ÜAK Yönetim Kurulu Toplantısı Erzurum’da yapıldı
- Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar: “Yükseköğretimde kalite, istihdam uyumu ve toplumsal katkıyı esas alan bir yaklaşımı hayata geçiriyoruz”
- “Dönüşümün merkezinde ‘işyeri temelli uygulamalı mesleki eğitim’ var”
- Kontenjan konusu, ülkemizin insan kaynağı planlamasının stratejik bir unsuru
- “11 üniversitemizin farklı alanlarda dünyada ilk 500’e girmesi son derece kıymetli”
27 Mart 2026
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Yönetim Kurulu Toplantısı ile DAP Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) 8. Dönem Toplantısına katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Erzurum’u ziyaret etti.
Atatürk Üniversitesinde düzenlenen ÜAK Toplantısında konuşan Özvar, yükseköğretimde son dönemde stratejik bir değişim ve dönüşüm süreci yaşandığını belirtti.
Yükseköğretim sistemlerinin artık yalnızca eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü yapılar olmaktan çıktığını kaydeden Özvar, “Üniversiteler bilgi üretiminin, ekonomik gelişmenin, toplumsal dönüşümün ve küresel rekabetin merkezinde yer alan stratejik kurumlar haline gelmiştir.” dedi.
- “Lisans eğitiminin 3 yıla indirilmesi çok boyutlu bir mesele”
Yükseköğretim sistemini “nicelik merkezli büyüme” anlayışından çıkardıklarını kaydeden Özvar, “Kalite, istihdam uyumu ve toplumsal katkıyı esas alan bir yaklaşımı kararlılıkla hayata geçiriyoruz. Bu dönüşüm sürecinde önemli gündem maddelerimizden birisi lisans eğitiminin 3 yıla düşürülmesine yönelik çalışmaları başlatmak olmuştur.” ifadelerini kullandı.
Lisans eğitiminin 3 yıla indirilmesinin çok boyutlu bir mesele olduğunu vurgulayan Özvar, müfredatın sadeleştirilmesi, program kredilerinin yeniden değerlendirilmesi ve mevzuat düzenlemeleri gibi pek çok hususun dikkatle ele alınması gerektiğini vurguladı.
“Amacımız, mezunlarımızın istihdam olanaklarını güçlendirmek”
Yürüttükleri stratejik dönüşümün önemli bir boyutunun da yükseköğretim programlarına ilişkin “kontenjan politikaları” olduğunu belirten Özvar, şunları söyledi:
“Kontenjan konusunu yalnızca sayısal bir mesele olarak değil, ülkemizin insan kaynağı planlamasının stratejik bir unsuru olarak ele alıyoruz. Bu süreci ilgili tüm kamu kurumlarıyla, sektör temsilcileriyle ve sivil toplum örgütleriyle yakın iş birliği içinde yürütüyoruz. Amacımız, mezunlarımızın istihdam olanaklarını güçlendiren, ülkemizin kalkınma hedefleriyle uyumlu ve sürdürülebilir bir yükseköğretim yapısı oluşturmaktır.
Yükseköğretimdeki stratejik dönüşümün en önemli aşamalarından biri de lisans programlarının içerik ve yapısının yeniden ele alınmasıdır. Bu dönüşümün merkezinde ‘işyeri temelli uygulamalı mesleki eğitim’ anlayışı vardır. Bu konudaki çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.”
- “Uluslararası sıralamalardaki yükseliş memnuniyet verici”
Özvar, üniversitelerin araştırma performansı ve uluslararası görünürlüğünün de üzerinde hassasiyetle durdukları bir diğer alan olduğunu dile getirdi.
“Bu konuda son dönemde memnuniyet verici neticeler alıyoruz.” ifadesini kullanan Özvar, uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds’ın (QS) tarafından açıklanan 2026 Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralamasında Türkiye’den 11 üniversitenin farklı alanlarda ilk 500 içinde yer almasını “Son derece kıymetli.” sözleriyle değerlendirdi.
