28. Yasama Dönemi ikinci devre TBMM Başkanı seçimi, Meclis Genel Kurulu’ndaki 3. tur oylamanın ardından tamamlandı.
Buna göre, AK Parti İstanbul Milletvekili Kurtulmuş, yeniden TBMM Başkanı seçildi.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Genel Kurul’da yaptığı teşekkür konuşmasında, 28. Yasama Dönemi ikinci devre TBMM Başkanı seçiminde kendisine gösterilen itimat dolayısıyla her bir milletvekiline teşekkür ederek, “İnşallah önümüzdeki devre, 28. Yasama Dönemi’nin fevkalade önemli işleri başardığımız bir devre olacaktır.” ifadesini kullandı.
Demokratik olgunluk içerisinde farklı fikirleri, farklı siyasi konuları bu çatı altında başarıyla tartışabilmenin ve milletin hayrına olacak sonuçları çıkarabilmenin Türkiye’nin beklentisi olduğunu dile getiren Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Siyaset, tabii ki farklı fikirlerin mücadele ettiği, farklı fikirlerin yarışın içerisinde olduğu ama bir tarafıyla da farklı fikirlerin müzakere içerisinde olabildiği, olgunluk içerisinde konuların tartışıldığı bir demokratik nezaheti gerektirmektedir. Ümit ederim ki bu dönemde hem önümüzde bekleyen işlerin halledilmesi hem de milletin tarihi önem atfettiği konuların en güzel şekilde çözülebilmesi için ikinci devrede üzerimize düşen sorumluluğu hep beraber yerine getiriniz.”
Meclis’teki müzakereci siyaset dilinin önemini vurgulayan Kurtulmuş, “Bu dönem içerisinde tarihi bir fırsat olarak önümüze çıkan Terörsüz Türkiye meselesinin, Türkiye’nin halletmesi gereken en acil konusu olduğu hususunda herhalde hepimiz hemfikirizdir.” dedi.
Kurtulmuş, Terörsüz Türkiye konusunda Meclis’te kurulması planlanan komisyona ilişkin değerlendirmede bulunurken şunları kaydetti:
“Bir araya gelmek, birlikte müzakere etmek, konuları bu çatının altında konuşmak ve sonuçları açık bir şekilde almak bütün siyasi partilerimizin ortak sorumluluğundadır. Yaptığımız ilk temas çerçevesinde şunu gördüm ki partilerimizin tamamı, TBMM içerisinde oluşturulacak bir çabaya ortak bir şekilde katkı vermeye hazır olduklarını ortaya koyuyorlar. Ümit ederiz ki burada oluşturulacak komisyonda, şeffaf, demokratik teamüllere uygun bir şekilde milletimizin bu beklentisine cevap vermek mümkün olur ve artık terör, Türkiye’nin gündeminden kalkarak 50 yıldır ayaklarına vurulmuş olan bu terör belasından kurtulmuş olur.
Terörsüz Türkiye meselesi, aynı zamanda demokratik Türkiye meselesidir. Türkiye’nin demokrasi standartlarının daha da yükselmesi, Türkiye’de birlik ve beraberliğin tam manasıyla tesis edilmesi için her birimizin üzerine büyük bir sorumluluk düşüyor. TBMM Başkanı olarak bu süreçte benim üzerime düşen sorumluluk; bu konunun şeffaflıkla, açık yüreklilikle ve bütün sarahatiyle Meclis’te görüşülmesi, konuların Meclis’te ele alınarak milletin bütün fikirlerinin burada yansıtılmasıdır. En önemli kazanımlarımızdan birisinin 16 siyasi partinin TBMM’de temsil ediliyor olmasıdır. Bütün farklı siyasi partilerin, oluşturulması düşünülen bu komisyon içerisinde, kendi temsilcilerini vererek, birlikte müzakere edeceğine yürekten inanıyorum. İnşallah bir müddet sonra bu çalışmalar bittiğinde hepimiz tarihe ve millete karşı sorumluluğumuzu yerine getirmiş olmanın huzuru içerisinde, Türkiye’yi huzur ve esenlik içerisinde, barış ve adalet içerisinde sonraki nesillere devretmenin büyük bir hazzını yaşarız. Aynı şekilde Terörsüz Türkiye meselesinin, terörsüz bir bölgenin oluşması demek olduğuna da yürekten inanıyoruz. Bu konuda her birimizin tek tek çabalarının, bütün siyasi partilerimizin kurumsal olarak katkılarının tarihi önemde olduğunu ifade etmek isterim. Bu vesileyle bu konuda her zaman kendisini hayırla yad edeceğimiz, çabalarını unutmayacağımız Sırrı Süreyya Önder arkadaşımızı da bir kere daha buradan rahmetle saygıyla yad ediyorum.”
