2024-2025 eğitim öğretim yılı birinci döneminin son haftasında öğrencilerimizin zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki açıdan çok yönlü gelişimini esas alan bir yaklaşımla Dönem Sonu Sosyal Etkinlikler Faaliyet Planı’nı hazırladık. Dönem Sonu Sosyal Etkinlikler Faaliyet Planı çerçevesinde gerçekleştireceğimiz etkinliklerle öğrencilerimize, öğretim programlarının yanında yeni ilgi alanları oluşturarak eğitim öğretim sürecini desteklemeyi hedefliyoruz. Dönem sonu sosyal etkinlik faaliyetleri haftasında öğrencilerimize başarılar, öğretmenlerimize kolaylıklar diliyorum.
2024-2025 eğitim öğretim yılı birinci döneminin son haftasında öğrencilerimizin zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki açıdan çok yönlü gelişimini esas alan bir yaklaşımla Dönem Sonu Sosyal Etkinlikler Faaliyet Planı’nı hazırladık.
— Yusuf Tekin (@Yusuf__Tekin) January 12, 2025
Dönem Sonu Sosyal Etkinlikler Faaliyet… pic.twitter.com/zqfrSM8mkI
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde program dışı etkinlikler ile zihinsel, sosyal-duygusal, fiziksel ve ahlaki gelişimi desteklemek; kazanılan becerilerin gerçek hayatta uygulanmasına olanak tanımak, okullarda yürütülen akademik çalışmaları zenginleştirmek, zamanı etkili kullanmak ve estetik duyarlılığı artırmak amaçlanmaktadır.
📍Akademik başarının yanı sıra sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif gelişimi de bütüncül yaklaşımla odağa alan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında güncellenen Dönem Sonu Faaliyet Haftası Uygulama Kılavuzu okullara gönderildi.
— Ortaöğretim Genel Müdürlüğü (@meb_ogm) January 10, 2025
🗓️13-16 Ocak'ta gerçekleştirilecek Dönem Sonu… pic.twitter.com/Gkq7xhmd8m
Program dışı etkinlikler eğitimi, sınıf ve okul sınırlarının ötesine taşımaktadır. Bu etkinlikler öğrencileri gelecekte karşılaşacakları zorluk ve fırsatlara da hazırlamaktadır. Bakanlığımıza bağlı okul/ kurumlarda öğretim programlarının yanında öğrencilerde yeni ilgi alanları oluşturmaya, millî, manevî, ahlaki, insanî ve kültürel değerleri kazandırmaya yönelik bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler düzenlenmekte, merkez teşkilatımızca koordine edilen proje ve etkinliklerle de bu süreçler desteklenmektedir.
Öğrenciler bu etkinliklerle sorumluluk üstlenerek, ürün ortaya koyarak veya performans sergileyerek katılım sağlamakta, bu vesileyle okullarımızda nice başarı hikâyeleri, iyi uygulamalar, özgün çalışmalar, çevre/ insan duyarlılığına dair faaliyetler ortaya çıkmaktadır.
Bu kapsamda; Bakanlığımızca 2024 ? 2025 eğitim öğretim yılı birinci döneminin son haftasında tüm kademelerde uygulanmak üzere öğrencilerin zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki açıdan çok yönlü gelişimini esas alan bir yaklaşımla "Dönem Sonu Sosyal Etkinlikler Faaliyet Planı" hazırlanmıştır.
Söz konusu faaliyet planı yazımız ekinde gönderilmiş olup Bakanlığımıza bağlı okul/ kurumların halihazırda planladıkları faaliyetlere devam etmesi, bununla beraber yazı ekinde önerilen faaliyetlerin okul/ çevre şartları göz önünde bulundurularak, velilere külfet çıkarmadan, öğrencilerin ilgisini çekecek ve birinci dönemin son haftasının coşkuyla geçirilmesini sağlayacak şekilde uygulanması, ayrıca faaliyet planında yer alan tüm etkinlikler Bakanlığımızca e-Okul Sosyal Etkinlik Modülü'ne merkezi etkinlik olarak tanımlanmış olup verilerin işlenmesi gerekmektedir.
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in talimatıyla geçen yıl okullarda dönem bitimi öncesindeki son hafta öğrencilerin sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere katılmalarını teşvik etmek amacıyla "Dönem Sonu Faaliyet Haftası" uygulaması hayata geçirilmişti.
Bu yılki etkinlikler akademik başarının yanı sıra sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif gelişimi de bütüncül yaklaşımla odağa alan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile bütünleşik şekilde güncellendi. Bu kapsamda, faaliyet haftasında öğrencilere çok yönlü gelişimlerinin destekleneceği geniş bir etkinlik yelpazesi sunulacak.
13-16 Ocak'ta "Dönem Sonu Faaliyet Haftası" kapsamında düzenlenecek etkinlikleri, öğretmenlerle öğrencilerden oluşan heyet organize edecek.
Etkinliklerin tümü, Bakanlıkça e-Okul Sosyal Etkinlik Modülü'nde "merkezî etkinlik" olarak tanımlandı. Okullar, "Sosyal Etkinlik Girişi Ekranı/Merkezi Etkinlikler" bölümünden bu etkinlikleri seçerek etkinliği gerçekleştiren öğrenci/öğrencilerin bilgilerini modüle işleyecek. e-Okul Sosyal Etkinlik Modülü'ne yapılan veri girişleri, öğrencilerin sosyal etkinlik içerikli karnelerinde de yerini alacak.
