TBMM ZİRAİ DON OLAYINI ARAŞTIRMA KOMİSYONU, ADANA'DA İSTİŞARE TOPLANTISINA KATILDI

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu üyeleri, Adana'da istişare toplantısına katıldı.

Bazı bölgelerde nisanda gerçekleşen zirai donun sonuçlarının araştırılması, üreticilerin ve tarımsal ürünlerin uğradığı zararların tespiti ve yaşanabilecek benzer olayların etkilerinin en aza indirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, kenti ziyaret etti.

Heyet, merkez Seyhan ilçesindeki bir otelde düzenlenen istişare toplantısına katıldı.

TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyon Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz, programdaki konuşmasında, zirai donun etkili olduğu yerlerde vatandaşlar, sivil toplum örgütleri ve ilgili müdürlerle görüştüklerini söyledi.

Don nedeniyle tarım ürünlerinin zarar görmesinin bölge ekonomisini derinden etkilediğini dile getiren Korkmaz, "Zirai dondan etkilenen örnek sayılabilecek bahçeleri görüp buralardaki etkiyi çıplak gözle gözlemlemeye çalışıp konuyu tüm detaylarıyla hem hükümetimize hem de meclisimize sunmak üzere bir rapor hazırlayarak süreci yöneteceğiz." dedi.

Korkmaz, bölgenin Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden de etkilendiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz bölgelerde neredeyse yeni köyler, şehirler kurulmuş. Bu anlamda da Sayın Cumhurbaşkanı'mızın güçlü iradesi, hükümetimizin çalışmaları ve milletimizin destekleriyle ülkemizin neleri başarabileceği konusunda da güçlü gözlemimiz oldu. İnşallah zirai donda da yaşanan hadiselerin etkisini en iyi şekilde ortadan kaldıracak önlemler alınacaktır."

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger de komisyonun çalışmalarının Türk tarımına önemli katkı sağlayacağına inandığını belirterek, katılımcılara başarı ve kolaylık diledi.

Konuşmaların ardından Adana, Hatay ve Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürleri, zirai dondan etkilenen alanlar, zarar gören ürünler ve TARSİM kapsamında üreticilere yapılan ödemelere ilişkin bilgi verdi.

Komisyon üyelerinin yanı sıra ziraat odaları, borsalar ve birliklerin başkanları, akademisyenler ile çiftçilerin görüşlerini paylaştığı toplantıya Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da katıldı.

TBMM ZİRAİ DON KOMİSYONU, KAHRAMANMARAŞ'TA CEVİZ BAHÇELERİNDE İNCELEME YAPTI

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu üyeleri, Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesinde zirai dondan etkilenen ceviz bahçelerinde incelemelerde bulundu.

Nisan ayındaki zirai donun sonuçlarının araştırılması, üreticilerin ve tarımsal ürünlerin uğradığı zararların tespiti ve yaşanabilecek benzer olayların etkilerinin en aza indirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Bozlar Mahallesi'ndeki ceviz bahçelerinde inceleme yapıp, üreticileri dinledi.

Komisyon Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Bozlar, Çağlayancerit'in Türkiye'de ve dünyada tanınan coğrafi işaretli ceviz üretim merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

İlçede yıllık yaklaşık 10 bin tonluk ceviz üretimi yapıldığını belirten Korkmaz, "Gördüğümüz kadarıyla ve ilçe müdürlerimizden, ilgili arkadaşlardan dinlediğimiz kadarıyla, cevizde hemen hemem tamamı dondan hasar görmüş. Bazı genç ağaçlarda da kurumalar ortaya çıkmış, yani bu gelecek dönemi de etkileyecek unsurlar." dedi.

Üreticilerin Tarım ve Orman Bakanlığından destek beklentisi içinde olduğunu aktaran Korkmaz, "Çiftçilerimiz, bu konunun Bakanlık tarafından acilen ciddiye alınarak gerekli ödemelerin yapılması noktasında bir beklenti içindeler. İnşallah biz de bu çalışmalarımızı bitirdiğimizde, Bakanlığımıza buradaki durumu bizzat komisyon olarak ileteceğiz. İnşallah en kısa zamanda yaralar sarılır." ifadelerini kullandı.

