ayrımcılık, ekran zorbalığı, yeterli beslenememek, güvenlik sorunları, çocuk istismarları, çocuk işçiliği, erken yaşta evlendirilmeler, ihmal edilen çocuklarla ilgili tüm olumsuz gelişmeler bizleri de yakından ilgilendiriyor ve üzüyor." ifadesini kullandı.

Toplantıda, Komisyon Başkanı Katırcıoğlu'nun yanı sıra Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım ile bazı milletvekilleri, çocukların sorularını yanıtladı.

- Cezaevinde bulunan çocuklara ilişkin veriler

Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu Başkanı Yurdunuseven, bir soru üzerine, cezaevinde bulunan çocuklara ilişkin verileri paylaştı.

Yurdunuseven, 0-3 yaş arası 391, 4-6 yaş arası 289 çocuk olmak üzere 0-6 yaş arasında toplam 680 çocuğun cezaevinde annesinin yanında kaldığını kaydetti.

Cezaevinde herhangi bir suçtan dolayı 12-18 arasındaki yaş grubunda 1918'i tutuklu, 136'sı hükümözlü, 877'si hükümlü olmak üzere toplam 2 bin 931 çocuğun bulunduğunu aktaran Yurdunuseven, en çok çocuğun Karatepe, Diyarbakır ve Hatay'daki ceza infaz kurumlarında barındırıldığını belirtti. Yurdunuseven, çocuklardan 2 bin 908'inin adli suç, 23'ünün de terör örgütü suçundan cezaevinde olduğunu anlattı.

Yurdunuseven, 12-18 yaş grubunda 226'sı Suriye, 23'ü Afganistan, 9'u Irak, 15'i de diğer uyruklu olmak üzere toplam 273 yabancı uyruklu çocuğun cezaevinde barındırıldığını ifade ederek, "Biz, küçük ya da büyük olsun cezaevinde bulunan herkese 'devlete emanettir' gözüyle baktık. Denetim için birçok cezaevini ziyaret ettik. Durum tespitlerimizi bakanlığımıza iletiyoruz." diye konuştu.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un himayesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından TBMM'de "Geleceğin Dünyasında Çocuk ve Çocukluk" temasıyla düzenlenen Çocuk Zirvesi'nde, "İnsani krizlerden etkilenen çocuklar oturumu" gerçekleştirildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş'ın da izlediği oturumun moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar yaptı.

Oturumun başında konuşan Ünüvar, Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafyada insani krizlerden etkilenen çocukların olduğunu hatırlattı.

"Keşke bu krizden etkilenen çocuklar olmasaydı. Keşke bu paneli yapma gereği duymasaydık" ifadesini kullanan Ünüvar, başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere, bakanlıkların çocuklar için önemli çalışmalar yaptığını vurguladı.

6 aydır dünyadaki toplumların yüreğini yakan Gazze katliamının yaşandığını belirten Ünüvar, "Amerika'nın en saygın üniversitelerinde, Filistin'i destekleyen öğrencilere karşı bir dizi baskı unsurları harekete geçti. Bunu, derin bir üzüntüyle karşılıyorum." diye konuştu.

Gazze'de bir vahşetinin söz konusu olduğuna dikkati çeken Ünüvar, Gazze'de 35 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini; bunların 15 bininin çocuk olduğunu anımsattı. Ünüvar, hayatta kalan çocukların da açlıkla, soğukla, türlü sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

- "Dünyadaki göçler son 50 yılda 3 kat arttı"

Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi

Sosyal Hizmetler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kamil Alptekin, dünyanın bir göç dalgasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Alptekin, "Dünyadaki göçler son 50 yılda 3 kat arttı. Uluslararası göçmen sayısı şu an 281 milyona ulaşmış durumda. Bu da dünya nüfusunun yüzde 3,6'sına tekabül etmektedir. Rakamlar da istatistikler de global bir sorun ile karşı kaşıya olduğumuzu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Kan ise yakınını kaybeden, şiddete tanık olan, mülteci durumuna düşen çocuklarda derin kaygı, stres ve travma görüldüğünü aktardı. Kan, insani krizler nedeniyle ebeveynini kaybeden çocuklarda duygu düzenleme bozukluklarının da görüldüğünü belirtti.

