5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyet gösteren özel öğretim kurumlarının tüm bölümleri ile kullanılacak araç ve gereçlerin standartlarına ilişkin usul ve esasları belirleyen "Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi"nde düzenlemeler yapılmıştır.

Günümüzün ihtiyaçları doğrultusunda, değişen ve gelişen eğitim yöntem ve tekniklerine uyum sağlanması, uygulamada karşılaşılan aksaklıkların giderilmesi amacıyla, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyet gösteren özel öğretim kurumlarının tüm bölümleri ile kullanılacak araç ve gereçlerin standartlarına ilişkin usul ve esasları belirleyen "Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi"nde düzenlemeler yapılmıştır.

Bu kapsamda;

Öğrenci etkinlik merkezi, dil, konuşma ve ergoterapi merkezi ve rehberlik ve psikolojik danışma merkezi adlarıyla tanımlanan yeni kurumların standartları ile bu kurumlarda görevlendirilecek personelin nitelikleri, özel öğretim kurumlarının dersliklerinde bir öğrenci için ayrılan kullanım alanı, kurum bahçelerinde öğrenci başına düşen alan ve bahçede bulunabilecek bölümler, kurumlarda bulunan bilişim teknolojileri ve yazılım dersliği, uygulama atölyesi ve laboratuvarlar, meslek edinme atölyesi, beceri uygulama alanı, uygulama derslikleri, kurumların tuvalet ve lavaboları, sosyal dinlenme alanı gibi bölümlerin standartları 26/03/2025 tarihli ve E-16915068-010.04-128722401 sayılı Makam Oluru ile değişiklik yapılan Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesinde yeniden düzenlenerek Genel Müdürlüğümüz internet sayfasında yayımlanmıştır.

       Yönergenin tam metni için TIKLAYINIZ.

Bu kurumlara ilişkin binaların fiziki yapısı, gerekli araç gereçler ile personel standartları, makam oluru ile güncellenen Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi'nde yer aldı.

Öğrenci etkinlik merkezlerinde görevlendirilecek uzmanlar 

İlkokul çağındaki çocuklara yönelik kurulan öğrenci etkinlik merkezleri, öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlardaki gelişimlerini desteklemeyi hedefliyor. Merkezlerde ayrıca öğrencilere ödev ve proje çalışmalarında bireysel destek sunulacak.

“Yurtta Barış, Cihanda Barış” “Yurtta Barış, Cihanda Barış”

Bu kurumlarda merkezin faaliyet alanına uygun öğretmen, uzman öğretici, usta öğretici ve rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar görev alabilecek.

Dil, konuşma ve ergoterapi merkezlerinde bireysel ve grup eğitimi verilebilecek

İkinci tür özel kurum olan dil, konuşma ve ergoterapi merkezleri ile bireylerin iletişim becerilerinin geliştirilmesi, konuşma akıcılığı, yaşa ve kültüre uygun ses özelliklerinin kazandırılması ile toplumsal uyumun artırılması amaçlıyor.

Bu merkezlerde hem bireysel hem grup eğitimi verilebilecek. Programlara göre, uzman öğretici kadrosunda olmak üzere ergoterapist, dil ve konuşma terapisti, odyolog ve konuşma bozuklukları uzmanları görev yapabilecek.

Rehberlik ve psikolojik danışma merkezleri, profesyonel destek sunacak

Üçüncü olarak tanımlanan rehberlik ve psikolojik danışma merkezleri, bireylerin kendini tanıması, karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirmesi, psikolojik iyilik halinin artırılmasına yönelik bireysel ve/veya grup temelli profesyonel olarak psikolojik destek sunacak. Aynı zamanda mesleki gelişimi destekleyici eğitimler de düzenlenecek.

Bu merkezlerde rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar ve psikologlar görev alabilecek. 

Yeni düzenlemelerle birlikte öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre gelişimlerini destekleyen, iletişim becerilerini artıran ve psikolojik destek sağlayan özel kurumların sayısının artması hedefleniyor.