Bölgenin 6 Şubat depremlerinden de etkilendiğini hatırlatan Korkmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bölgemiz zaten bir deprem felaketinden de geçti. Ardından bir de don felaketi yaşandı. Elbette hükümetimiz de bu konuyu yakinen ve ciddiyetle takip ediyor, bunun da farkındayız. Ama, biraz daha hızlı olmakta fayda var. Konunun sahadaki beklentisi bu yönde. Üreticilerimizin dertleri sadece bu dönemlik değil, gelecek yılları da içine alan gerek üretim, gerek ekonomik, gerek türev etkiler dediğimiz, diğer sektörleri de etkileyen faktörler söz konusu. Bu nedenle bakış açısını biraz daha geniş tutmakta fayda var."

TBMM ZİRAİ DON OLAYINI ARAŞTIRMA KOMİSYONU ÜYELERİ, ADIYAMAN'DAKİ BAHÇELERDE İNCELEMELERDE BULUNDU

TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu üyeleri, Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde zirai dondan etkilenen ceviz ve hurma bahçelerinde incelemelerde bulundu.

Nisan ayındaki zirai donun sonuçlarının araştırılması, üreticilerin ve tarımsal ürünlerin uğradığı zararların tespiti ve yaşanabilecek benzer olayların etkilerinin en aza indirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Karaburun köyündeki ceviz ve hurma bahçelerinde inceleme yaptı.

TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Komisyon olarak zirai dondan etkilenen bölgeleri ziyaret etmeye başladıklarını söyledi.

İlçedeki ürünlerin zarar gördüğünü belirten Korkmaz, şöyle konuştu:

"Cennet hurması dediğimiz meyve bahçesi burada yüzde 100 gibi bir oranda dondan hasar görmüş. Buradaki Tarım İl Müdürü'müzün ve teknik arkadaşlarımızın ifadesine göre, büyük oranda gelecek yıl da ciddi bir olumsuz etkinin olacağı ifade ediliyor. Buradaki hurmanın da destek kapsamı alınması konusunda da vatandaşlarımızdan çok ciddi istek, talep var. Talebi ileteceğiz."

İncelemelere Komisyon üyeleri, AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüseyin Özhan, Gölbaşı Kaymakamı Tarık Buğra Seyhan ile Tarım ve Orman İl Müdürü Abdulkadir Akkan da katıldı.

TBMM ZİRAİ DON OLAYINI ARAŞTIRMA KOMİSYONU MALATYA'DA TOPLANTI DÜZENLEDİ

TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu, zirai donun kayısı başta olmak üzere birçok ürüne zarar verdiği Malatya'da toplantı düzenledi.

Nisan ayındaki zirai donun sonuçlarının araştırılması, üreticilerin ve tarımsal ürünlerin uğradığı zararların tespiti ve yaşanabilecek benzer olayların etkilerinin en aza indirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Malatya AFAD İl Müdürlüğünde toplantı gerçekleştirdi.

TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyon Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de şubat, mart ve nisan aylarında büyük ölçüde tarımı ve meyveciliği de etkileyen zirai don olayının gerçekleştiğini anımsattı.

Tarımsal üretimde risklerin her zaman olduğunu, bunların bazılarının kontrol edilebildiğini, bazılarının kontrol edilemediğini kaydeden Korkmaz, en son gerçekleşen zirai donun Türkiye'de uzun bir süre yaşanmadığını vurguladı.

Korkmaz, şöyle konuştu:

"Alacağınız önlemlerin de bir derecesi var. Zirai donda eksi 6-7'ye kadar bazı önlemler alınabiliyor. Ama eksi 14-15 ve 17'leri bulmuş bir dondan bahsediyoruz. Bu da ciddi anlamda ülkemizin birçok noktasında etkili oldu. En etkili olduğu şehirlerden biri de Malatya. Sadece bitkisel üretimde ortaya çıkan bir zirai hadise değil, kent ekonomisini, ticareti, sanayiyi ve ikincil sektörleri de etkileyen bir konu olması itibarıyla önem vermek gereken bir konu."