- “Güçlü bir içtüzük çalışmasını bütün partiler olarak gerçekleştirmek mümkün olsun”
Kurtulmuş, 28. Yasama Dönemi’nin ikinci devresinde milletvekillerinin üzerine düşen bir başka sorumluluğun da Meclis’teki yasama kalitesinin artırılması, Meclis’te farklı fikirlerin daha iyi müzakere ortamı bulabilmesi için demokratik, katılımcı, çoğulcu bir Meclis İçtüzüğü’nün yapılması çalışmalarını hızlandırmak olduğunu vurguladı.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Ümit ederim ki kısa süre içerisinde bu konuda da partiler arasında bir görüş birliği sağlanarak Türkiye demokrasinin standartlarının, milli iradenin merkezi, demokrasinin kalbi TBMM’de daha yukarıya çıkartılması için çok güçlü bir içtüzük çalışmasını bütün partiler olarak gerçekleştirmek mümkün olsun.” dedi.
-“Yeni bir anayasayla bu Meclis çatısı altındaki çalışmalarımızı taçlandırmak sorumluluğumuzdur”
Meclis’in bir başka ödevinin ise yeni anayasa konusunda olduğunu dile getiren Kurtulmuş, şunları söyledi:
“Sonraki dönemlere ve gelecek nesillere karşı sorumluluğumuz ise sözü güçlü, gücü tesirli Türkiye yüzyılı olmasını düşündüğümüz bu asrı, yeni bir anayasayla, sivil, demokrat, katılımcı, kapsayıcı bir anayasayla taçlandırmak ve TBMM’nin bu döneminde üzerimize düşen çalışmaları en açık şekilde yaparak, milletin de desteğini her aşamada alarak yeni bir anayasayla bu Meclis çatısı altındaki çalışmalarımızı taçlandırmaktır. Zor bir çalışma dönemine hep beraber gireceğiz.
Tekraren ifade etmek istiyorum ki siyasetin bir tarafı mücadele, diğer tarafı müzakeredir. Bu çatı altında en aykırı fikirler karşılıklı olarak tartışılabilir. Ama sonunda ellerimizi sıkışarak, aynı masalarda tartışarak, müzakere ederek, görüşlerimizi olgunlaştırır ve millet adına yüklendiğimiz temsil sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getiririz diye ümit ediyorum. İnşallah bu çalışmalarda hep beraber dayanışma içerisinde olacağız ve 28. Dönem’in ikinci devresini, TBMM tarihi açısından büyük başarılara imza atmış olarak hep birlikte geçireceğiz. Allah yolumuzu açık etsin. Bu çatı altında konuşulan her sözü açık, net bir şekilde söylemeyi ve milletin her birimize yüklediği temsil kabiliyetini en iyi şekilde kullanarak başta Terörsüz Türkiye ve Türkiye’nin demokratikleşme süreci olmak üzere bu alanlarda iş birliğiyle sonuç almayı nasip etsin diyorum. Her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.”
Ayrıca TBMM Başkanı Kurtulmuş sosyal medya hesabından bir teşekkür mesajı paylaştı. Kurtulmuş mesajında şunları ifade etti:
“Türkiye Büyük Millet Meclisinin 28. Yasama Dönemi ikinci devresi için şahsımı yeniden TBMM Başkanı olarak seçen yüce Meclisimizin tüm üyelerine içtenlikle teşekkür ediyorum. Bu yüksek sorumluluğun, millet iradesine duyulan güvenin ve Gazi Meclisimizin tarihi misyonuna sahip çıkmanın bir tezahürü olduğunun bilincindeyim. Türkiye Büyük Millet Meclisi, sadece bir yasama organı değil; aynı zamanda millî egemenliğimizin sarsılmaz kalesi, demokrasimizin kalbidir. Bu çatı altında görev yapmak, her bir milletvekilimiz için milletimize ve tarihimize karşı büyük bir sorumluluğu da beraberinde getirir. Bu görevi, Meclisimizin daha etkin, daha kapsayıcı ve uzlaşmacı bir yapıya kavuşması yönünde güçlü bir sorumluluk olarak görüyor; bu doğrultuda kararlılıkla çalışacağımı ifade ediyorum. Bu süreçte, başta Cumhur İttifakı olmak üzere, tüm siyasi partilere ve milletvekillerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Meclisimizin 28. Yasama Dönemi ikinci devre başkanlık seçiminin; Gazi Meclisimizin tarihine yakışır şekilde, aziz milletimize umut ve güven veren, Türkiye’nin her alanda yükselişine katkı sunan bir dönemin başlangıcı olmasını temenni ediyorum.”
