Toplu Sözleşme Hükümleri 3. Tarafların Beyanıyla Engellenemez

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Toplu Sözleşme Hükümleri 3. Tarafların Beyanıyla Engellenemez
Abone ol
Toplu Sözleşme Hükümleri 3. Tarafların Beyanıyla Engellenemez

TOPLU SÖZLEŞME HÜKÜMLERİ 3. TARAFLARIN BEYANIYLA ENGELLENEMEZ  

10 yıldır uygulanmakta olan kapsam, uygulama alanı, yararlanan kamu görevlisi sayısı ve hizmet kolu itibariyle artarak genişleyen #KoruyucuGiyim kazanımımız; 3. kişilerin bakanlık ile kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği ve gözdağı içerikli yazılarıyla engellenemez.  Toplu Görüşme sisteminden Toplu Sözleşme sistemine geçişte en önemli değişiklik; tarafların imza altına aldığı, mutabık kaldığı ve karara dönüştürdüğü toplu sözleşme hükümlerinin bir başka mekanizma tarafından onaylanmasına, “olur” vermesine ya da kısıtlamasına imkan vermeyecek şekilde doğrudan hayata geçmesidir. Tarafların anlaşarak kayıt altına aldığı ve Kamu İşvereni ile Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetinin imzasını taşıyan, toplu sözleşme özerkliği çerçevesinde olan kazanımlarımız engellenemez.

 Büyük mücadeleler, güçlü müzakereler ve zorlu süreçler sonrası elde ettiğimiz, 5 Hizmet Kolumuzda 250 Bin kamu görevlisini, aileleriyle birlikte 1 milyon kişiyi kapsayan Koruyucu Giyim kazanımımıza ilişkin tereddütler ortadan kalkmalı, sosyal ve toplumsal maliyet üretilmemeli, kamu görevlileri mağdur edilmemelidir. #KoruyucuGiyim

ALİ YALÇIN

 

Resim

ÖS 2:03 · 27 Mar 2024

·

28,5 B

Görüntülenme

KORUYUCU GİYİM HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER ve GERÇEKLER

1- Koruyucu Giyim Nedir? Koruyucu Giyim; fabrika, atölye, laboratuvar, maden ocakları, yer altı ve açık arazi gibi alanlarda çalışan kamu görevlilerine verilen yardımı ifade etmektedir.

2-Koruyucu Giyim İlk Ne Zaman Verildi? Koruyucu Giyim ilk olarak, 1. Dönem Toplu Sözleşme’de (2012-2013) Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı’yla; Enerji, Sanayi ve Madencilik Hizmet Kolunda yetkili Enerji Bir-Sen tarafından hüküm altına alınmıştır.

3-Koruyucu Giyimden Kimler Faydalanıyor? Koruyucu Giyim toplu sözleşme kazanımıdır. Memur-Sen’in hizmet kollarında yetkili; Enerji Bir-Sen, Toç-Bir-Sen, Bayındır Memur-Sen, Birlik Haber-Sen, Kültür Memur-Sen sendikalarının imzalamış olduğu toplu sözleşme metinlerinde yer almaktadır. Toplamda 250 Bin kamu görevlisi ve aileleriyle birlikte 1 milyon insanı ilgilendirmektedir.

4-Koruyucu Giyimin Çerçevesi Nasıl Belirlenir? Toplu sözleşmelerin “Koruyucu Giyim Malzemesi/Yardımı” başlıklı maddesi “… Giyim malzemelerinin standartları ile hangi personele ne kadar süreyle verileceği ve nasıl muhafaza edileceği hususları ile bu malzemelerin kullanımına ilişkin usul ve esaslar kurumlar ve bu hizmet kolunda yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.” şeklindedir. Koruyucu Giyim, yetkili sendika ve ilgili kurum tarafından birlikte/ortak belirlenir.

5-Koruyucu Giyim Yetkili Sendika Üyelerine Mi Verilmektedir? Koruyucu Giyim; 5 Hizmet Kolunda ve kamu kurum ve kuruluşları ile yetkili sendika arasında belirlenen usule göre sendikalı-sendikasız tüm kamu görevlilerine verilmektedir.

6-Koruyucu Giyim Kazanımı Neden Şu An Gündemde? Koruyucu Giyim kazanımımız; hakka, hukuka, adalete sığmayan bir anlayışla engellenmeye çalışılmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri tarafından Koruyucu Giyim kazanımımızı uygulayan birçok kamu kurum ve kuruluşuna yazı gönderilerek, yardımın mevzuata aykırı uygulandığı, uygulayanlar hakkında idari soruşturma başlatılacağı, kamu görevlilerinden geri alınacağı/rücu edileceği yönünde tehditler ile Koruyucu Giyim kazanımımız engellenmeye çalışılmaktadır.

