OCAK AYINDA YAPILAN RE’SEN ATAMAYA DA YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI

Sendikamız üyesinin, Ankara İli, Yenimahalle İlçesinde görev yapmakta iken, Ocak 2026 İhtiyaç ve Norm Kadro Fazlası Öğretmenlerin Yer Değiştirme Duyurusu kapsamında yapılan atamalarda, norm kadro fazlası olduğu gerekçesiyle re’sen, aile birliği mazeretine uygun olmayan Ankara İli, Çubuk İlçesinde bulunan bir okula atanması üzerine açılan davada;

Ankara 16. İdare Mahkemesi’nin 2026/366 Esas sayılı ve 03.04.2026 tarihli kararında; “….Öğretmen mazeret ve norm kadro fazlası atama rejimine ilişkin yukarıda anılan kurallar bir bütün halinde değerlendirildiğinde, mazeretine dayalı olarak bir eğitim kurumuna il içi veya iller arası naklen atanan öğretmenlerin söz konusu mazereti devam ettiği sürece mazeret sebebiyle atanmasına dair işlemin amaç ve sonuçlarını ortadan kaldıracak biçimde yeni bir işlem tesis edilmesi mümkün değildir. Bu durumda, davacının norm kadro fazlası öğretmen olarak belirlendikten sonra Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 34. maddesi uyarınca mazeretine uygun bir okula atanması gerekirken, aile birliği mazeretinin devam ettiği hususu göz ardı edilmek suretiyle ve mazeret sebebiyle yapılan atama işleminin amaç ve sonuçlarına aykırı bir şekilde re’sen atanmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Öte yandan, hukuka aykırı bulunan dava konusu işleminin uygulanmaya devam olunması halinde, davacının aile bütünlüğünün bozulacağı ve bu durumun telafisi güç zararlara yol açabileceği değerlendirilmiştir” denilerek, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, yürütmesinin durdurulmasına, karar verilmiştir.

İlgili Yürütmeyi Durdurma Kararı İçin Tıklayınız

Norm Fazlası Re’sen Atamada Yürütmeyi Durdurma Kararı

Sendikamız üyesinin norm kadro fazlası olduğu gerekçesiyle re’sen, aile birliği mazeretine uygun olmayan bir yere atanması üzerine açılan davada, Kırklareli İdare Mahkemesinin 2026/155 E. Sayılı ve 26.03.2026 tarihli kararıyla işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Aile bütünlüğünü bozacak şekilde yapılan norm fazlası resen atamalar hukuka aykırıdır
Aile bütünlüğünü bozacak şekilde yapılan norm fazlası resen atamalar hukuka aykırıdır
İçeriği Görüntüle

Kararın gerekçesinde; “..Bu durumda; davacının esinin görev yeri, ulaşım imkanları ile mesafe durumu bir bütün olarak değerlendirildiğinde, dava konusu re’sen atama işleminin, Anayasa ile güvence altına alınan aile birliğinin korunması ilkesine, hizmet gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.

Ayrıca, davalı idare tarafından sunulan savunma dilekçesinde dava konusu işlem tesis edilirken Kırklareli ilinde iki ayrı ilçe grubu bulunduğunun, davacının da içinde yer aldığı 1. İlçe Grubunun; Merkez, Lüleburgaz, Babaeski, Pınarhisar, Kofçaz ve Pehlivanköy ilçelerinden oluştuğunun, 2026 yılı ihtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirme süreci kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda davacının, hizmet puanı esas alınarak atandığının ifade edildiği, davalı idarenin bu ifadelerinden davacının atanma gerekçelerinden bir tanesinin de Merkez ilçeyle Lüleburgaz ilçesinin aynı ilçe grubunda yer alması olduğunun anlaşıldığı, atama işlemine dayanak alınan ilçe grupları uygulamasının iptali istemiyle Danıstay 2. Dairesi’nin E:2025/1849 sayılı dosyasına kayden iptal davası açıldığı, Dairece yapılan değerlendirme sonucu ilçe grupları uygulamasının yürütülmesinin durdurulmasına ilişkin 24/09/2025 tarihli kararın alındığı, dolayısıyla Danıştay 2. Dairesi’nin 24/09/2025 tarih ve E:2025/1849 sayılı kararıyla yürütülmesi durdurulan ilçe grupları uygulaması dayanak alınarak tesis edilen dava konusu işlemde bu yönüyle de hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır..” denilmiştir.

İlgili Yürütmeyi Durdurma Kararı İçin Tıklayınız