Yargıtay’dan ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiren karar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yargıtay’dan ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiren karar
Abone ol
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kiracı ile mal sahiplerini ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, "Kiralanan kullanıma elverişli bir durumda bulunmasa bile kira bedelinin tam olarak ödeneceği yönünde sözleşmeye konulan hükümler geçersizdir" dedi.

İçtihat Bülteni’nden edinilen bilgiye göre, davacı; 2019 tarihli ve on yıl süreli sözleşme ile davalıya ait taşınmazda kiracı olduğunu, sözleşmede kiralananın düğün salonu olarak kullanılacağının ve başka hedefle tasarruf edilemeyeceğinin kararlaştırıldığını, ülkemizde de artan Covid-19 salgını sebebiyle pek çok toplu organizasyonun iptal edilmesi, kamu kurumlarında ivedi işler dışında faaliyetin askıya alınması ve 16 Mart 2020 tarihinden itibaren tüm illerde düğün ve nişan salonları faaliyetlerinin durdurulması sonucunda, 17 Mart 2020 tarihli ihtarname ile faaliyete yeniden izin verilene kadar kira ödemesi yapamayacağını davalıya bildirdiğini, 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren belirlenen kurallara uyulma şartı ile faaliyete izin verilmesine rağmen, alınan önlemlerin düğün etkinliklerine katılımcı sayısını, kiralananın kullanabileceği alanı ve dolayısıyla kiralanandan beklediği faydayı ciddi şekilde düşüreceğini, böylece başlangıçta var olan edimler dengesinin aleyhine bozulduğunu ileri sürerek; aylık net 62 bin 573 lira 50 kuruş olan kira bedelinin 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aylık net 30 bin liraya uyarlanmasına karar verilmesini talep etti.

 

 

Davalı; kira sözleşmesinde uyarlama talep edilmeyeceğinin, hatta mücbir sebep halinde kiralanan kullanılmasa dahi kira bedelinin ödeneceğinin kararlaştırıldığını, bu nedenle kiracının Covid-19 salgını nedeniyle müşterilerinin azaldığı gerekçesiyle kira bedelinin uyarlanmasını talep edemeyeceğini savunarak, davanın reddini istedi.

 

 

 

İlk Derece Mahkemesi uyarlama talebini kısmen kabul etti

 

 

 

İlk Derece Mahkemesince; kira sözleşmesinde olumsuz uyarlama kaydı bulunmasına rağmen yine de kira sözleşmesinin değişen şartlara göre uyarlanmasının Yargıtay içtihatlarında da kabul gördüğü, 2020 yılı Mart ayından beri dünya çapında yaşanan salgın hastalığın sosyal dengeyi etkilediği, bu salgın hastalığın öngörülebilir nitelikte olmadığı, düğün salonlarının çalışmasına resmi kararlarla ara verildiği, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 138. maddesinde uyarlama için öngörülen şartların oluştuğu gerekçesiyle; davanın kısmen kabulüne karar verildi.

 

 

İlk Derece Mahkemesi kararına karşı, taraflarca istinaf yoluna başvuruldu.

 

 

 

Bölge Adliye Mahkemesi davayı reddetti

 

 

 

Bölge Adliye Mahkemesince, davaya konu 2019 başlangıç tarihli ve on yıl süreli kira sözleşmesinin (1.3.) maddesinde; kiracının her ne sebeple olursa olsun kira sözleşmesi devam ettiği sürece kira bedelinden bir tenzilat ya da uyarlama talep edemeyeceğinin belirtildiği ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 12. maddesi gereğince tacir sıfatını taşıyan davacının basiretli davranması gerektiği, kira sözleşmesindeki açık hükümler karşısında davacı kiracının kira bedelinden indirim yapılmasını isteyemeyeceği, İlk Derece Mahkemesince kira bedelinden indirim yapılmasının doğru olmadığı gerekçesiyle; davacının istinaf başvurusunun esastan reddine, davalının istinaf başvurusunun kabulü ile İlk Derece Mahkemesi kararının kaldırılmasına, davanın ve ihtiyati tedbir isteminin reddine karar verildi. Karar, davacı vekili tarafından temyiz edildi.