Verilerin, üniversitelerin farklı disiplinlerde uluslararası ölçekte görünürlük kazandığını ve alan bazlı değerlendirmelerde iyi bir seviyeye ulaştığını ortaya koyduğunu vurgulayan Özvar, “Eğitim programlarının yeniden yapılandırılması, uygulamalı eğitimin güçlendirilmesi, kontenjan planlaması, akademik insan kaynağının geliştirilmesi ve kalite odaklı yönetim anlayışı gibi konular stratejik dönüşüm sürecinin tamamlayıcı unsurları arasında.” ifadelerini kullandı.
“Erzurum Teknik Üniversitesi Birimlerini Ziyaret-
Özvar, temasları kapsamında Atatürk Üniversitesini ziyaret ederek Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’ndan, Erzurum Teknik Üniversitesini (ETÜ) ziyaret ederek Rektör Prof. Dr. Bülent Çakmak’tan üniversitelerinde yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı.
Özvar, ETÜ’de, çeşitli alanlarda araştırma yapan Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezini (YÜTAM) de gezerek yapılan çalışmaları dinledi. Ayrıca, havacılık, yapay zekâ ve tarım başta olmak üzere 7 farklı alanda araştırma ve üretim faaliyetleri yürüten ETÜ Kristal Araştırma Merkezi ile aynı binada yer alan ve 18 yaş altı çocukların yenilikçi fikirler geliştirdiği ETÜ Mucitpark’ı ziyaret etti.
Özvar’a ziyaretinde Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Naci Gündoğan, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ile Prof. Dr. Mahmut Ak da eşlik etti.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, Erzurum’da ÜNİDAP Toplantısı’nda konuştu
“Halktan kopuk, bulunduğu toplumun ihtiyaçlarını dikkate almayan bir üniversite anlayışının günümüz Türkiye’sinde hiçbir karşılığı yoktur”
“Üniversitelerimiz toplumla iç içe olmalı, bilgi ve tecrübelerini halkla paylaşmalı ve sahip oldukları tüm imkânları toplumun hizmetine sunmalıdır”
27 Mart 2026
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Erzurum ziyareti kapsamında düzenlenen DAP Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) 8. Dönem Toplantısı’na katıldı.
Özvar, Erzurum Teknik Üniversitesinde (ETÜ) düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, bu buluşmayı, üniversitelerin bölgesel kalkınmadaki rolünü değerlendirmek adına kıymetli bulduğunu söyledi.
Üniversitelerden, bulunduğu coğrafyanın ihtiyaçlarını doğru analiz etmesi, bu ihtiyaçları gidermeye yönelik çözüm odaklı projeler geliştirmesi ve bölgesel kalkınmaya doğrudan katkı sunmasının beklendiğini dile getiren Özvar, “Bir üniversitenin gerçek değeri ve başarısı, sadece akademik başarı göstergeleriyle değil, bulunduğu şehrin ve bölgenin sorunlarına ne ölçüde çözüm üretebildiğiyle de yakından ilgilidir. Bu açıdan; tarım, hayvancılık, sanayi, enerji, kültür ve sosyal hayat gibi pek çok alanda üniversitelerimizin aktif rol üstlenmesi artık bir tercih değil bir zorunluluktur.” dedi.
- “Üniversite imkanları tüm topluma açık olmalıdır”
Halktan kopuk, bulunduğu toplumun ihtiyaçlarını dikkate almayan bir üniversite anlayışının bugünün Türkiye’sinde ve dünyada hiçbir karşılığı bulunmadığını vurgulayan Özvar, “Üniversitelerimiz, toplumla iç içe olmalı, bilgi ve tecrübelerini halkla paylaşmalı ve sahip oldukları tüm imkanları toplumun hizmetine sunmalıdır. Üniversitelerin laboratuvarları, araştırma merkezleri, bilgi birikimi ve insan kaynağı yalnızca akademik çevrelerle sınırlı kalmamalıdır. Bu imkanlar, bölgedeki üreticiye, girişimciye, sanayiciye ve tüm topluma açık olmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.
“DAP iş birliğiyle 50 proje geliştirildi”
Üniversitelerin DAP ile geliştirdiği iş birliklerinin takdire şayan olduğunu belirten Özvar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“2013-2025 yılları arasında üniversitelerle iş birliği kapsamında toplam 50 proje hayata geçirilmiş ve bu projelere yaklaşık 514 milyon TL destek sağlanmıştır. Bu durum, üniversitelerimizin bölgesel kalkınmadaki rolünü net bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu projelerin 16 farklı üniversite tarafından yürütülmüş olması da üniversitelerimizin bu sürece aktif katılımını göstermesi bakımından ayrıca kıymetlidir. Ancak bu sayıyı yeterli elbette göremeyiz. Proje sayılarını ve destek miktarlarını hükümetimiz ve DAP yönetimimizle yakın iş birliği içinde artırmalıyız.”
