Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, öğrencilerin çok yönlü gelişimlerinin desteklenmesinde disiplinler üstü/disiplinler ötesi yaklaşımların benimsendiği program dışı etkinliklerle öğrencilerin toplumsal sorunlar karşısında çözüm üretmesine katkı sağlayan, birçok proje ve faaliyeti destekleyen bir yapıdır. Bu proje ve faaliyetler, sosyal sorumluluk programı temelli; eğitim, kültür, spor, sağlık, sosyal hizmetler, çevre koruma, afet ve acil durum yönetimi gibi farklı alanlarda gerçekleştirilerek öğrencilerin toplumsal sorumluluk bilincini geliştirir.
Bu kapsamda; eğitim kurumlarında kurulan okul öğrenci kulüpleri tarafından gerçekleştirilecek sosyal sorumluluk ve toplum hizmeti çalışmalarında yol gösterici olması ve sürekli yararlanılması amacıyla Bakanlığımızca "Okul Öğrenci Kulüpleri Sosyal Sorumluluk ve Toplum Hizmeti Çalışmaları Projesi Uygulama Kılavuzu", ayrıca eğitim dokümanları hazırlanmıştır.
Okul Öğrenci Kulüpleri Sosyal Sorumluluk ve Toplum Hizmeti Çalışmaları Projesi Uygulama Kılavuzu için tıklayınız.
Temel Eğitim Kademesi Öğrenci Eğitim Sunumu için tıklayınız.
Sosyal Sorumluluk ve Toplum Hizmeti Çalışmaları Öğretmen ve Yönetici Rehber Kitabı için tıklayınız.
Okul Öğrenci Kulüpleri Sosyal Sorumluluk Programı ve Toplum Hizmeti Çalışmaları Uygulama Projesi uygulama kılavuzu yayımlandı. Temel eğitim ve ortaöğretim kurumlarımızda uygulanmak üzere hayata geçirilen projede okul öğrenci kulüpleri yoluyla yürütülecek çalışmalar ile öğrencilerimizin sosyal sorumluluk, sosyal fayda, sosyal etki ve toplum hizmeti konularında farkındalık kazanmalarına ve bu alanlarda deneyim elde etmelerine katkı sunulması amaçlanmaktadır.
Projenin Genel Amacı
Türk eğitim sistemi, millî bilince sahip şahsiyetlerden oluşan bir toplum oluşturabilmek adına ahlaklı, erdemli, milleti ve insanlık için iyi, doğru, faydalı ve güzel olanı yapmayı ideal edinmiş bilge nesiller yetiştirmeyi hedefler. Bu doğrultuda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin de temel yaklaşımı olan öğrencilerin bütüncül gelişimini sağlamak, bilime odaklı, kültürel değerlere duyarlı, yetkin ve erdemli bireyler yetiştirmek projenin nihai amacıdır.
Sosyal-duygusal öğrenme becerileri ile toplumun geleceğini inşa edecek öğrencilerimizin hayatı anlamlandırmalarına ve içinde yaşadıkları toplumun bir parçası olarak toplumsal değerlere uyum sağlamalarına yardımcı olmak ve onların bütüncül gelişimini destekleyerek Bakanlığımıza bağlı tüm okullarda, sosyal sorumluluk ve toplum hizmeti çalışmalarının yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.
Projenin Özel Amaçları
Proje kapsamında okul öğrenci kulüpleri yoluyla yürütülecek çalışmalar ile öğrencilerimizin sosyal sorumluluk, sosyal fayda, sosyal etki ve toplum hizmeti konularında farkındalık kazanmalarına ve bu alanlarda deneyim elde etmelerine katkı sunmayı amaçlıyoruz. Ayrıca sosyal sorumluluk bilincinin geliştirilmesi ile insan ve çevre odaklı sürdürülebilir projelerin oluşturulması ve yürütülmesi, diğerkâmlık ve toplumsal duyarlılığın artırılması, liderlik ve takım çalışması becerilerinin kazandırılması, toplumsal alanda faaliyet gösteren paydaşlarla ağ kurma ve iş birliklerinin geliştirilmesi, toplumsal farkındalık ve katılımın artırılması projemizin özel amaçlarıdır.
Bu amaçlar dâhilinde okullarımızda gerçekleştirilecek faaliyetler "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Programlar Arası Bileşenler" kapsamında yer alan sosyal duygusal becerilerden iletişim, iş birliği ve sosyal farkındalık becerilerinin gelişimini destekleyerek eğitim ve öğretim süreçlerine önemli katkılar sunacaktır.
Projenin Kapsamı
"Okul Öğrenci Kulüpleri Sosyal Sorumluluk Programı ve Toplum Hizmeti Çalışmaları Uygulama Projesi" Bakanlığımıza bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde her eğitim ve öğretim yılında öğrenci kulüpleri aracılığıyla yapılacak sosyal sorumluluk ve toplum hizmeti çalışmalarını okul temelli eylem planı faaliyetlerini kapsamaktadır.
Projenin Ana Faaliyetleri
- Okul hazırlık süreci,
- Öğrenci kulüpleri eğitimleri,
- Öğrenci ekiplerinin etkinlik/görev/projelerin belirlenmesi,
- Okul eylem planlarının hazırlanması,
- Etkinlik/görev/projelerin gerçekleştirilmesi,
- e-Okul Sosyal Etkinlik Modülüne veri girişlerinin yapılması,
- Görünürlük ve yaygınlaştırma faaliyetleri,
- İzleme/değerlendirme,
- Raporlama
Ortaöğretim Kurumları İçin Proje Dokümanları
- Proje Uygulama Kılavuzu
- Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Eğitim Sunumu (PDF İndir)
- Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Eğitim Sunumu (Çevrim İçi Erişim)
- Ortaöğretim Kurumları için Uygulama Boyunca İhtiyaç Duyulacak Ekler
- Sosyal Sorumluluk Programı ve Toplum Hizmeti Çalışmaları Öğretmen ve Yönetici Rehber Kitabı
- Sosyal Sorumluluk Programı ve Toplum Hizmeti Çalışmaları Rehber Kitabı Tanıtım Videosu
Temel Eğitim Kurumları için Proje Dokümanları
- Proje Uygulama Kılavuzu
- Temel Eğitim Kurumları Öğrenci Eğitim Sunumu (PDF İndir)
- Temel Eğitim Kurumları Öğrenci Eğitim Sunumu (Çevrim İçi Erişim)
- Temel Eğitim Kurumları için Uygulama Boyunca İhtiyaç Duyulacak Ekler