7-Koruyucu Giyim Kazanımının Durdurulması Hukuka Uygun Mu? Koruyucu giyim, müstakil bir toplu sözleşme kazanımı, sözleşmeden doğan bir sosyal hak olması yönüyle kamu görevlilerinin alın terinin sonuna kadar karşılığıdır. Anayasa, iç hukuk ve uluslararası hukuk gereğince toplu sözleşme özerk bir yapıya sahiptir. Taraflar arasında imza ile güvence altına alınmış toplu sözleşme kazanımının Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri tarafından kaldırılmaya veya kapsamının daraltılmaya çalışılması yetki gaspından öteye gitmemektedir. Türkiye bir hukuk devletidir ve özerk bir toplu sözleşme ile kamu görevlilerinin haklarını artıran düzenlemelere yetkisi olmayanlar tarafından müdahale edilmesi hukuka ve adalete uymamaktadır.

8-Koruyucu Giyim Hakkında Yönetmelik ve Mevzuatlar Nelerdir? Koruyucu Giyim hükmü toplu sözleşmede düzenlenmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen yazıda giyim yardımı ve koruyucu giyim yardımının bilerek birbiriyle karıştırıldığı görülmektedir. Koruyucu Giyim kazanımının “Memurlara Yapılacak Giyim Yardımı Yönetmeliği” bağlamında karşılığı bulunmamaktadır. Koruyucu giyim hükmünü düzenleyen tek hukuki işlem, yetkili sendika ile ilgili kurum arasında gerçekleştirilen protokollerdir.

9-Toplu Sözleşme’de Koruyucu Giyim Hükmüne İlişkin Kimlerin İmzası Bulunmaktadır? 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde 11 Hizmet Kolu uzlaşma ile tamamlanmış ve Kamu İşveren Heyeti Başkanı (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı) ile Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetinde yer alan Yetkili Sendika Temsilcisi imzası ile kayıt altına alınmıştır. Önceki dönem toplu sözleşmelerde uyuşmazlık halinde; Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nda yer alan Sayıştay Başkanı, Bakan Yardımcıları, öğretim görevlileri ve sendika temsilcilerinden oluşan 11 kişilik Heyetin imzası bulunmaktadır.

10-Koruyucu Giyim Konusu Çözüme Kavuşacak Mı? Toplu Sözleşme masasında gece-gündüz verilen mücadelenin, zorlu müzakerelerin sonucunda elde edilen Koruyucu Giyim hakkının engellenmesi kabul edilemez. 10 yılı aşkın süredir işlerliği bulunan, istikrara kavuşan, usul ve esaslarında sorun yaşanmayan koruyucu giyim hakkına yönelik; keyfi bir yazı ile set çekilmesine izin verilmemelidir. Memur-Sen olarak, gerekli siyasi ve bürokratik görüşmeleri sürdürmekteyiz. Emekten ve emekçinin alın terinden tasarruf edilemez, toplu sözleşme kazanımlarımız 3. kişiler tarafından engellenemez.

 

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Geçmişten Günümüze Sayılarla Eğitim Önceki Haber

Geçmişten Günümüze Sayılarla Eğitim 

Talip Geylan'dan eğitim gündemine dair önemli açıklamalarSonraki Haber

Talip Geylan'dan eğitim gündemine dair ö...

Yorum Yazın

Okul Sporları Duyuruları
Türkiye-Arnavutluk Gençlik Değişimi Programı sonuçları
Türk üniversiteleri ve rektörlerden ABD’de Gazze’deki vahşeti protesto eden üniversite öğrencilerine yönelik şiddete tepki​
24 konuyu YÖK Kurum İdari Kurulu gündemine taşıdık
TEKNOFEST Montu Kazanan 10 Şanslı Kişi Belli Oldu!
İstihdama Yönelik Yüksek Lisans Burs Programı
Milli Eğitim Bakanlığı, Müfredat Değişiklikleriyle Neyi Amaçlıyor?
Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!
Yeni Müfredatta "Türkçe" Derslerinde "Dört Dil Becerisi" Odaklı Köklü Değişiklik
"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" Müfredatla "Beceri" Temelli Sadeleştirilmiş Ve Derinlemesine Öğrenme Yaklaşımı
Dersimiz Futbol Temalı Futbol Gelişim Projesi Tanıtıldı
Talip Geylan'dan Önemli Açıklamalar
Genç Öğretmenlerimizin Mücadelesini Hiç kimse İstismar Edemez!
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" Yeni Müfredat Taslağı, Kamuoyunun Görüşüne Açıldı
Kadın Öğretmene Yumruk Atan Öğrenci Velisi Adalete Teslim Edildi
Bu ülkede hangi mesleğin ücretlisi var?
Eğitimin taşıyıcı kolonu öğretmendir!
Türk Eğitim Sen Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığına Koruma ve Güvenlik Görevlilerinin Ek Ödeme Oranı Alabilmesi İçin Talepte Bulundu
Türk Eğitim Sen Okul ve Kurumlarda Güvenlik Kameralarının Mevzuata Uygun Kullanımı İçin Talepte Bulundu
Bakan Tekin: ”Öğretmene şiddet hadiselerine yönelik idari ve adli süreçlerin takipçisi olacağız”