Savunmasız çocukların sömürüye açık durumda olduğunu; bu durumun çocuk işçiliğini yaygınlaştırdığını vurgulayan Kan, "Dünyada 306 milyon çocuk işçi çalışıyor. Bunların 73 milyonu tehlikeli işlerde çalıştırılıyor. Tamamı savunmasız. Krizlerden etkilenmenin açtığı durum bu." ifadesini kullandı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ergün Hasgül de göçe sürüklenen çocukların ailelerinden ayrı kalmaları sonrasında travma yaşadıklarını, bu travmalar nedeniyle bu çocukların yaşam becerilerini kazanma veya kritik öneme sahip gelişimsel dönemlere ulaşma noktasında sorunlar yaşadıklarını anlattı.

Hasgül, ailesinden ayrılan bu çocukların alternatif bakım modellerine ihtiyaçlarının olduğuna dikkati çekti.

Dünyada acil koruma, acil koruyucu aile gibi farklı modeller olduğunu aktaran Hasgül, "Bu çocukların sınırdan alındığı andan itibaren bir vasi atanarak aile yanına yerleştirildiğini görebiliyoruz. Ülkemizde de bu yönde çalışmalar olduğunu biliyoruz. En kısa zamanda bizim de ülkemizde bu modeli kullanmaya başlayacağız." sözlerini sarf etti.

- "Çocuklarımızın yanındayız"

Oturumun sona ermesinin ardından konuşmacılara teşekkür eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, önemli bir panelin düzenlendiğini; insani krizlerden en fazla etkilenenlerin çocuklar olduğunu vurguladı.

6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremleri hatırlatan Göktaş, şunları paylaştı:

"6 Şubat depremini geçirdik. Şu anda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütün çalışanları alanda. Psikososyal desteği gece gündüz demeden alanda vermeye devam ediyoruz. Diğer yandan bakım ihtiyacı olan her türlü çocuğumuzun yanındayız. Göçmek zorunda kalan çocuklarımızın da yanındayız. Şu anda sağlık sebebiyle Türkiye'de bulunan çocuklarımızın da yanındayız. Sağlık Bakanlığımızın süreci devam ediyor. Bizler de psikososyal destek açısından çocuklarımızın yanındayız."

Bakan Göktaş, panelistlere günün anısına plaket verdi.

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TBMM'de "Çocuk Zirvesi" DüzenleniyorÖnceki Haber

TBMM'de "Çocuk Zirvesi" Düzenleniyor

Bakü'de, Türk Devletleri Teşkilatı Dışişleri Komisyonları 1. Toplantısı YapıldıSonraki Haber

Bakü'de, Türk Devletleri Teşkilatı Dışiş...

Yorum Yazın

Alan/Bölüm, Atölye ve Laboratuvar Şeflerine, Planlama ve Bakım-Onarım Görevi Ek Ders Ücreti Nasıl Dağıtılır?
Kamu Görevlilerinin Sosyal Medya Kullanımında Gözetmesi Gereken Etik İlkeler Nelerdir?
Biliyor musunuz; yüzbinlerce öğretmenimizin feda edebilecekleri bir kariyeri yok!
Kadın için Teknoloji Projesi Teknoloji Okuryazarlığı Eğitimi 
Shakespeare’in eserleri podcast serisi
Google Araçları Eğitimi
Uluslararası Caribou İngilizce Matematik Yarışması Dünya Birincisi İmam Hatipten
Sürü İHA Yarışması Ön Değerlendirme Sunumu Sonuçları Açıklandı!
Türkiye Yüzyılında Kadın Emeği Çalıştayı/Paneli yapıalcak
Tüketici Fiyat Endeksi Nisan 2024
Öğretmenler Odası Buluşmalarının 10'uncusu Diyarbakır'da Gerçekleşti
Mülakat Ya Kalkacak Ya Kalkacak!
Bosna Hersek’e gitmeye hak kazananlar açıklandı
Kamp Liderliği Başvuru Sonuçları açıklandı
Üniversite daire başkanlarına makam tazminatı ödenmelidir
‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ yeni müfredat taslağı değerlendirmemizi tamamladık
Öğretici: Memur Ve Emekliler Enflasyona Yenik Düştü
Temmuzda memurlara yüzde kaç zam bekliyorsunuz?
Fahiş Fiyat Ve Stokçuluk Cezalarının Artırılmasını Da İçeren Kanun Teklifi TBMM’de
Öğretmenlerin Deprem Öncesinde Görev Yaptıkları İllere İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Başvurusu Açıldı