TBMM Genel Kurulunda, Meclis Başkanı seçimi için ilk tur oylama başladı.
Genel Kurulda, gündem dışı konuşmaların ardından grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Daha sonra AK Parti'nin, Genel Kurulun gündem ve çalışma saatleri ile TBMM Başkanlık Divanı üyelerinin belirlenmesine, komisyonların üye sayılarına ilişkin grup önerisi görüşüldü.
Kabul edilen öneriye göre, kamuoyunda "10. Yargı Paketi" olarak bilinen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Genel Kurul gündeminin ilk sırasına alındı.
Genel Kurul bugün, 10. Yargı Paketi'ni görüşecek. Bu teklifin görüşmelerinin tamamlanamaması halinde Genel Kurul, yarın da çalışacak. Genel Kurul, 10 Haziran Salı günü ise çalışmayacak.
Yapılan oylamayla DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu'nun "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin doğrudan Genel Kurulun gündemine alınması önergesi kabul edilmedi.
Daha sonra Meclis Başkanlığı seçimlerine geçildi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Osman Cengiz Çandar, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı ile Yeni Yol Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman TBMM Başkanı adayı oldu
AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, oylamaya geçilmeden adaylıktan çekildi.
Gizli oyla yapılacak seçimde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu, üçüncü turda ise salt çoğunluk aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan olacak.
TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın seçim süreciyle ilgili bilgilendirmesinin ardından ilk tur oylamaya başlandı.
Meclis Başkanlığına yeniden aday olan Kurtulmuş, Genel Kurul Salonuna girişinde, partilerin grup başkanvekilleri ve milletvekilleriyle tokalaştı.
TBMM Genel Kurulunda yapılan birinci tur oylamada 549 milletvekili oy kullandı.
AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 305, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan 122, DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Osman Cengiz Çandar 50, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı 30, Yeni Yol Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman 31 oy aldı. Bir oy boş kullanıldı, 10 oy geçersiz sayıldı.
Adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gerekli üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuna, yani 400 oya ulaşamadı.
İlk tur oylama sonrası, Meclis Başkanı seçimi için ikinci tur oylamaya geçildi.
Seçimler için CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala da Genel Kurul Salonuna geldi.
TBMM Genel Kurulunda yapılan ikinci tur oylamada 543 milletvekili oy kullandı.
AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 306, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan 120, DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Osman Cengiz Çandar 47, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı 27, Yeni Yol Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman 30 oy aldı. İki oy boş kullanıldı, 11 oy geçersiz sayıldı.
Adayların hiçbirinin TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuna yani 400 oya ulaşamaması üzerine üçüncü tur oylamaya geçildi.
Üçüncü turda TBMM Başkanı seçilebilmek için üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 301 oy alınması gerekecek.
Seçimin ikinci turu devam ederken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kuliste selamlaştı ve bir süre sohbet etti.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında 28. Dönem İkinci Devre Meclis Başkanı seçimi için toplandı.
Bozdağ, seçime geçilmeden önce 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi.
DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan "Şırnak'ın sorunları", CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer "Adana'nın sorunları" hakkında konuştu.
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı, "Uluslararası Çatışma Kurbanı Masum Çocuklar Günü'nde Gazze'de yaşanan çocuk dramı"na ilişkin konuşmasında, İsrail'in, çocukların hayatlarını da hedef aldığını belirtti.
Gazze'de çocukların enkaz altında can verdiğini vurgulayan Yazmacı, Gazze'de insani yardımlara izin verilmediğini ifade etti. Yazmacı, "Netanyahu'nun kanlı elleriyle işlenen suçlara dünya kamuoyu utanç verici sessizlikle eşlik ediyor." dedi.
Genel Kurulda, siyasi partilerin grup başkanvekillerinin gündeme ilişkin değerlendirmelerinin ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un görev süresinin dolması nedeniyle 28. Dönem İkinci Devre için Meclis Başkanı seçimine geçilecek.