Bütün siyasi partilerin ortak önergesiyle kurulan bir komisyonu temsilen Malatya'ya geldiklerini kaydeden Korkmaz, komisyonda hemen hemen bütün siyasi partilerin temsilcilerinin olduğunu belirtti.

Zirai donun sahadaki yansımalarını, etkilerini yerinde görüp bundan sonra yaşanabilecek benzer olayların etkilerinin en az indirilmesi için gereken tedbirlerin belirlenmesini amaçladıklarını ifade eden Korkmaz, "Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak, milletin içinde bulunduğu durumu bizatihi görüp, bir raporlama yapmak ve bu durumu da yetkililere iletip raporumuzu sunmak amacıyla bu çalışmalarımızı yürütüyoruz." diye konuştu.

Malatya Valisi Seddar Yavuz da zirai donun Malatya'da kayısı ve diğer meyve ürünlerinde ciddi hasarlar oluşturduğunu, kayısının kent için bir yaşam biçimi olduğunu ve ilin ekonomisini şekillendirdiğini söyledi.

Kentin 6 Şubat 2023'teki depremlerde büyük yıkım yaşadığını, kayısıda meydana gelen don hadisesinin kent için ikinci afet olarak ortaya çıktığını dile getiren Yavuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya kente verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Komisyonun Malatya'ya gelip yerinde inceleme yapmasının Malatyalılar açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Yavuz, "Tarım ve Orman Bakanımızın bizatihi hemen gelip vatandaşlarımızla buluşması da ayrı bir açıkçası moral oldu sektör açısından. Şimdi sizin bu değerli ziyaretiniz ve araştırma komisyonunun yapacağı, yazacağı tespitler ve raporlar da yine yol gösterici olacaktır." dedi.

Konuşmaların ardından Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürü Saadettin Taşkesen, Kahramanmaraş'ın bazı ilçe tarım ve orman müdürleri sunum yaptı.

Toplantıya, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, AK Parti Malatya milletvekilleri Bülent Tüfenkci, Abdurrahman Babacan, İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak ve İhsan Koca, AK Parti Malatya İl Başkanı Ali Bakan, MHP Malatya İl Başkanı Gökhan Gök, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, bölgedeki ziraat odalarının başkanları katıldı. 

Toplantı sonrası, TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu üyeleri, Malatya'nın merkez Yeşilyurt ilçesinde zirai dondan etkilenen kayısı bahçelerinde incelemelerde bulundu.

Nisan ayındaki zirai donun sonuçlarının araştırılması, üreticilerin ve tarımsal ürünlerin uğradığı zararların tespiti ve yaşanabilecek benzer olayların etkilerinin en aza indirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Cumhuriyet Örnekköy Mahallesi'ndeki kayısı bahçelerinde inceleme yaptı.

TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Komisyon olarak zirai dondan etkilenen bölgeleri ziyaret etmeye başladıklarını söyledi.

1 milyon TL sermaye şartıyla lojistikte yeni dönem 1 milyon TL sermaye şartıyla lojistikte yeni dönem

Zirai dondan en fazla hasar gören bölgelerin başında Malatya'nın geldiğini, sivil toplum örgütü temsilcilerini, tarım ile orman il ve ilçe müdürlerini, ziraat odaları başkanlarını, üreticileri dinlediklerini, sahada inceleme yapmak üzere kayısı bahçesinde olduklarını dile getiren Korkmaz, ağaçların tekrar yeşillenmeye başlamasının umutları tazelediğini söyledi.

Korkmaz, "İnşallah devletimizin de Bakanlığımızın da gerekli önlemleri alarak ve hızlı bir şekilde destek ödemelerini gerçekleştirerek üreticilerimizin beklentilerini yerine getireceğini umut ediyoruz." dedi.

Kayısı bahçelerindeki incelemelere Komisyon üyeleri, Malatya Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Malatya milletvekilleri Bülent Tüfenkci ve İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak ile Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar da katıldı.