17-19 Haziran tarihleri arasında Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleştirilen eğitim programı ile 20 öğrenci; gazeteciliğe giriş temel konularının yanı sıra dezenformasyon, haber teyidi, sosyal medyada içerik üretimi, yazılı-sözlü hikâye anlatımı, mobil gazetecilik, saha yapımcılığı, mobil cihazlarla video çekimi ve mobil cihazlarla video montajlama konularında eğitim verildi. Eğitimi tamamlayan öğrenciler ekipler hâlinde sahaya çıkıp edindikleri mobil gazetecilik yetenekleri ile kendi video projelerini ortaya çıkarmışlardır. Öğrenciler tarafından ortaya çıkarılan video projelerinde insan hikayeleri, tarihi değerler ve Rusya’nın sosyal ve ekonomik durumu gibi konular ele alınmıştır.
Moskova’da gerçekleştirilen eğitime Türk ve Rus öğrenciler katılım gösterdi. “Herkesin bir hikâyesi var” mottosu ile düzenlenen eğitimlerde gençlere yalnızca ellerinde bulunan mobil cihazları kullanarak, kendi bölgelerinde yaşanan olayları kendi bakış açıları ile nasıl anlatabilecekleri ve dezenformasyonla nasıl mücadele edebilecekleri öğretildi ve bu mücadelenin önemi vurgulandı. TRT’nin alanında uzman profesyonelleri tarafından verilen eğitimlerde teorik eğitimin yanı sıra çekim ve montaj teknikleri de öğretilerek katılımcıların kendi içeriklerini üretmesi sağlandı.
Program da öğrencilere hitap eden Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği İletişim Müşaviri Dr. Hacı Murat Terzi: ‘’İletişim Başkanlığımız, TRT ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle Moskova’da düzenlediğimiz bu üç günlük “Gençler için Gazetecilik Eğitim Atölyesi”, sadece bir eğitim programı olmanın çok ötesinde, iki dost ülke gençleri arasında köprüler kurmayı amaçlayan değerli bir projedir. Medya okuryazarlığı, dezenformasyonla mücadele ve doğru bilgiye erişim, bugün dünyanın her yerinde öncelikli konular arasında yer alıyor.’’ dedi.
Sayın Terzi, genç katılımcılara ‘’Önünüzde dolu dolu geçecek üç gün var. Sormaktan, paylaşmaktan, öğrenmekten ve üretmekten çekinmeyin. Sizler, geleceğin sesi, kalemi ve vicdanı olacaksınız. Hep birlikte daha bilinçli, daha adil ve daha şeffaf bir medya dünyası inşa edebiliriz.’’ şeklinde hitap etti.
Proje, yapılan kapanış konuşmalarının ardından öğrencilere Mobil gazetecilik sertifikaları ve dereceye giren video projesi sahiplerine mobil çekim kitleriyle ödüllendirilmesi ile tamamlandı.
Programa videolara erişmek için lütfen tıklayınız. https://sendgb.com/muSx7ipMYNW
Programa dair röportajlara erişmek için lütfen tıklayınız. https://sendgb.com/ApEm0hZLFQN
Programa dair fotoğraflara erişmek için lütfen tıklayınız. https://sendgb.com/r5IMsOjC6Tq






