Türkiye'nin ABD'den yeni F-16 Viper savaş uçakları satın alımı ve eski modellerin modernizasyonuyla ilgili büyük anlaşma ciddi bir revizyondan geçiyor. Anlaşmanın 23 milyar dolarlık kısmının ikinci bölümü, faaliyetlerin güney komşumuzun fabrikalarına kaydırılması lehine iptal edilecek.

Bu durum, Savunma Bakanı Yaşar Güler'in parlamento komisyonundaki konuşmasında ortaya çıktı.

"F-16 Block 70 (aynı modellerin Bulgaristan tarafından da alınacağı belirtiliyor) alımı için 1,4 milyar dolarlık bir ön ödeme yapıldı. 40 F-16 Block 70 satın alıyoruz ve 79 adet modernizasyon kiti almayı planlamıştık ancak vazgeçtik. Çünkü fabrikalarımız bu modernizasyonu kendileri yapabilecek durumda." diye açıklamada bulundu. Bakan, yeni savaş uçaklarının silah ve ekipmanlarıyla birlikte maliyetinin yaklaşık 7 milyar dolara çıkacağını belirtti. Güney komşumuz, dünyadaki en büyük F-16 operatörlerinden biri olup farklı modifikasyonlardan oluşan 200'den fazla savaş uçağına sahiptir ve ayrıca bu uçakları lisanslı olarak üretmektedir.

Bu modelden yeni uçakların edinilme süreci, ABD'nin Türkiye'yi S-400 hava savunma sistemini satın alması nedeniyle F-35 programından çıkarmasının ardından Ekim 2021'de başladı.

Ancak Güler'e göre Washington pozisyonunu değiştirmeye başladı. Bunun nedeni, Türkiye'nin yeni savaş uçağı KAAN'ın geliştirilmesindeki ilerleme. "Amerikalılar, KAAN'ı inşa edip uçurabileceğimizi gördüklerinde tutumlarını değiştirdiler. Şimdi bize F-35 sağlamak istiyorlar. Ancak bu konuda henüz bir ilerleme yok; biz, üretim payımızı geri almayı ve bu uçakları satın almayı hâlâ istiyoruz." dedi. Türk Hava Kuvvetleri, bu aşamada 40 adet F-35'e ihtiyaç duyduğunu değerlendiriyor. Bu arada Ankara, Eurofighter Typhoon alımını da değerlendiriyor.

Tartışmalı S-400 sistemine gelince, bazı uzmanlar bu satın almayı NATO ordusunda gerçek bir kullanım imkânı olmadan tamamen siyasi bir hamle olarak değerlendirirken Güler, sistemin 12 saat içinde konuşlanıp görev alabilecek şekilde hazır olduğunu vurguladı. Aynı zamanda, ülkenin savunma sanayii benzer yeteneklere sahip sistemler geliştirmeye devam ediyor.

SPK'dan 108 internet sitesine erişim engeli! SPK'dan 108 internet sitesine erişim engeli!