Çok sayıda akademisyen, gazeteci, siyasetçi, diplomat ve yöneticinin ilgi gösterdiği “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” temasıyla Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da düzenlenen etkinlikte, uluslararası sistemde yaşanan sorunlara dikkat çekilirken sürdürülebilir ve adil bir dünya düzeninin gerekliliğine vurgu yapıldı.

“Stratcom Public Forum Temalı” videonun gösteriminin yapıldığı ve açış konuşmasını Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Mehmet Sait Uyanık’ın yaptığı panel serisinin Sofya’daki etkinliğinde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun’un panele özel olarak gönderdiği video mesaj yayınlandı.

Minik Kalpler Yine Memur-Sen’de Bir Araya Geldi Minik Kalpler Yine Memur-Sen’de Bir Araya Geldi

Moderatörlüğünü Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı Sofya İletişim Müşaviri Dilek Kütük’ün yaptığı panelde; UNHCR Bulgaristan temsilcisi Seda Kuzucu, Arap edebiyatı uzmanı, şair, çevirmen ve akademisyen Maya Tsenova, veri analizi ve kurumsal telekomünikasyon uzmanı Monika Manolova ve BTV News Genel Yayın Yönetmeni Asen Ivanov konuşmacı olarak yer aldı.

Açış konuşmasını yapan Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Mehmet Sait Uyanık, Türkiye’nin uluslararası barışa ve güvenliğe sağladığı katkıların altını çizerek girişimci ve insani dış politikasını ortaya koyma noktasında örnek gösterilebilecek bir ülke olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Dünya 5'ten büyüktür” ilkesiyle küresel karar alma sistemdeki adaletsizliğe ve BM Güvenlik Konseyi'nde temsildeki dengesizliklere dikkat çektiğini hatırlatarak küresel sorunlarımıza ortak çözümler üretme noktasında, umutsuzluğa karşı umudu, yoksulluğa karşı refahı, adaletsizliğe karşı adaleti, şiddete karşı barışı ayakta tutacak bir yapıya ihtiyacımız olduğunu vurguladığını ifade etti. Sözlerine devam eden Uyanık, Türkiye’nin, barış ve istikrar için uluslararası alanda aktif diplomasi yürüttüğünü ve ayrıca Ukrayna, Filistin ve Suriye'de insani yardım sağlamakta ve çözüm odaklı girişimlerde bulunduğunu dile getirdi. Ülkemizin komşu ve müttefiki Bulgaristan ile de iş birliği yaparak Balkanlardaki istikrarın sağlanmasındaki öneminin altını çizdi ve bu noktada daha yaşanabilir bir dünya için çabalamaya devam ettiğini belirterek sözlerini tamamladı.

Panelin ilk konuşmasını yapan Seda Kuzucu, konuşmasında günümüz dünyasının en ciddi sorunlarından birisi olan mülteci krizine değindi. Mülteci krizinin en büyük nedeni olarak uluslararası çatışmalara işaret eden Kuzucu, krizin çözümünün barışın sağlanması, küresel iş birliği ve koordinasyonun güçlendirilmesinde yattığını ifade etti.  Ruanda ve Suriye örneklerinden yola çıkarak insani yardım açısından eğitim faaliyetlerinin önemini, Türkiye'nin mülteci sorununa katkılarını anlattı. Mülteciler konusunda çözümün çok ortaklı bir yöntemle mümkün olacağını belirten Kuzucu, insani yardım, kalkınma ve barış aktörlerinin zaman zaman farklı amaçlara yönelik hareket ettiğini ve bu durumun kalıcı barışın sağlanmasında bir sınırlama oluşturduğunu dile getirerek yerel aktörlerin bu sorunun çözümünde kritik bir rol oynadığını ifade etti.