 

 

 

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi davacı kiracıyı haklı buldu

 

 

 

Dosyayı ele alan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, bozma ilâmında şu ifadelere yer verdi:

 

 

"Söz konusu sözleşme hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; kiraya verenin, kiralananı kullanıma elverişli halde bulundurmasa dahi kiracının kira bedelini ödeme borcunu tam olarak yerine getireceğine ilişkin hükümler ile 6098 sayılı Kanun’un 301. maddesinin emredici hükmü, davacı kiracı aleyhine (davalı kiraya veren lehine) değiştirilmiştir. Dolayısıyla sözleşmenin anılan bu hükümleri, aynı Kanun’un 27. maddesi uyarınca kesin olarak geçersizdir. Diğer taraftan, bu hükümlerin geçersiz olması, sözleşmenin diğer hükümlerini etkilememektedir. Hal böyle olunca, Bölge Adliye Mahkemesince; kira sözleşmesinde yer alan, kiraya verenin, kiralananı sözleşmede kararlaştırılan kullanım amacına elverişli halde bulundurmasa dahi her durumda kiracının kira bedelini ödeme borcunu tam olarak yerine getirmekle yükümlü olduğuna dair hükümlerin geçersiz olduğu; Covid-19 salgın hastalığı sebebiyle alınan idari yasak ve tedbirlerin etkin olduğu dönemle sınırlı olmak üzere, davacı kiracının 6098 sayılı Kanun’un 138. maddesi uyarınca uyarlamaya dayalı olarak kira bedelinin tenzili talepli dava açmakta haklı bulunduğu gözetilmek suretiyle, istinaf incelemesinin gerçekleştirilmesi gerekirken; yanılgılı değerlendirme ile İlk Derece Mahkemesi hükmü kaldırılarak davanın tümden reddine karar verilmiş olması doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir."

 

Kaynak:İHA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
100 ülkenin katıldığı festival Rio Karnavalı’nı aratmadıÖnceki Haber

100 ülkenin katıldığı festival Rio Karna...

Tur minibüsü tıra arkadan çarptı: 2 ölü, 6’sı ağır 10 turist yaralıSonraki Haber

Tur minibüsü tıra arkadan çarptı: 2 ölü,...

Yorum Yazın

Öğretici: Öğretmen Atamalarında Uygulanacak Mülakata Dava Açacağız
Bahçeli'den Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Öğretmene Şiddet Açıklaması
Öğretmen adaylarımızın haklarının gasp edilmesine kayıtsız kalmayacağız!
Verilen Sözün Daha Yaşı Kurumadı, Ne Çabuk Unutuldu?
Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelikte Ve Mülakatla Değişiklik Yapıldı
Mesleki okullar ile tüm okullarda Veli, Öğrenci, Öğretmen ve Okul yöneticileri Destekleme ve Yetiştirme Kurslarını Değerlendirme Anketi
YÖK 2024 Yılı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Merkezi Yazılı Sınavı Duyurusu
Milli Eğitim Bakanlığını Milli Ayrımcılık Bakanlığı Haline Getirmeyin.
İşte haftanın yalan haberleri
Öğretici: Merkez Bankası Enflasyon Beklentisini Yükseltti! Yükselmeyen Tek Şey Sabit Gelirlilerin Artışları Oldu
Öğretici: Öğretmenlik Meslek Kanunu TBMM’ye Gelmeden Paydaşlarla Birlikte Ele Alınmalıdır
Okul Sporları Duyuruları
"Branş Rehberliği ve Stratejileri" eğitim seminerleri
 Eğitim: PictoBlox ile Yapay Zekâ Uygulamaları
İsraf Önlensin, İstihdam Öncelensin
Mülakat Kamu İsrafıdır
Türkçe Becerilerini Ölçen İzleme Araştırması Tamamlandı
Kamuda Tasarruf Paketi Olumludur Ancak Memurların Hakları Geriye Gitmemelidir
İyi Ki Türk Eğitim-Sen Var
2024 Yılı Öğretmenlerin İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Başvurusu yayımlandı