AYM, 18 Ocakta %2 Sendikal barajını görüşecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AYM, 18 Ocakta %2 Sendikal barajını görüşecek
Abone ol
Anayasa Mahkemesi 18 Ocakta 2023 tarihinde memur sendikaları ile ilgili %2 Sendikal barajı görüşecek

AYM, 18 Ocak 2024 - Genel Kurul Gündemi

 

20

E.2023/12

22/12/2022 tarihli ve 7429 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un;

A. 1. maddesiyle 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun’a eklenen geçici 31. maddenin,

B. 11. maddesiyle 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin değiştirilen ek 4. maddesinin,

C. 12. maddesiyle 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye eklenen geçici 42. maddenin,

iptallerine ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi talebi.

Esas

İptal Davası

 

 

AYM, 28 Aralık 2023 - Genel Kurul Gündeminde konuyun ilk incelemesini yapmıştı..

22

E.2023/12

22/12/2022 tarihli ve 7429 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı hükümlerinin iptallerine ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi talebi.

Esas

İptal Davası

 

Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 11. ve 12. maddeleri ile sendikalara toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmesi için %2 baraj şartı getirilmiştir.

İşte o maddeler;

375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname

Ek Madde 4-(Ek: 21/3/2006-5473/1 md.)  (Değişik:22/12/2022-7429/11 md.)

25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte 750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme desteği yapılır.

Kamu görevlileri sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde ikisini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri sendikalarına üye olup aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte toplu sözleşmeyle belirlenen tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenir. Toplu sözleşme ikramiyesi ödenen kamu görevlilerine ayrıca toplu sözleşme desteği yapılmaz.

Bu madde uyarınca yapılan ödemeler, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye payı, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun benzer ödemelerin hesabında dikkate alınmaz.

İkinci fıkraya göre üye sayılarının tespitinde ödeme tarihi itibarıyla 4688 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi gereğince Resmî Gazete’de yayımlanan en son tebliğ esas alınır. 

 

Geçici Madde 42- (Ek: 22/12/2022-7429/12 md.)

Ek 4 üncü maddenin ikinci fıkrasına göre ödenecek toplu sözleşme ikramiyesi Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşmenin yürürlük süresince 2119 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödenir.

Sendika %2 Barajı Nedir?

Yüzde 2 sendika barajı ne demek? Sendika %2 barajı ne anlama geliyor? Türkiye'de kamu görevlilerinin sendikalara üye olmasının teşvik edilmesi amacıyla, toplu sözleşmeler ile sendika tazminatı ödenmektedir. Bu tazminat, 2022 yılında yapılan düzenleme ile üye sayıları %2'yi geçen sendikalara daha yüksek bir oranda, %2'nin altında kalan sendikalara ise daha düşük bir oranda ödenmeye başlamıştır. %2'lik sendika barajı, bir hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin en az %2'sinin o sendikaya üye olması şartıdır. Bu şartı sağlayan sendikalara, toplu sözleşme tazminatı daha yüksek bir oranda ödenmektedir.

%2'lik sendika barajı, hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin toplam sayısının %2'sini ifade etmektedir. Bu oran, açıklanan resmi üye sayıları üzerinden hesaplanmaktadır. Bir sendika, %2'lik sendika barajını aşacak ise, hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin en az %2'sinin o sendikaya üye olması gerekmektedir. Örneğin, bir hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin toplam sayısı 100.000 ise, %2'lik sendika barajını aşan bir sendikanın o hizmet kolunda en az 2.000 üyesi olması gerekmektedir.

%2'lik Sendika Barajı Nasıl Uygulanıyor?

Türkiye'de kamu görevlilerinin sendikalara üye olmasının teşvik edilmesi amacıyla, toplu sözleşmeler ile sendika tazminatı ödenmektedir. Bu tazminat, 2022 yılında yapılan düzenleme ile üye sayıları %2'yi geçen sendikalara daha yüksek bir oranda, %2'nin altında kalan sendikalara ise daha düşük bir oranda ödenmeye başlamıştır. %2'lik sendika barajı oranı, hizmet kolları içerisinde hesaplanmaktadır.

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 45
    SEVDİM
  • 44
    ALKIŞ
  • 12
    KOMİK
  • 3
    İNANILMAZ
  • 2
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
Güç ve imkânlarımızı bilge nesil yetiştirmek için kullanıyoruzÖnceki Haber

Güç ve imkânlarımızı bilge nesil yetişti...

Bakanlığımız İle Ankara Müzik Ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandıSonraki Haber

Bakanlığımız İle Ankara Müzik Ve Güzel S...

Yorum Yazın

28 Nisan Pazar önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (27 Nisan 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
İnsanlık utanıyor.. İnsanlık ağlıyor.. Kahrolsun Batı! Kahrolsun emperyalizm!
Yeni düzenlemeyle okul eğitim gezileri özel koruma altına alındı
Yeni Müfredatta Matematik Derslerinde "Algoritma-Bilişim" Odakta Olacak
Abide 2024 Araştırması Başarı Testi Uygulamaları Gerçekleştirildi
Öğretici'den Yeni Müfredat Değerlendirmesi
Ebeveynler için Çevrim içi Güvenlik Eğitimi
eTwinning Avrupa Ödüllerinde Türkiye Damgası  
Anket Yeni Müfredatla İlgili Öğretmenler Odasında Ne Konuşuluyor?
Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testleri-Soru Bankası-Dersler Cepte-3 Adım Soru Bankası mobil uygulamaları
Genç Girişimciler Fikir Maratonu Yerelde Katılımcılarını Arıyor!
Sürü İHA Yarışması Ön Tasarım Raporu Sonuçları Açıklandı!
Afet Bölgelerinde Acil Haberleşme, Enkaz Altında Canlı Arama ve Tespit Teknolojileri (HIZIR) SAGA Çağrısı Süre Uzatımı
Yeni Nesil Yapay Zekâ Yöntemleri Geliştirilmesi SAGA Çağrısı Süre Uzatımı
Okul Sporları Duyuruları
Türkiye-Arnavutluk Gençlik Değişimi Programı sonuçları
Türk üniversiteleri ve rektörlerden ABD’de Gazze’deki vahşeti protesto eden üniversite öğrencilerine yönelik şiddete tepki​
24 konuyu YÖK Kurum İdari Kurulu gündemine taşıdık
TEKNOFEST Montu Kazanan 10 Şanslı Kişi Belli Oldu!