Maya Tsenova, konuşmasında uluslararası düzen ve onun dayandığı uluslararası hukuktaki eksikliklere Filistin sorunu bağlamında değindi. Filistin sorununu tarihsel kökenleri açısından değerlendirdi. İsrail-Filistin bağlamında uluslararası hukukun uygulanmasında gözlenen çifte standartların onun en önemli eksikliği olduğunun altını çizen Tsenova, bunun hukukun etkinliğini sıfıra indirdiğini ve İsrail gibi bazı uluslararası tüzel kişilerin kendilerini hukukun üzerinde gördüklerini belirtti. Filistin konusunda BM’nin yaptığı İsrail lehine özellikle antisemitizm konusunda yapılan çifte standartları açıkladı. Filistin devleti tanınmakla beraber Filistin’in egemenlik haklarından yoksun bırakıldığını ifade etti. İşgalci İsrail’e karşı BM’nin bir eylem ortaya koymadığını ifade eden Tsenova, hukukun istisnasız tüm öznelerin eşitliği çerçevesinde uygulanması için bir mekanizmanın bulunması gerektiğini belirtti.

Monika Manolova, konuşmasında; teknolojinin uluslararası adalet sistemindeki avantajlarını ve dezavantajlarını ele aldı. Teknolojinin yeniliklerin dezavantajlarından bahseden Manolova, teknolojinin adalet, şeffaflık ve eşitlik sağlama potansiyelini vurgularken, dijital eşitsizlik, siber tehditler ve etik sorunlar gibi risklerine de dikkat çekti. Blockchain ve yapay zekâ gibi araçların şeffaflığı artırdığını belirtti; dijital bölünmenin ve büyük teknoloji şirketlerinin hâkimiyetinin tehlikelerine değindi.  İnsanın hala ekonomik sistemlerin merkezinde olduğunu ifade eden Manolova, önceliğin insanları korumak olduğunu, teknolojinin insan varlığını arka planda bırakmaması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye ve Bulgaristan’daki yapay zekâ konusunda yapılan yatırımlardan bahsederek bu tür yatırımları desteklediğini, ancak asıl önemli olanın iletişimi güçlendirmek, etik ilkeleri göz ardı etmemek olduğunu ifade etti.

Asen Ivanov,  küresel güç mücadelelerinde medyanın rolü üzerine görüşlerini aktardı. Ivanov, adaletin herkes için olması gerektiğini, bunu gerçekleştirirken medyanın önemli bir rol üstlendiğini vurgulayarak medyanın son zamanlarda geçirdiği dönüşümden bahsetti ve sosyal medya ile yapay zekânın bu alandaki olumsuz etkilerinden söz etti. Yapay zekânın dezenformasyon yoluyla siyasi çıkarlar amacıyla kullanıldığından, kamuoyu baskısı oluşturmak suretiyle hükûmetleri belli kararlar almaya zorladığına değindi. Ivanov, medya aracılığıyla yanlış bilgi yayılmasının önünde tek çarenin gazetecilik standartlarına bağlı kalmak olduğunu söyledi. Bu çerçevede insanların gelecekte sosyal medya gibi hızlı bilgi sağlayıcı kanallardan doğru bilgi alabileceklerine güvendikleri medya kanallarına yönelecekleri öngörüsünde bulundu. Bunun için de küresel medya okuryazarlığının çok önemli olduğunu ifade ederek sözlerini sonlandırdı.

Program kapsamında, ayrıca Stratcom Public Forum “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” başlıklı yuvarlak masa toplantısı yapıldı. Sofya’da gerçekleştirilen “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” temalı Stratcom Public Forum panel serisi marjında düzenlenen ve yüksek katılımın olduğu yuvarlak masa toplantısında uluslararası sisteme dair değerlendirmeler yapılarak uluslararası meseleler, küresel krizler ve bunlara ilişkin çözüm önerileri tartışıldı.

“Daha Adil Bir Dünya Mümkün” temasıyla gerçekleştirilen Stratcom Public Forum kapsamında ayrıca “Türkiye Yüzyılı” temalı bir fotoğraf sergisi düzenlendi ve çok sayıda davetlinin katılımıyla ressam Devrim Erbil’in 60 yılı aşkın sanat hayatının anlatıldığı belgeselin gösterimi gerçekleştirildi.