Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar Türkiye’deki ilk ortak araştırma merkezi NÖROM’un açılışını yaptı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar Türkiye’deki ilk ortak araştırma merkezi NÖROM’un açılışını yaptı
Abone ol
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar Türkiye’deki ilk ortak araştırma merkezi NÖROM’un açılışını yaptı

 

Özvar: “Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezinde (NÖROM) yürütülen projeler ve elde edilecek verilerle sağlıktan mühendisliğe, ülkemizin ihtiyaç duyduğu pek çok teknolojinin milli imkanlarla geliştirilmesi mümkün olacaktır”

“NÖROM’un faaliyetleri Yükseköğretim Kurulunun yapay zekâ vizyonuyla örtüşmektedir. Bu merkezimizin yapay zekâ çalışmalarımıza da önemli katkılar vereceğine inanıyorum”

29 Kasım 2023 / Ankara

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Gazi Üniversitesinin koordinatörlüğünde ve Ankara Üniversitesi ile ODTÜ ortaklığında kurulan Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezinin (NÖROM) açılışını yaptı.

Gazi Üniversitesi merkez kampüsünde inşa edilen merkezin açılış törenine Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar’ın yanı sıra Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Prof. Dr. Mahmut Ak, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, rektörler ve akademisyenler katıldı.

Törende konuşan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, Gazi Üniversitesinin koordinatörlüğünde ve Ankara Üniversitesi ile ODTÜ ortaklığında NÖROM’un kurulmasına yönelik çalışmaların 2018’de başladığını, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının projeyi destekleme kararı aldığını ve projenin yatırım programına dahil edildiğini, 18 Kasım2020’de de NÖROM’un bir araştırma merkezi olarak kurulmasının Yükseköğretim Kurulunca onaylandığını anlattı.

NÖROM’un, nörobilim alanında araştırmalar yürütmeyi ve buradan elde edilecek bilgi ve teknolojiyi toplumla paylaşmayı misyon edindiğini belirten Özvar, merkezde sağlık, mühendislik, robotik, yapay zeka, eğitim, temel ve sosyal bilimler alanlarında araştırmalar yürütüleceğini kaydetti.

“Böyle bir merkezin kurulmasını yükseköğretim vizyonumuz açısından son derece kıymetli buluyorum” diyen Özvar, bu merkezi, üzerinde hassasiyetle durdukları yükseköğretimde kalite odaklı gelişme anlayışını destekleyen bir girişim olarak gördüğünü ifade etti.

Özvar, “NÖROM’daki araştırmalar sonucu elde edilecek veriler bir taraftan somut teknolojilerin geliştirilmesini, diğer taraftan etki değeri yüksek yayınların ortaya çıkmasını mümkün kılacaktır. NÖROM’daki farklı üniversitelerimizin hem iş birliği hem de güç birliği anlayışıyla bir araya gelmesi son derece anlamlıdır. Bu şekilde disiplinlerarası araştırmalarda farklı üniversitelerimizin güçlü yönleriyle ortaklaşması, ortak çalışma yapması mümkün olacaktır.” diye konuştu.

Gerek akademik dünyada gerekse sektörlerde yapay zekâ konusunun gündemde olduğuna işaret eden Özvar, Yükseköğretim Kurulu olarak bu konuda yoğun mesai harcadıklarını söyledi.

“Güzel örnekler artacak”

Yapay zekâ çalışmalarını önümüzdeki dönemde stratejik bir mesele olarak gördüklerini vurgulayan Özvar, gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren açılacak lisans programları ve enstitülerle bu konuda bir atılım gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Özvar, şunları kaydetti:

“NÖROM’un sunacağı diğer katkıların yanında yapay zekâ çalışmalarına da büyük bir ivme kazandıracağına inanıyorum. NÖROM’un faaliyetleri Yükseköğretim Kurulunun yapay zekâ vizyonuyla örtüşmektedir. Bu merkezimizin yapay zekâ çalışmalarımıza önemli katkılar vereceğine inanıyorum.

NÖROM’da yürütülen projeler ve elde edilecek verilerle sağlıktan mühendisliğe ülkemizin ihtiyaç duyduğu pek çok teknolojinin milli imkanlarla geliştirilmesi mümkün olacaktır. Bunun yanında temel bilimler, eğitim ve sosyal bilimler alanlarında da önemli gelişmeler sağlanacaktır. Bu merkezin göstereceği başarının benzer başka merkezlerin kurulmasına da önayak olacağına inanıyorum. Güzel örneklerin artması, Yükseköğretim Kurulu tarafından diğer üniversitelerde de benzer yapıların kurulmasını beraberinde getirecektir.”

