Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

“Yeşil Vatan-Benim Okulum Geleceğe ÇARE” etkinliklerimiz, Avrupa Komisyonu öncülüğündeki Education for Climate Coalition tarafından Avrupa’nın ilk üç iyi uygulama örneği arasında seçildi.

Brüksel’de canlı yayında paylaşılan Türkiye deneyimiyle, 81 ilde milyonlarca öğrencimizin iklim eylemine katkısı Avrupa’ya taşındı.

Bakanlığımızın 81 ilde yürüttüğü "Yeşil Vatan-Benim Okulum Geleceğe ÇARE" etkinlikleri, Avrupa Komisyonu öncülüğündeki Education for Climate Coalition (İklim için Eğitim Koalisyonu) tarafından düzenlenen 2026 yılı çağrısında "İklim Eylemi için Gençlik Liderliği ve Kuşaklar Arası Diyalog" kategorisinde ilk üç iyi uygulama örneğinden biri olarak seçildi. Sunum hakkı kazanan uygulama, 22 Ekim 2026 tarihinde Brüksel'de düzenlenen Education for Climate Day 2026 (İklim için Eğitim Günü) etkinliğinde canlı yayında Avrupa ülkeleriyle paylaşıldı.

Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri
Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri
İçeriği Görüntüle

"Sahnede Bir Öğrenci, Harekete Geçen Bir Ülke"

Panelde "One Student on Stage, A Nation in Action" (Sahnede Bir Öğrenci, Harekete Geçen Bir Ülke) başlığıyla sunulan çalışmada, iklim münazarasında okulunun iklim stratejisini savunan bir öğrencinin deneyiminden hareketle Türkiye'de yürütülen çalışmalar aktarıldı.

Öğrencilerin iklim konusunda fikir üretmesini, görüşlerini ifade etmesini ve okul düzeyindeki karar alma süreçlerine katılmasını destekleyen yaklaşımın; öğretmen rehberliği, aile katılımı ve yerel paydaşlarla iş birlikleri aracılığıyla nasıl geniş kapsamlı bir eyleme dönüştüğü anlatıldı. Böylece bir öğrencinin sahnedeki deneyimi üzerinden 81 ilde yürütülen iklim ve çevre eğitimi çalışmalarının bütüncül yapısı ortaya konuldu.

81 İlde Milyonlarca Öğrenci İklim Eylemine Katılıyor

Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda yürütülen "Yeşil Vatan-Benim Okulum Geleceğe ÇARE" etkinlikleri, okul öncesinden liseye kadar farklı kademelerdeki öğrencileri iklim ve çevre eğitimi etrafında buluşturuyor.

2025-2026 eğitim öğretim yılında 25 milyonu aşkın öğrenci katılımının kaydedildiği program kapsamında öğrencilerin iklim değişikliği ve çevre sorunlarına ilişkin farkındalık kazanmaları, çözüm önerileri geliştirmeleri ve okullarında somut adımlar atmaları destekleniyor.

Türkiye'nin COP31 Hazırlıklarına Eğitim Boyutunda Katkı

Türkiye'nin Kasım 2026'da Antalya'da ev sahipliği yapacağı COP31 kapsamında 14 Kasım'da düzenlenecek Gençlik ve Eğitim Günü ile Yeşil Bölge'de kurulacak Türkiye İklim Okulu da Bakanlığımızın hazırlıkları arasında yer alıyor. Brüksel'de gerçekleştirilen uluslararası paylaşım, Türkiye'nin iklim eğitimi alanındaki çalışmalarının görünürlüğüne katkı sağladı.

"Yeşil Vatan-Benim Okulum Geleceğe ÇARE" etkinlikleriyle okullarda yürütülen iklim eylemi çalışmaları, Education for Climate Day 2026 aracılığıyla uluslararası eğitim gündeminde yer bulurken çocukların ve gençlerin iklim çözümlerine etkin katılımını destekleyen Türkiye deneyimi Avrupa eğitim topluluğuyla paylaşılmış oldu.

Resim