Milli Eğitim Akademisi Başkanı Sayın Ali Fuat Arıcı, http://Memurlar.net haber sitesine verdiği mülakatta, aday öğretmenlerin 12 ay eğitim alacağını, eğitimlerin 7 ilde yapılacağını, Ankara ve İstanbul dışındaki illerde KAPASİTE doğrultusunda ücret mukabili konaklama imkanı sağlayacaklarını ifade etmiş. Sürecin takvimine dair ise bir açıklık getirmemiş. Öncelikle 12 aylık eğitim sürecinin çok uzun olduğu görülmelidir.
Eğitim süreci hemen başlatılmış olsa dahi, bu demek oluyor ki, 2026 yılında hiçbir öğretmenimiz öğrencileriyle buluşamayacak. Öğretmen açığının had safhada olduğu bir durumda bu kabul edilemez.
Öte yandan 7 ilde toplanacak öğretmen adaylarımız, alacakları 23 bin TL ile nasıl geçinecekler? Bu para ile konaklama ihtiyaçlarını mı giderecekler, eğitim giderlerini mi sağlayacaklar, yeme içme gibi temel ihtiyaçlarını mı karşılayacaklar? Görünüyor ki, yıllardır çocuklarının eğitim masraflarını karşılamak için dişinden tırnağından kısan ailelerimiz yorulmaya devam edecekler! ‘Çocuğum nihayet iş sahibi oldu’ diye sevinen ana babaların mutluluğu en az 1,5 yıl daha kursaklarında kalacak! Gelin inadımızdan vazgeçelim; adaylık eğitimini 2 ayda tamamlayalım, AGS’de başarılı olarak atanmaya hak kazanan meslektaşlarımıza bu eğitim sürecinde de diğer öğretmenlerimizin özlük ve mali haklarını tanıyalım.
ÖZLÜK VE MALİ HAKLAR ADAY ÖĞRETMENLERE DE TANINSIN
Geylan, sürecin uzunluğuna dikkat çekerek, “Eğitim süreci hemen başlatılmış olsa dahi, bu demek oluyor ki 2026 yılında hiçbir öğretmenimiz öğrencileriyle buluşamayacak. Öğretmen açığının had safhada olduğu bir durumda bu kabul edilemez” dedi.
Aday öğretmenlerin alacağı ücretin yetersiz olduğunu da vurgulayan Geylan, “Alacakları 23 bin TL ile nasıl geçinecekler? Bu para ile konaklama ihtiyaçlarını mı giderecekler, eğitim giderlerini mi karşılayacaklar, yeme içme gibi temel ihtiyaçlarını mı karşılayacaklar?” diye sordu.
Geylan, adaylık eğitiminin iki ayda tamamlanmasını talep ederek, bu süreçte de diğer öğretmenlerin özlük ve mali haklarının aday öğretmenlere tanınmasını istedi.
Geylan açıklamasında şunları kaydetti: “Milli Eğitim Akademisi Başkanı Sayın Ali Fuat Arıcı, memurlar.net haber sitesine verdiği mülakatta, aday öğretmenlerin 12 ay eğitim alacağını, eğitimlerin 7 ilde yapılacağını, Ankara ve İstanbul dışındaki illerde KAPASİTE doğrultusunda ücret mukabili konaklama imkanı sağlayacaklarını ifade etmiş. Sürecin takvimine dair ise bir açıklık getirmemiş. Öncelikle 12 aylık eğitim sürecinin çok uzun olduğu görülmelidir. Eğitim süreci hemen başlatılmış olsa dahi, bu demek oluyor ki, 2026 yılında hiçbir öğretmenimiz öğrencileriyle buluşamayacak. Öğretmen açığının had safhada olduğu bir durumda bu kabul edilemez. Öte yandan 7 ilde toplanacak öğretmen adaylarımız, alacakları 23 bin TL ile nasıl geçinecekler? Bu para ile konaklama ihtiyaçlarını mı giderecekler, eğitim giderlerini mi sağlayacaklar, yeme içme gibi temel ihtiyaçlarını mı karşılayacaklar? Görünüyor ki, yıllardır çocuklarının eğitim masraflarını karşılamak için dişinden tırnağından kısan ailelerimiz yorulmaya devam edecekler! ‘Çocuğum nihayet iş sahibi oldu’ diye sevinen ana babaların mutluluğu en az 1,5 yıl daha kursaklarında kalacak! Gelin inadımızdan vazgeçelim; adaylık eğitimini 2 ayda tamamlayalım, AGS’de başarılı olarak atanmaya hak kazanan meslektaşlarımıza bu eğitim sürecinde de diğer öğretmenlerimizin özlük ve mali haklarını tanıyalım.”