Özvar, NÖROM’un kuruluşunda emeği geçen tüm çalışanlar ile kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek, merkezin hayırlı olmasını diledi.

TÜBİTAK Başkanı Mandal: “Öncü girişimlerden birisi”

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da Yükseköğretim Kurulunun ilk kez uygulamaya geçirdiği, üç üniversitenin kurumsal kimlikleriyle bir araya geldiği örnek bir model ortaya konduğunu ifade etti. Mandal, “Bu merkezimizin geleceğin sorunlarına, yenilikçi yaklaşımlarla cevap vereceğini düşünüyorum. Bir sonraki evresinde Sanayi Teknoloji Bakanlığımızın koordinasyonunda Yükseköğretim Kurulumuz, Millî Eğitim Bakanlığımız ve TÜBİTAK'ın koordinasyonunda yürüyen bir süreç dahilinde 6550 sayılı Kanun kapsamındaki araştırma altyapısına doğru dönüşebilme imkanı olan en öncü girişimlerden birisi.” diye konuştu.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker de “Klinik bilimlerden temel tıp bilimlerine, yapay zekadan çok farklı mühendislik bilimlerine kadar işe yarayacak çalışmalara imza atıldığını görüyoruz. Bundan mutluluk duyuyoruz.” dedi.

NÖROM Müdürü Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen de merkez ile ilgili bilgi verdi. NÖROM’da 130 milyon değerinde 140 adet AR-GE cihazı olduğunu ve bunların Türkiye’de ilk kez kurulan teknolojik cihazlar arasında yer aldığını kaydeden Belen, “Beyin hastalıkları için biyobelirteç, yeni ilaç hedefleri ve nöroteknolojik ürünler, beyin ağ sistemlerini temel alan yapay zeka uygulamaları, makina insan etkileşim modelleri, sistem ve hastalık modelleri, nöropsikiyatrik bozukluklarda beyin-bağırsak etkileşimi, nöro endüstri girişimleri mevcut sürdürülen araştırma hedeflerimizdir.” bilgisini verdi.

Törende, Gazi, Ortadoğu Teknik ve Ankara üniversitelerinin rektörleri de birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Özvar ve beraberindekiler merkezi gezerek bilgi aldı.

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Meclise 3600 ek gösterge, YHS Kaldırılması ve memur emeklilerine 8.070 lira seyyanen zam verilmesi İle İlgili Talepte BulunduÖnceki Haber

Meclise 3600 ek gösterge, YHS Kaldırılma...

Açık Öğretim Kurumları 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı 1. Dönem Sınavları Yedek Salon Aday İşlemleriSonraki Haber

Açık Öğretim Kurumları 2023-2024 Eğitim...

Yorum Yazın

BİLSEM'lerden Büyük Başarı!
81 ilimizde yarın Gençlik ve Spor Festivalleri düzenlenecek
Harezmi Eğitim Modeli Sempozyumu
2024 Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayınlandı
Öğretmenler, Yaz Dönemi Mesleki Çalışma Programına İstedikleri İllerde Katılabilecek
İradesini Ve İmzasını İnkâr Eden Bürokratlar O Gün Hepiniz Oradaydınız
Kamuda Tasarruf Ve Verimlilik Paketi Gözden Geçirilmelidir
Beceri Temelli Kitaplar
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları
OGM Materyal Yabancı Dil İçerikleri
Beceri ve Hayallerini Keşfetmen İçin "Zanaat Atölyeleri" Seni Bekliyor 
Öğretmenlerin Ekonomik Durumu Anketi Sonuçlandı
Okul Sporları Duyuruları
 Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim gören özel yetenekli öğrencilere yönelik "Resfebe Yarışması" başvuruları başladı.
Çocuk Kitapları ve Okuma Alışkanlığı Kursu
Millî Eğitim Bakanlığı Kurumsal Yönetişim Anketi
Emek Ve Alınterine Yapılan Ödemeler İsraf Değildir
20 Bin Sözleşmeli Öğretmen Atama Başvuru Duyurusu Yayımlandı
Türk Eğitim-Sen Öğretmenlerin Taleplerini Karşılayan Bir Meslek Kanunu İçin 81 İlden Mektup Gönderdi
Bursluluk Sınavı Sonucu Açıklandı