Emsal mobbing kararı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Emsal mobbing kararı
Abone ol
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçinin görev yerinin sık sık değiştirilmesi ve işçiye kariyeri ile uzlaşmayan görevler verilmesinin mobbing olarak değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti.

 

 

Taşeron firma bünyesinde, ilçe devlet hastanesinde bilgisayar operatörü olarak çalışan genç, işveren tarafından sürekli görev yerinin değiştirildiği, görevi olmayan işleri yapmaya zorlandığı, mobbinge (psikolojik taciz) maruz bırakıldığı iddiasıyla sözleşmesini feshetti. İş Mahkemesi’nin yolunu tutan mağdur işçi, kıdem tazminatı ile yıllık izin alacağının tahsilini talep etti. Davalı şirket avukatı ise iddiaları reddetti. Mahkeme, davacının kendisine psikolojik taciz uygulandığı yolundaki iddiasının sübut bulmadığı, iş yeri uygulamalarından duyulan bir rahatsızlık boyutunda kaldığına hükmetti. Karar, davacı tarafından temyiz edilince devreye Yargıtay 7. Hukuk Dairesi girdi.

 

 

Kararda; bilgisayar operatörü olarak çalıştığı anlaşılan davacının sık sık görev yerinin değiştirildiği hatırlatıldı. Davacının en son, görevi ve daha önce yaptığı işle ilgisi olmayan ameliyathane kapısında kariyeri ile çelişen bir işe verildiği vurgulandı. Davacı tanıklarının ifadesi ile de bu değişiklileri davacının istifa etmesi amacıyla yapıldığı anlaşıldığı hatırlatıldı. Bu şekildeki uygulamaların mobbing olarak adlandırıldığı dile getirilerek mahkeme kararı bozuldu. Yeniden yapılan yargılamada İş Mahkemesi, davacının mobbinge maruz kaldığına karar verdi. Davacının sık sık görev yerinin değiştirildiği, davacının son olarak görevi ve daha önce yaptığı işle ile ilgisi olmayan kariyeri ile çelişen bir işe verilerek ameliyathane kapısında görevlendirildiği hatırlatıldı. Davacının psikolojik tacize maruz kaldığı gerekçesi ile kıdem tazminatı alacağının kabulüne hükmetti. Bu kez kararı davalı avukatı temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Daire, İş Mahkemesi kararını yerinde bulundu. İşçinin kariyeri ile çelişen bir göreve verilmesini mobbing saydı.

 

Kaynak:İHA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Pazarda zam şampiyonu ‘üzüm’Önceki Haber

Pazarda zam şampiyonu ‘üzüm’

Kara Kuvvetleri Komutanı Bayraktaroğlu, Pençe Harekatlarını denetlediSonraki Haber

Kara Kuvvetleri Komutanı Bayraktaroğlu,...

Yorum Yazın

Bütün Kamu Çalışanlarına BDDK’da Olduğu Gibi Ek Ödeme Verilmelidir
Bakan Tekin, Din Öğretiminde Dayanıklı Sınıflar Hareketi Projesi'nin Tanıtım Programına Katıldı
MEB Ortaokul Ve Liselerde "Türk Sosyal Hayatında Aile" Dersinin Müfredatı Hazırlandı
Ocak Ayında Yapılacak Düzenleme Kamu Görevlisi Ve Emeklilerini Memnun Etmelidir
İşte Sendikanın Tespiti Memur Maaşlarındaki Erime Aylık 7 Bin 50 TL Oldu
Eğitim Sendikasından Formasyon Tepkisi
Kasım Ayı Enflasyon Oranı Açıklandı
Yurt Yedek Yerleştirme Sonuçları Açıklandı
4 Aralık Pazartesi önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (03 Aralık 2023) Türkiye ve dünya gündeminin 60 saniyelik özeti
Take Off İstanbul İçin Geri Sayım Başladı
Engel Tanımayan Öğretmenlerimiz, Engeller Aşan Çocuklar Yetiştiriyor
Engelleri Kaldıralım! Engelli Kamu Çalışanlarının Kullandığı Tüm Protez Ve Cihazlardaki SGK Payı Artırılsın!
Özel eğitim çocuk dergisi, Cumhuriyetin 100. Yılında özel sayısıyla yayında
"Buğday Tanesi" Filmi; Öğrenci, Öğretmen Ve Velilerle EBA'da Buluşuyor
60 saniyede bugün (02 Aralık 2023) Türkiye ve dünya gündeminin 60 saniyelik özeti.
3 Aralık Pazar önemli gündem başlıkları
Memur Sendikacılığında Sosyal Medyanın Kullanımı Ve Önemi Çalıştayımızı Tamamladık
Hükümetimizden; Memurlarımızın Sorunlarını İçeren Bir Torba Yasa (Memur Paketi) Bekliyoruz
İlkesel olarak alan değişikliğini doğru bulmuyorum!