Bilgi yarışmalarından yetenek paylaşım saatine, hitabet oyunlarından sergilere, sosyal sorumluluk çalışmalarından, belgesel ve animasyon gösterilerine birçok etkinliğe yer verilen planlamalarla öğrencilerin hem eğlenmesi hem de öğrenmesi amaçlanıyor.
Etkinlikler öğrenci, öğretmen, veli ve okul idaresi iş birliğiyle organize edilebilecek
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne uygun güncellenen "Dönem Sonu Faaliyet Haftası Uygulama Kılavuzu"nda, gün gün örnek planlamalar yer aldı.
Okullar, planda yer alan etkinliklerin gününü değiştirebilmekle beraber etkinlik saatlerini okul ve çevre şartlarına göre belirleyebilecek. Faaliyet haftası yürütücü heyeti, örnek etkinliklere ek olarak pek çok oyun ve etkinliği öğrenci, öğretmen, veli ve okul idaresi iş birliğiyle organize edebilecek.
Faaliyet haftasına ilişkin planlama şu şekilde:
13 Ocak Pazartesi:
Yetenek Paylaşım Saati: Gönüllü öğretmen ve öğrenciler, ilgi duydukları alanlarda atölye çalışmaları, sunumlar veya söyleşiler düzenleyecek. İçerikler, okul ve müfredat dışı konulardan oluşacak.
Dilimizin Zenginlikleri-Hitabet Oyunları "Münazara": Öğrenciler, sınıf içinde hitabetlerini geliştirmeye yönelik oyunlardan biri olan münazara yapabilecek.
Bilgi Yarışması: Her okul kendi bilgi yarışması için sorular ve cevaplar hazırlayacak. Yarışmalar aynı saatte, her sınıfta gerçekleştirilecek.
14 Ocak Salı:
Tecrübe Paylaşımı Söyleşileri: Öğrenciler, çeşitli meslek gruplarından uzman konuşmacıların yer alacağı etkinliklere katılabilecek.
Dilimizin Zenginlikleri-Hitabet Oyunları "Roller Tartışıyor": Öğrenciler, "roller tartışıyor" etkinliğinde bir konu üzerine tartışma yapacak.
Oyun Saati: Çeşitli kutu oyunları ve drama oyunlarının oynanacağı serbest zaman etkinliği planlanacak. Temel eğitim öğrencileri için MEB'in "Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu" dijital kitabı kullanılabilecek.
15 Ocak Çarşamba:
Bir Fikrim Var Saati: Öğrenciler, dünya ve toplumsal konularda bilgi alışverişi yaparak kendi sorumluluklarını tartışacak.
Dilimizin Zenginlikleri-Hitabet Oyunları "Hitabet Yarışı": Her sınıftaki öğrenciler arasında, "hitabet yarışı" düzenlenecek.
Belgesel ve Animasyon Gösterimi: Öğretmenler ve okul idaresi tarafından yaş düzeyine uygun belgesel veya animasyonlar gösterilecek.
16 Ocak Perşembe:
İyiliği Paylaş Saati: Öğrenciler, yaptıkları bir iyiliği paylaşarak iyilik yapma kavramı üzerine konuşacak.
Dilimizin Zenginlikleri-Kelime Oyunları: Her sınıf düzeyinde "kelime oyunları" düzenlenecek.
Sergi: Dönem boyunca yapılan çalışmalar, dergi ve gazete tasarımları, fotoğraf veya resim kulüplerinin çalışmalarından oluşan sergiler açılacak.
Öğrenciler, 17 Ocak Cuma günü karnelerini alarak yarıyıl tatiline girecek. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin uygulandığı ilkokul 1. sınıflarda ise karne yerine sosyal-duygusal öğrenme becerilerini de içeren "gelişim raporu" uygulamasına geçilecek.
Dönem Sonu Faaliyet Haftası Uygulama Kılavuzuna Ulaşmak İçin Tıklayınız.
İşte o resmi yazı ve ekleri;
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Dönem Sonu Faaliyet Haftası Uygulama Kılavuzunu indirmek için tıklayınız.
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Dönem Sonu Faaliyet Haftası Planını indirmek için tıklayınız.
Buna göre;
13 Ocak Pazartesi
1. Ders: Yetenek Paylaşım Saati
2. Ders: Dilimizin Zenginlikleri: Hitabet Oyunları “Münazara”
3. Ders: Bilgi Yarışması
14 Ocak Salı
1. Ders: Tecrübe Paylaşımı Söyleşileri
2. Ders: Dilimizin Zenginlikleri: Hitabet Oyunları “Roller Tartışıyor”
3. Ders: Oyun Saati
15 Ocak Çarşamba
1. Ders: Bir Fikrim Var Saati
2. Ders: Dilimizin Zenginlikleri: Hitabet Oyunları “Hitabet Yarışı”
3. Ders: Belgesel ve Animasyon Gösterimi
16 Ocak Perşembe
1. Ders: İyiliği Paylaş Saati
2. Ders: Dilimizin Zenginlikleri: Kelime Oyunları
3. Ders: Sergi