Özvar, bu toplantı vesilesiyle gerçekleştirilecek görüşmelerin, yeni iş birliklerine kapı aralayacağına, mevcut projelerin daha da geliştirilmesine katkı sunacağına ve bölge kalkınmasına ivme kazandıracağına inandığını sözlerine ekledi.
ÜNİDAP Toplantısı’nın ardından ETÜ Erzurum Şehir Arşivi Merkezi’nde (ERŞA) Erzurum’un tarihini anlatan envanterleri inceleyen Özvar, akademisyenlerle buluştu, sohbet etti.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, Erzurum Teknik Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi’nin açılışını yaptı
- Özvar: “Üniversitelerimiz artık sadece kampüs duvarları içerisinde değil kampüsün dışına çıkarak toplumla, şehirle, köyle, kasabayla buluşuyorlar”
27 Mart 2026
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Bilim İletişimi Ofisi’nin açılışını yaptı.
Özvar, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Bilim İletişimi Ofislerinin, üniversitelerin üretmiş olduğu nitelikli bilgi, teknoloji, araştırma ürünleri ve diğer her türlü çıktının, toplumla buluşması noktasında faaliyet gösteren bir “arayüz” görevi gördüğünü ifade etti.
“Üniversitelerimiz artık sadece kampüs duvarları içerisinde değil kampüsün dışına çıkarak toplumla, şehirle, köyle, kasabayla buluşuyorlar. İşte ofisimiz böylesine bir buluşmaya öncülük ve rehberlik edecektir.” ifadelerini kullanan Özvar, Bilim İletişimi Ofislerinin, özellikle köylerde somut sorunları ve soruları toplayıp bunların çözümüyle ilgili cevapları yeniden vatandaşla, toplumla buluşturması gerektiğini ifade etti.
Yerel yöneticilerle iş birliğinin gerekliliğine işaret eden Özvar, “Muhtarlarımız, valilerimiz, emniyet müdürlerimiz ve mümkünse belediye başkanlarımızla temas halinde yürütülecek çalışmalar, üniversitelerin toplumla buluşmasını güçlendirecek ve yükseköğretim kurumlarının toplum nezdindeki itibarını artıracaktır.” dedi.
- “Halkımıza doğrudan dokunmanız, onlarla temas etmeniz çok kıymetli”
Üniversitelerin tüm akademik ve mesleki kapasitesinin sahaya taşınması gerektiğini belirten Özvar, ziyaretlerde farklı disiplinlerden uzmanların yer almasının önemine değinerek şöyle dedi:
“Üniversitelerinizin bütün alanlardaki kapasitesini hizmete açmamız gerekiyor. Ziyaretlerimizde bir diş hekimimizin olması, psikiyatrımızın, uzman doktorumuzun, psikoloğun, veterinerin, ziraatçı hocamızın olması çok kıymetli. Onlarla beraber gidip orada çay içmek, onları dinlemek, sohbet etmek, o sorunları not etmek asıl önemli konulardan bir tanesi. Bu sorunların not edilmesi ve bir envanterinin çıkartılması üniversitelerimiz açısından gelecekte çok önemli bir araştırma konusu da olacaktır. Dolayısıyla yaptığımız bütün ziyaretlerin kayıt altına alınması en önemli başlıklar arasında yer almaktadır.”
Bilim iletişimi faaliyetlerinin üniversitelerin topluma açık ve erişilebilir olduğunu göstermesi açısından da önemli olduğunu belirten Özvar, bu anlamda da ofis çalışanlarına, öğrencilere ve akademisyenlere önemli görevler düştüğünü dile getirdi.
Özvar, Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesinin rektörlerine bu kapsamda yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ederek “Erzurum'daki halkımıza doğrudan dokunmanız, onlarla temas etmeniz çok kıymetli. Bunun devamını diliyorum.” diye konuştu.





